Spaning: De mjuka frågornas återkomst
Kjell Lindström trendspanar: "Så vi lär få se en alltmer intensiv diskussion om hur stora organisationer kan uppmuntra kreativitet, gränsöverskridande och lärande."
Ledarskap | ARTIKEL | JAN 2015
Kjell Lindström, Noden, Trender
De senaste 20 åren har huvudtrenden när det gäller organisation och ledarskap varit fokus på interna system och kontroll. 80-talets frodiga intresse för kundernas unika situation ersattes snabbt av ökad ekonomisering och standardisering. Men nu verkar vindarna återigen vända…
Det finns tre tecken som antyder att vi börjar se ett ökat intresse för frågor som rör arbetets mening, människan i systemet, trivsel och liknande. Det som brukar kallas ”mjuka frågor”.
För det första: Pendeln slår tillbaka
Rogberg (i avhandlingen ”Den modeföljande organisationen”) pekar på de stora pendelrörelserna när det gäller vilka metoder, modeller och begrepp företag och organisationer använder. Pendeln verkar slå mellan ”hårda” frågor och ”mjuka” i 25-årscykler.
Enligt detta resonemang är det helt enkelt dags för en återkomst av ett ökat intresse för en mer ”människoorienterad” diskussion bland organisationsledningar, staber och konsulter.
För det andra: Automatisering och robotisering
Geniet och Oxfordprofessorn Stephen Hawkins och hans kollegor varnar för att "Artificiell Intelligens” kan komma att bli viktigare än mänsklig. Amerikanska trendinstitut tror att hälften av all arbetskraft är robotar inom 20 år.
Vi ser nu en begynnande diskussion som spänner från meningen med arbete överhuvudtaget, hur människan faktiskt kan göra skillnad till hur livskvaliteten kan öka om robotarna gör de tråkiga uppgifterna.
För det tredje: De stora organisationernas osexighet
Ytterligare något som kan leda till de ”mjuka frågornas återkomst” är att ungdomar har ett minskande intresse för att arbeta i stora organisationer. Särskilt som chefer och särskilt om de förstör den viktiga balansen i livet.
Från stressad chef till inspirerande ledare!
Känner du dig överväldigad i din ledarroll? I så fall är du inte ensam. Med onlineutbildningen Leda mig själv, går du från stress och reaktivitet till självledarskap, fokus och starka teamresultat.
Kolla in vårt specialerbjudande på denna kraftfulla 1-timmesutbildning.
Så om stora organisationer överhuvudtaget är intresserade av att rekrytera unga, ambitiösa och innovativa medarbetare, blir det läge att ifrågasätta stenhårt standardiserade processer och en galopperande kontrollapparat.
Blicka framåt - riv processerna!
1980-talets slagord ”riv pyramiderna” återkommer i form av att ökade krav på att ”riva processerna”.
Så vi lär få se en alltmer intensiv diskussion om hur stora organisationer kan uppmuntra kreativitet, gränsöverskridande och lärande. Kommer säkert att bli både intressant och frustrerande i verksamheter som i 25 år ägnat sig åt avvikelsehantering…
Sammanfattningsvis lär vi de närmaste åren få ett ifrågasättande av trångsynt ekonomism (på tiden…), överambitiösa kontrollapparater och omöjliga chefsroller. Det lär bli en diskussion där en del sanningar från 1980-talet dammas av och återkommer.
Så fövånas icke om gamla fina ”mjukisbegrepp” som organisationskultur, lärande organisation och kreativitet återigen fyller managementtidningar, ledarutvecklingsprogram och personalkonferenser.
Hermann Hesse sa att ”Livet är som floden - allt förändras och allt kommer tillbaka” - det gäller i högsta grad managementbranschens modependlar.
Kjell Lindström är trendspanare, föreläsare och författare. Sedan 2005 ger han ut Noden trender, ett av Sveriges större omvärldsbevakningsmejl.
Han har bland annat skrivit böckerna ”Bortom tankefällan”, ”Den nakna ledningsgruppen” och ”Rör om i HR-grytan” (tillsammans med Magnus Dalsvall) samt varit programledare för Handelshögskolans ”Human Resources Executive Program (HREP), konsortieprogrammet ”Högre Chefer i Staten” och Mgruppens ”Executive Master of HRM”.
Kjell har tilldelats ”Magnus Söderström-priset” av Linnéuniversitetet och Akademikerförbundet SSR för sina insatser för svenskt personalarbete (HR).
Denna artikel:
- Betygsätt
Följ ämne:
- Ledarskap