Själens intelligens - din oupptäckta följeslagare
Det är själen som gör människan och det är själen som formar ledaren.
Ledarskap | ARTIKEL | MARS 2025

Upptäck din följeslagare!
Inom varje människa finns vissa inneboende mänskliga värden som är universella och som därför inte behöver ifrågasättas. Jag nämner några: medkänsla, empati, altruism, kärlek, glädje, kreativitet och sanning. Tack vare dessa existentiella värden har människan uthärdat olika kriser och katastrofer. Dessa värden ligger djupt inom oss vilket jag kallar själsliga mänskliga värden som är viktiga för mänskligheten. När vi lär oss att kultivera dessa värden växer vi som medmänniskor. Vi kan inte separera oss från oss själva när vi kliver in på en arbetsplats. Dessa värden är en oupptäckt följeslagare hos de flesta. Hade dessa värden fått kollektiv näring hade vi sannolikt inte stått inför dessa kriser som nu råder. Artikeln vänder sig till dig som ledare för en kommande generation. En generation som växer upp under totalt andra omständigheter än de du vuxit upp under. En generation som behöver hopp. En generation som behöver goda förebilder.
Vad behövs för att omvärdera ledarskap för kommande generationer?
Jag kan endast utgå från min egen erfarenhet och kunskap och i bästa fall kan texten slå an en ton i dig.
Efter flera decenniers arbete med att stötta chefer återkommer jag allt som oftast till att nu är det dags att vi på allvar talar om vad det innebär att vara människa. Vem är hon, vem är du och vem tar du med dig till jobbet? Varför separera dig själv från den roll du har på jobbet?
Många klagar på dåliga chefer till en viss del med rätta men har de fått rätta förutsättningar? Ledarskap består av rollen som chef och ledare och dessa båda roller kräver helt olika färdigheter. Ett ledarskap där inte mänskliga behov tillgodoses kommer alltid betecknas som dåligt ledarskap. I varje organisation finns människor med obearbetade känslomässiga sår (trauman) vilket innebär att det är lätt att trigga varandra och skav uppstår. Många människor söker bekräftelse och blir den inte tillgodosedd uppstår besvikelse och då är det lätt att projicera ut sin besvikelse på sin chef. Alla skulle vinna mycket på att öka sin självkännedom men bland chefer borde det vara ett krav för att undvika skav som idag uppstår mellan människor. Skav som är kostsamma och som dessutom bidrar till mänskligt lidande. Helt i onödan.
Först och främst är vi medmänniskor.
Vi är präglade av våra familjer och av det samhälle vi vuxit upp i. Synen på ledarskap är fortfarande cementerad då den fortfarande domineras av chefsrollen. Chefen ska styra verksamheten mot mål för att leverera. Den senaste organisationsforskningen genom professor Henrik Eriksson vid Högskolan väst visar att strategiarbete, planerande och målstyrning tappar i medarbetarengagemang. Energin för ett ledarskap som skapar engagemang mellan chef och medarbetare avgörs i bemötande dem emellan och hur deras relation utvecklas och att de delar värderingar och vision som ska leda organisationen och företaget framåt. Den dagliga återkommande interaktionen har stor betydelse för hur arbetet uppfattas och genomförs. Vi vet att människor är beroende av varandra för att utvecklas. Hur vi bemöter varandra genom vårt språk, icke verbala språk och våra handlingar har en ömsesidig påverkan. Vi är alla ansvariga för att odla goda relationer i livet och i arbetslivet. Alla förtjänar en arbetsplats som bidrar till mänsklig blomstring.
Själens intelligens, en bortglömd intelligens
De flesta människor tror på att de har en själ men få kan beskriva den. De flesta nämner den som något som finns ”där inne” och som representerar något djupt inom oss. En oslipad diamant som bara väntar på slipning. Sokrates sa att det var viktigt att ta hand om sin själ för att hålla oss psykiskt stabila och filosofen Kierkegaard talade om vikten av ”inlandsresor” som gav stort utbyte för oss människor till skillnad från dyra utlandsresor. Det handlar om att vara i kontakt med vårt hjärta samtidigt som vi även kan upptäcka att vi är en del av något större.
Begreppet själ kan förstås ur flera perspektiv. Vi psykologer använder det grekiska ordet för själ, nämligen psyke och menar då en vetenskaplig beskrivning av vår personlighet. En neurobiolog säger att själen är ett antal kemiska processer i nervsystemet. En kristen säger att själen är liv. Jag har valt att respektera och ta med alla dessa perspektiv.
Till syvende och sist är själen en upplevelse av att vara.
Själen är även kopplad till begreppet ”spirituality”, översatt till svenska, andlighet och i ett sekulärt samhälle som Sverige landar inte det begreppet väl. Varför ändå inte tala om det som i alla tider varit ett begrepp som gett människan en djupare förståelse av vem hon är. Andlighet ligger inbyggd i oss människor och den kan visa upp sig på så många olika sätt. Exempelvis genom människan som vill vårda allt levande och som uppskattar naturens skönhet är en form av andligt uttryck. Inte alla kulturer odlar andlig utveckling. I synnerhet inte vårt sekulära samhälle. Är det därför många människor känner sig vilsna, ensamma och lider av psykisk ohälsa?
