Spaning: Framtidens arbetsmarknad
De anställda blir färre, småföretagarna blir fler och antalet personer utanför arbetsmarknaden ökar.
Ledarskap | ARTIKEL | MARS 2016
Kjell Lindström, Noden, Trender, Framtidens arbetsmarknad
Framtidens arbetsmarknad blir annorlunda än dagens, verkar de flesta vara eniga om.
Det finns däremot en stor politisk oenighet om vad som är en önskvärd inriktning. Här har jag försökt mig på att spekulera utifrån vad som verkar vara en trolig utveckling ur en trendspanares perspektiv.
Spaningen bygger på tre antaganden:
De stora organisationerna blir mindre och antalet anställda minskar
Det har varit en trend en längre tid att de stora kolossernas tid är över. Även om varumärkena är stora, är de konglomerat av olika verksamheter som samverkar på olika sätt.
Men livslängden blir, på grund av teknologiutvecklingen, allt kortare. Och man erbjuder allt mindre trygghet till de enskilda medarbetarna.
Antalet småföretagare ökar
Delvis på grund av att stora verksamheter inte kan erbjuda trygghet och långsiktighet - utan mer ett virrvarr av olika kontrollsystem, organisationsformer och administration.
Men framförallt på att Internet, datorer, mobiler och annan teknologi gör det möjligt för många fler att starta eget i stället för att underkasta sig storföretagens internpolitiska nycker.
Antalet personer utanför arbetskraften ökar
Kraven på data- och språkkunskaper i kombination med en ökad automatisering och robotisering gör att allt fler ställs utanför arbetskraften.
OK - det var själva utgångspunkten. Hur kommer det då att se ut i Sverige om tio år?
Från stressad chef till inspirerande ledare!
Känner du dig överväldigad i din ledarroll? I så fall är du inte ensam. Med onlineutbildningen Leda mig själv, går du från stress och reaktivitet till självledarskap, fokus och starka teamresultat.
Kolla in vårt specialerbjudande på denna kraftfulla 1-timmesutbildning.
Sammanfattar man trendspanarnas utsagor så kommer vi i framtiden att ha 30 procent anställda, 50 procent egenföretagare och 20 procent utanför arbetskraften. Med utgångspunkt från dagsläget skulle det då bli ungefär så här:
30 procent är anställda
Idag har vi ca 4 miljoner anställda - i framtiden 1,2 miljoner
I dag har vi 255 000 chefer - i framtiden 75 000 chefer
Det är alltså dags att sluta prata om drömanställningen eller om att kunna göra en chefskarriär. Det kommer inte att finnas så stora möjligheter till det, helt enkelt.
50 procent är egenföretagare
Idag finns det 800 000 småföretagare - i framtiden 2,4 miljoner
Här kommer det att finnas gott om möjligheter för den som kan hantera informationsteknologi, språk och relationer. Har man dessutom lite driv och något att erbjuda som andra kan haka på, så är lyckan gjord.
20 procent är utanför arbetskraften - det så kallade "Prekariatet"
I dag 341 000 - i framtiden 1,5 miljoner
Här kommer den stora utmaningen för staten. Att med olika åtgärder, utbildningar och uppmuntran hålla den här gruppen så liten som möjligt.
Vi följer utvecklingen med spänning.
Kjell Lindström är trendspanare, föreläsare och författare. Sedan 2005 ger han ut Noden trender, ett av Sveriges större omvärldsbevakningsmejl.
Han har bland annat skrivit böckerna ”Bortom tankefällan”, ”Den nakna ledningsgruppen” och ”Rör om i HR-grytan” (tillsammans med Magnus Dalsvall) samt varit programledare för Handelshögskolans ”Human Resources Executive Program (HREP), konsortieprogrammet ”Högre Chefer i Staten” och Mgruppens ”Executive Master of HRM”.
Kjell har tilldelats ”Magnus Söderström-priset” av Linnéuniversitetet och Akademikerförbundet SSR för sina insatser för svenskt personalarbete (HR).
Denna artikel:
- Betygsätt
Följ ämne:
- Ledarskap