Ta en paus och ladda om
Lena Mangell: ”Om man ständigt är uppkopplad vid datorn eller mobilen, och ständigt fokuserad, blir ’hjärnmuskeln’ utmattad och kan inte vara effektiv.”
Ta en paus och ladda om
Har du varit med om att du haft ett problem som du inte vet hur du ska lösa? Du sitter vid skrivbordet, anstränger dig och tänker och tänker, men du hittar ingen lösning. Du går hem och tankarna fortsätter att snurra. Du går bekymrad och utmattad till sängs. Nästa morgon vaknar du och har hittat en kreativ lösning på problemet som du är nöjd med. Du vet hur du ska göra och du har fattat ett beslut.
Vad hände? Det finns ett gammalt uttryck som heter ”att sova på saken”.
Det betyder att man ger hjärnan en paus, den får ny energi och kan bli mer kreativ i sitt tänkande. Sömnen och återhämtningen är viktig för att hjärnan ska kunna ladda om.
Hjärnan är som en muskel som också kan bli trött och den behöver pauser för att må bra och vara effektiv. Om man ständigt är uppkopplad vid datorn eller mobilen, och ständigt fokuserad, blir ”hjärnmuskeln” utmattad och kan inte vara effektiv.
Men i dagens arbetsliv tycks vi tro att vi är som datamaskiner som bara ska prestera hela tiden utan att ta pauser. Vi tar bättre hand om våra bilar än oss själva. En bil får regelbunden service och bränsle. Men hur tar du hand om dig själv och din hjärna för att vara hållbar, må bra och vara produktiv?
Om man arbetar koncentrerat alltför länge åtgår en massa energi från hjärnan och man tappar till slut koncentrationen, blir lättare distraherad, får tunnelseende och blir mindre effektiv. Den senaste hjärnforskningen ger nya rön som alla chefer och medarbetare bör ha kunskap om.
Professorn i medicinsk vetenskap Michael Nilsson (chef för Medical Research Institute, Australien och gästprofessor vid Göteborgs Universitet) säger: ”Uppkoppling utan avbrott kan leda till långvariga förändringar i hjärnans nätverk i stället för till normal aktivering. Detta i sin tur kan medföra påverkan på en individs personlighet.”
Från stressad chef till inspirerande ledare!
Känner du dig överväldigad i din ledarroll? I så fall är du inte ensam. Med onlineutbildningen Leda mig själv, går du från stress och reaktivitet till självledarskap, fokus och starka teamresultat.
Kolla in vårt specialerbjudande på denna kraftfulla 1-timmesutbildning.
Med denna viktiga kunskap bör alla ställa frågorna: Vilket ansvar tar jag för min hjärna? Vilket ansvar tar jag som arbetsgivare för kunskapsarbetarnas hjärnor?
En undersökning visar att man blir mer effektiv om man varvar arbete under cirka 50 minuter med cirka 17 minuters paus. Tänk om vi kunde ta hänsyn till det i vårt arbetsliv! Att sitta på sin stol vid en dataskärm och få en massa intryck från 8.00- 18.00 är inte att vara effektiv. Många äter till och med sin lunch vid dataskärmen!
Varför finns det inte en skön soffa, ett tyst rum för meditation och mindfulness, en massagefåtölj på alla kontor? Företaget Google har förstått att både den fysiska och den psykosociala miljön är viktig för medarbetarnas kreativitet och välmående, och har en anpassad miljö med ytor för avkoppling under arbetsdagen. De erbjuder också populära kurser i personlig utveckling och i mindfulness till sina medarbetare.
Mindfulness
Att lära sig mindfulness och meditation borde vara naturligt för alla, inom skolan, vården och arbetslivet, på ledarutbildningar. Mindfulness är ett av de områden som det forskas mest på just nu. Det kommer minst två forskningsrapporter per dag. Mindfulness har stora effekter på hjärnans kapacitet. Man har scannat munkars hjärnor (munkar som har mediterat länge) med magnetkameror under meditation. Man har då sett att amygdala (vårt rädslocenter) är betydligt mindre hos munkarna än hos någon som sällan eller aldrig mediterar. De reagerar inte lika starkt på olika hot utan är lugnare och mer fokuserade. (Vill du läsa en intressant bok, så läs ”Mindfulness i hjärnan” av Åsa Nilsonne)
Paus i samtal
Forskning från Göteborgs Universitet (2015) visar att även när vi pratar med varandra behöver vi ”pausa” medan vi pratar. Inte bara för att tänka ut vad vi ska säga härnäst utan också för att verkligen förstå vad som har sagts. Låt tystnaden ta plats i samtalet och ge utrymme för reflektionen. Ställ frågor och lyssna på svaret. Genom att lyssna så hinner din hjärna ta en paus och bearbeta vad som sägs. Idag inleder många organisationer sina ledningsgruppsmöten med att ta en paus och meditera en kort stund tillsammans i grupp. Det har då visat sig att mötena blir mer fokuserade och effektiva.
En paus hos chefcoachen
Jag arbetar med att stödja chefer i deras arbetssituation och är bollplank/coach. Vi träffas 1-2 gånger/månad och chefen får möjlighet att reflektera över både sig själv och sin verksamhet. I mina ”ta en paus”-program är mindfulness ett viktigt inslag under coachingsamtalen. Som chef bör du lära dig hur du kan hantera dig själv och din stress. Du påverkar dina medarbetare genom ditt sätt att vara och agera på. Är man stressad så syns det i hela kroppsspråket. Du läcker stress genom ditt sätt att tala på, din attityd och dina kroppsrörelser. Du fattar också sämre beslut när du är stressad. Mindfulness kan få dig att gå ner i varv och bli mer närvarande. Själva samtalet bidrar till reflektion och pauser i tankegångarna. Chefscoaching är nödvändigt för många chefer idag och borde ingå i alla ledarutvecklingsprogram.
När vi nu vet så mycket om hur hjärnan påverkas och att den kan förändras, så uppmanar jag dig att ett större ansvar för din hjärna!
Ta pauser regelbundet!
På Jobbet
1. Res på dig från skrivbordet med jämna mellanrum
2. Lämna datorn en stund och gå en runda på kontoret
3. Prata med en kollega
4. Ta en promenad på lunchen
5. Fokusera på din andning
6. Träna på lunchen
7. Gör en kort mindfulnessövning/yoga på 10 minuter
8. Lyssna på musik
9. Prata med en coach/mentor regelbundet
På fritiden
1. Träffa vänner och familj
2. Träna
3. Gå en promenad
4. Läs en bok
5. Gå på bio/kulturell aktivitet
6. Sjung, lyssna på musik
7. Gå i skogen, vid havet, var i naturen
8. Meditera, mindfulnessövning
Lena Mangell är grundare av Life&Career. Hon är leg psykolog, psykoterapeut, mentor, coach, organisationskonsult och en av pionjärerna inom livs- och karriärcoaching i Sverige. Lena är både författare och utbildare och har framgångsrikt coachat flera tusen ledare, HR-personer och medarbetare i mer än 20 år.
Denna artikel:
- Betygsätt
Följ ämne:
- Coacha