SLUTA återhämta dig som om du vore bakis!
- börja FRAMÅTHÄMTA i stället!
Hållbarhet | ARTIKEL | MAJ 2024
15 minuters meditation kan ge samma återhämtande effekt som en hel semesterdag.
Är det verkligen rimligt att se återhämtning som ett sätt att "återställa" oss själva på, likt ett botemedel för en bakfylla? Återhämtning.. Hämta åter.. Ordet återhämtning är reaktivt och innebär att återfå något som gått förlorat.
Denna traditionella syn på återhämtning är djupt reaktiv – den utgår från att vi måste reparera och återställa det som gått fel eller det som förbrukats till bristningsgränsen. Men tänk om det fanns ett sätt att närma sig vårt välbefinnande som inte bara handlar om att ”fixa till” när det redan är för sent?
Skulle det inte vara underbart att komma hem från jobbet full av energi? Tänk att kunna känna sig balanserad hela arbetsdagen och inte behöva ”sova ut” på helgerna för att återhämta sig. Det är möjligt om vi lär oss att hantera vår energi smartare under veckan.
Välkommen till konceptet Framåthämtning, en metod där vi inte bara återställer utan proaktivt stärker oss för framtiden. I stället för att vänta på att bli utmattade och sedan försöka hitta vägar tillbaka, varför inte bygga en vardag som kontinuerligt fyller på våra resurser och förbereder oss för det som komma skall?
I en ideal värld skulle vi inte ens behöva gå på semester eller ha ledigt. Om vår vardag redan var balanserad skulle det inte längre behövas en separat period för återhämtning. Den proaktiva återhämtningen, eller som jag föredrar att kalla det – Framåthämtning, är den viktigaste. Framåthämtning handlar om att skapa en balans där vi inte längre ser återhämtning som en nödlösning, utan som en integrerad del av en hållbar livsstil.
Så låt oss kika på hur du proaktivt kan framåthämta dig.
Jag använder akronymen FRAMÅT där jag har listat några riktiga godbitar för att nå det hållbara självledarskapet:
Fokus
Reflektion
Andrum
Meditation
Återkoppling
Tacksamhet
Från stressad chef till inspirerande ledare!
Känner du dig överväldigad i din ledarroll? I så fall är du inte ensam. Med onlineutbildningen Leda mig själv, går du från stress och reaktivitet till självledarskap, fokus och starka teamresultat.
Kolla in vårt specialerbjudande på denna kraftfulla 1-timmesutbildning.
Fokus - Genom att hålla fokus, till exempel genom att göra en sak i taget, sparar vi energi, förblir effektiva och bevarar våra mentala resurser. Denna strategi minskar slöseri och bygger en stark grund för framtiden, vilket är essensen av proaktiv återhämtning — att strategiskt stärka vår långsiktiga kapacitet.
Reflektion – reflektion under arbetsdagen har visat sig ge 10 gånger ökad sannolikhet för att du ska känna dig i bra balans. Positiva och stärkande reflektionsfrågor får oss att dämpa hjärnans oro och vi känner oss mer lugna och mindre stressade.
Andrum – precis som muskler, behöver vår hjärna regelbundna pauser för optimal funktion. Genom att strategiskt integrera korta pauser i vårt schema förebygger vi utbrändhet och upprätthåller mental skärpa. Dessa andrum är centrala för proaktiv återhämtning, vilket gör att vi kan hantera påfrestningar effektivt och bevara vår produktivitet.
Meditation – bara 15 minuters meditation kan ge samma återhämtande effekt som en hel semesterdag. Genom denna dagliga minisemester stärker vi proaktivt vår mentala hälsa och ökar vårt välbefinnande. Dessutom förbättrar regelbunden meditation vår förmåga att hålla fokus, vilket gör oss mer effektiva och närvarande i vår vardag.
Återkoppling – vi behöver regelbundet återkoppla till oss själva hur vi mår och hur det går. Då kan vi proaktivt justera våra beteenden och strategier för att bättre möta våra behov. Det är en nödvändig förutsättning för vår utveckling och vårt lärande i att bli mer hållbara.
Tacksamhet – att aktivt uppmärksamma det positiva är en central del av framåthämtning. Det motverkar hjärnans naturliga tendens att fokusera på negativa upplevelser. Genom att regelbundet praktisera tacksamhet stärker vi hjärnans nätverk som främjar långsiktighet, säkerhet och lugn och vi fyller på våra energidepåer.
Och slutligen, kanske det viktigaste av allt; se till att framåthämtning finns med på din att-göra-lista. Låt t ex andrum och reflektion vara en integrerad del av din arbetsdag för då bygger du upp en energidepå att hämta kraft från. Så undviker du att känna dig "bakis" dagen efter, du behöver ingen ”återställare” utan är i stället redo att ta dig an morgondagen med förnyad energi.
Margaretha är civilekonom med en M.Sc. i Personnel Management från London School of Economics. Hon har lång erfarenhet av chefs- och ledningsgruppsarbete (vd & teamchef) där hon bidragit till utveckling och fina resultat och har över tjugo års erfarenhet som organisationskonsult. Med hjälp av sin djupa kompetens inom arbetspsykologi och ledarskap genomför hon ledarurval i form av personbedömningar, grupputveckling, coachar ledare och håller inspirerande föreläsningar, workshops och utbildningar.
Margaretha har författat boken ”Hållbar hjärna med mindfulness” där hon belyser hur du bygger ett hållbart och medvetet själv- och ledarskap som innebär ett större mått av fokus, inre lugn och strategiskt tänkande. Hon är utbildad mindfulnessinstruktör (enligt originalprogrammet MBSR, Massachusetts Medical School, USA) och ICF-certifierad coach.
Med professionalism, nyfikenhet och en god lyssnande förmåga genomför Margaretha uppdrag både på svenska och engelska. Vill du komma i kontakt med henne är du varmt välkommen att mejla på m.ostrom@leadinginsight.se.
Denna artikel:
- Betygsätt
Följ ämne:
- Hållbarhet