Små insikter skapar stora idéer

Goda idéer tar tid och uppstår i möten mellan människor.

Motivera | ARTIKEL | MARS 2011

Det finns stora idéer som nedtecknats på en oansenlig servett på ett café under väldigt informella omständigheter. Kreativitet uppstår inte mellan nio och fem. Och det är i interaktion med andra människor som tankeprocesser startar och små insikter blir till en ny helhet – en god idé.
 

De första tankarna kring GPS:en, en uppfinning som nu finns i varje människas ficka i form av en mobiltelefon, formulerades på en fikarast. Glödlampan tillskrivs Thomas Alva Edison, men i själva verket finns en rad andra namn som bidrog till den slutgiltiga produkten. Han var inte ett ensamt geni. Det är få som är det.

En idé uppstår inte i ett isolerat vaakum.

Steven Johnson är författare och redaktör och har hittills givit ut sju böcker. Hans arbete har haft stor inverkan på politiska internetkampanjer i U.S.A. och forskning kring modern stadsplanering. I sin omskrivna Everything bad is good for you från 2005 ifrågasätter han kritiken av teve, film och dataspel som fördummande.

I klippet från Royal Society for the encouragement of Arts (RSA) pratar han inspirerande om hur idéer föds, ett ämne han studerat under ett antal år.

Johnsons studier visar att idéer nästan aldrig kommer som en enda stor färdig insikt. Snarare handlar det om en sorts magkänsla som kan bli mer konkret först i mötet och diskussioner med andra individer. Han menar att en riktigt bra idé alltid växer ur flera små. Som ett pussel där enskilda individer äger varsin bit och långsamt bygger helheten. Ibland tar det ett par år, men det kan också dröja årtionden innan idéens styrka blir synlig och användningsområdet klart.

Han testar också sina idéargument på vår nya uppkopplade livsstil och menar att dagens internet bara är en förlängning av upplysningstidens cafékultur. Vi möts, minglar och utbyter tankar och idéer på nätet nu, men väldigt lite har egentligen förändrats.

Forumet är nytt, syftet och målet detsamma – att mötas och forma utvecklingen framåt.

Denna artikel:

  • Betygsätt

Följ ämne:

  • Motivera

Vill du bli en framgångsrik ledare?

  • Fri tillgång till hela vår kunskapsbank
  • Kostnadseffektivt
  • Tillgång när du vill, var du vill