Svaret på hur du attraherar talanger

Tillit är navet i medarbetarhjulet.

HR | ARTIKEL | OKT 2017

Svaret på hur du attraherar talanger

Svaret på hur du attraherar talanger

Visst finns det mycket som gör din arbetsplats unik? Vid rekrytering av nya talanger ska detta ner till en koncis formulering så att budskapet når ut. Du bör också fundera på vad målgruppen vill höra för att veta vad som är relevant att formulera. Visst har du funderat på hur ledarskapet ser ut, vilka förmåner ni har, hur mycket man utvecklas och hur mycket ansvar man får?

Alla frågor ovan är viktiga för att få talanger intresserade av att söka till er. Men för att också behålla talangerna har det visat sig att vissa saker spelar särskild stor roll. Du kan inte lita på att jobbsökande verkligen vet vad de vill ha hos en bra arbetsgivare. Bra chefer påverkar självklart om medarbetare stannar, trivs och utvecklas. Det är ingen nyhet. Men visste du att en organisation som har byggt en hög tillit mellan medarbetarna samt medarbetarna och ledarna ofta lyckas bättre än andra organisationer?

Globalt sett blir Verkställande direktörer mer och mer oroliga för tilliten. I PwCs Annual Global CEO-survey år 2016 uppger 55% av vd:arna att de ser just tilliten som ett hot mot affärsverksamheten om den inte är tillräckligt stark. Samtidigt skriver Paul J. Zak i årets första nummer av Harvard Business Review om "The Neuroscience of Trust" som handlar om just hur viktig tilliten är.

5 anledningar till att tillit behövs:

  • Medarbetarna stannar i högre utsträckning på företaget.
  • Effektiviteten ökar när medarbetarna får tilliten att göra uppgifter på sättet som passar för dem.
  • Medarbetarna tipsar vänner och bekanta om arbetsplatsen vilket gör att fler talanger attraheras.
  • Man trivs bättre - producerar mer och blir sjukskriven färre gånger.
  • Färre medarbetare går in i väggen vilket är en bra resursbesparing för både individ och organisation.

Men hur ska ni kunna skapa tillit? Paul J. Zak ger i sin artikel bra management-tips på hur detta kan ske. Självklart handlar det om hur ledarna behandlar och beter sig mot sina medarbetare, men också hur medarbetarna beter sig och agerar mot varandra. I arbetsorganisationer måste chefen också klara att vara "pedagogen" och ledaren som förstår och ser vad sitt team behöver. De måste se till att tilliten finns där och agera på sätt som bygger upp den.

Motivation.se

Från stressad chef till inspirerande ledare!

Känner du dig överväldigad i din ledarroll? I så fall är du inte ensam. Med onlineutbildningen Leda mig själv, går du från stress och reaktivitet till självledarskap, fokus och starka teamresultat.

Kolla in vårt specialerbjudande på denna kraftfulla 1-timmesutbildning.

Transformera ditt ledarskap nu!

Så bygger man tillit i team:

  • Lita på att medarbetarna gör sitt jobb och kan göra det på sitt sätt. Ge frihet och undvik  mikromanagement.
  • Dela information och var öppen, det visar att man litar på varandra. 
  • Se och uppmuntra framgångar, det visar uppskattning och ger medarbetare fler incitament till att prestera   på topp!
  • Fråga om hjälp själv. Det visar att ledaren har en stark självkänsla, är mänsklig och uppmuntrar till att andra också ställer frågor så att de kommer framåt och effektivare kan lösa sina uppgifter.
  • Se till att medarbetarna träffar vandra mer så att deras relationer blir djupare och personligare. Ordna (frivilliga) afterwork, konferenser eller tävlingar. På ett skämtsamt sätt berättar Paul J. Zak i sin artikel att "Yes, even engineers need to socialize.". I dagens samhälle är tilliten och de sociala relationerna mer aktuella än någonsin. 

Om du verkligen vill attrahera och behålla talanger är kommunikationen utåt är en viktig del för att få in nya medarbetare i företaget. För att de sen ska stanna, bli produktiva samt rekommendera vänner att börja jobba där behöver du satsa på en kultur med tillit. Lycka till!

Denna artikel:

  • Betygsätt

Följ ämne:

  • HR
Mer om tillit

I dagens samhälle är tilliten och de sociala relationerna mer aktuella än någonsin. Mer inspiration kring detta ämne i denna avhandling av Mikael Rostila på Stockholms Universitet.

Vill du bli en framgångsrik ledare?

  • Fri tillgång till hela vår kunskapsbank
  • Kostnadseffektivt
  • Tillgång när du vill, var du vill