Varje organisation skulle ha stor nytta av om följande begrepp fick dagligt liv: syfte, värden, värderingar, meningsskapande och intention. Om vi därtill låter dessa begrepp utgöra en grund för vårt handlande vad skulle inte då kunna skapas och upplevas?
När vi lär oss att fokusera på vad som ger oss mening ger vi oss själva möjlighet att upptäcka essensen i vem vi är, varför vi existerar och just därför blir det viktigt hur vi leder och påverkar varandra. Vi människor identifierar oss med både våra tankar och känslor men är de representanter för den vi egentligen är? Många av våra tankar är inlärda tankar som kommer från någon annan. Vi människor har separerat oss från hjärtat och det som finns bortom oss. Vi lever mest utifrån vårt huvud och den separationen gör oss inte hela snarare olyckliga. Det är själens intelligens som gör oss till hela människor. Din oupptäckta följeslagare som väntar på dig.

Från stressad chef till inspirerande ledare!
Känner du dig överväldigad i din ledarroll? I så fall är du inte ensam. Med onlineutbildningen Leda mig själv, går du från stress och reaktivitet till självledarskap, fokus och starka teamresultat.
Kolla in vårt specialerbjudande på denna kraftfulla 1-timmesutbildning.
En enkel övning i själslig intelligens:
Fråga: Vad värdesätter du mest i livet? Vem är jag?
Slut dina ögon.
Andas djupt och lugnt och kontemplera över frågan. Tänk inte utan vänta till du får ett svar som kommer djupt inifrån.
Repetera frågan tre gånger och lägg märke till dina svar.
Fråga: Vad värdesätter du mest i arbetslivet? Vilka är vi?
Gör som ovan.
Upptäckte du något genom denna lilla övning?
Själens intelligens är som jag ser det den intelligens som kan hjälpa oss att upptäcka vem vi egentligen är och vill vara. Den är en meningsskapande intelligens och basen i ett hållbart ledarskap. Ledarskapets själsliga intelligens innehåller de nödvändiga färdigheter som behövs för att skapa ett själsligt kapital för såväl ledaren själv som för organisationen. Det är en intelligens som gör oss hela, som ger oss integritet och som gör att vi fattar mogna beslut.
Själens intelligens är transformativ. Den ligger till grund för såväl den rationella som den emotionella intelligensen. Låt den inte ligga oupptäckt inom dig. Ta dig tid att utforska ditt inre och låt dig upptäcka ledarskapets kvalitè.
Din inre röst-din intuition
Du ska alltid lyssna på din inre röst och träda fram som den du egentligen är, det är det jag menar med att själen är din oupptäckta följeslagare. Människan har en förmåga att gå bortom sina fem sinnen, det Gary Zukav beskriver som människans multisensoriska uppfattningsförmåga. Denna förmåga ger människan äkta makt och hon är i kontakt med sin själ och hon blir kreativ. Det är den människan världen väntar på. För att upptäcka din själ som följeslagare kräver träning, som så mycket annat. Denna träning är en investering i och för ditt liv. När du som ledare tar dig själv på allvar och vill utvecklas till den som du har potential för att bli, börja träna nu.
” Knowing others is intelligence. Knowing yourself is true wisdom”
Dao 33
Hur en organisation kan arbeta för att uppnå hög själslig ledarkompetens
- Rekrytera efter kriterier som dagens samhälle och generationer behöver och efterfrågar
- Undvik starkt fokus på management tänkande. Styrning (göra) och ledning (vara) ska alltid samverka
- Organisationsledning/företagsledning måste ha intresse för och kunskap om mänskliga behov
- Varje chef ska erbjudas professionell handledning som alltid utgår från en praktisk vardag och där möjlighet ges att bli speglad utifrån hur denne tänker, känner och upplever olika situationer
- Uppmuntra till dagliga mindfulness stunder på jobbet, en inre investering på endast tio minuter om dagen har visat sig vara värdefull
Så till sist har jag en önskan för dig och de du leder - upptäck din följeslagare!
Marika Ronty är leg.psykolog, med specialisering inom dialog och ledarskap. Hon grundade Amfora Ledarintelligens som bytt namn till Ronty Ledarintelligens. Idag arbetar Marika främst som mentor.
Tidigare har Marika varit med att starta upp en ledarskapsmodul inom ExecutiveMBA vid School of Business, Stockholms Universitet där hon arbetade under åtta år. Hon har mest gjort sig känd genom sina böcker om utvecklingssamtal som bygger på en omfattande empiri vilket även hennes böcker om Ledarintelligens gör. En ledarskapsmodell som binder ihop själ, hjärta och hjärna vilket hon även beskriver i hennes senaste bok, Vägen Du Ännu Inte Gått. Hennes modeller finns även beskrivna i ett flertal akademiska uppsatser och i några publicerade vetenskapliga artiklar.
Denna artikel:
- Betygsätt
Följ ämne:
- Ledarskap