Så uppnår du dina mål nästa år

Styr ditt liv genom din hjärna – och bli som du vill 2023!

Motivera | ARTIKEL | DEC 2017

Så uppnår du dina mål nästa år

Så uppnår du dina mål nästa år

Ett år har passerat och ett nytt år med nya förhoppningar ligger framför oss.

Hur vill du att ditt nästa år ska bli? Vad vill du prioritera i ditt liv under det kommande året? Vad vill du uppnå, och hur vill du må? För att kunna nå dina mål måste du känna till hur hjärnan fungerar och reagerar när du vill göra någonting ansträngande. Du måste också reflektera över vilka värderingar du har, vad som är viktigt för dig och vad som får dig att må bra.

Många av oss avger storslagna nyårslöften när klockan slår 12 natten den 31 december, men har sedan svårt att uppnå dessa löften. En studie säger att så många som 80 procent bryter sina nyårslöften – till exempel att sluta röka, gå ner i vikt, börja träna, handla mindre, byta jobb – efter bara några veckor.
 
Det beror på att vi tror att det räcker enbart med att vilja något och att styrkan i vår vilja ska hjälpa oss. Vi kan sätta upp målbilder utifrån vad vi vill, men det räcker inte för att genomföra målen eftersom vi har en hjärna som följer ”minsta motståndets lag”; hjärnan behöver arbeta mycket för att planera, organisera, samarbeta och kommunicera, och det tar på krafterna. Hjärnan vill hellre ta det lugnt, göra roliga saker som ger dopaminkickar och samla energi.
 
Det krävs mycket energi för vår hjärna att omsätta en tanke till handling. Det är skillnad på att vilja och att göra. Det är lätt att säga: ”Jag ska börja träna tre gånger i veckan”. Men när du sedan ska gå iväg till gymmet tar det stopp och du känner ett motstånd eftersom du måste planera vad du ska ha med dig, när du ska gå och vad du ska träna. Och egentligen vill du helst ta det lugnt. Det krävs energi för att gå och träna.

Motivation.se

Från stressad chef till inspirerande ledare!

Känner du dig överväldigad i din ledarroll? I så fall är du inte ensam. Med onlineutbildningen Leda mig själv, går du från stress och reaktivitet till självledarskap, fokus och starka teamresultat.

Kolla in vårt specialerbjudande på denna kraftfulla 1-timmesutbildning.

Transformera ditt ledarskap nu!

Använd kunskaper om hjärnan

Hur kan vi använda oss av de kunskaper som finns om hjärnan för att uppnå våra mål? Det finns ett par sätt:
 
1. Triggers
Om du vill börja träna tre gånger i veckan krävs det att du underlättar för din hjärna och att du ger triggers till hjärnan. Det krävs att du har bestämt dig för vad som är ett realistiskt mål och skrivit in i din almanacka vilka dagar du ska träna. Planera när det passar dig bästa att träna.
 
Därefter behöver du ge en trigger till dig själv som skickar signalen att ”nu är det dags att ta på sig gymkläderna”. Detta kan du göra genom att ta fram dina träningskläder så att du ser dem på morgonen – ha en packad väska med dina träningskläder och skor i hallen.
Jag själv lägger ut min yogamatta hemma på golvet och låter den ligga där, så att jag påminns om att det är dags att yoga nu.
Vill du minska ditt tv-tittande eller din datortid - sätt inte på din tv eller dator. Göm undan mobilen så att du inte ser den när du kommer hem. Sätt den på ljudlöst. Underlätta för din hjärna att fokusera på dina mål och inte på kortsiktiga dopaminkickar. D

2. Umgås med likasinnade
För att lyckas uppnå det du vill, se också till att omge dig med andra personer som gör det du vill. Man har i undersökningar sett att vi påverkas av grupptrycket, och det kan vi använda positivt genom att umgås med exempelvis andra hälsosamma personer som tränar.
 
Det handlar alltså om grupptryck i positiv bemärkelse, och med det menar jag att din hjärna får dopaminkickar av att vara tillsammans med andra som bekräftar att ni hör ihop genom aktiviteten ni gör. Det gör att du känner samhörighet. Du kan till exempel gå på en kurs där alla har samma intresse och engagemang, vilket kan ge en stark, positiv känsla av att du vill utveckla dig själv.

Jag har själv startar en bokklubb med andra bokintresserade för att komma igång med mitt läsande av annan litteratur än facklitteratur. Vi har roligt tillsammans och det ger dopaminkickar till hjärnan, vilket gör att jag vill vara med på nästa bokträff och läsa boken vi ska diskutera.

3. Motivationen och värderingar - det som är viktigt för dig och varför det är viktigt
För att du ska lyckas uppnå det du vill behöver dina mål stämma överens med dina värderingar och behov. Målen ska inte vara någon annans eller några ideala mål – de bör istället utgå från dina egna behov. Jämför dig inte med andra och vad de har för mål. Vi är alla olika och det finns ingen norm eller mall för vad man ”måste” göra. Det handlar om vad DU vill.

Dina drivkrafter och värderingar

En värdering kan definieras utifrån vad som är viktigt för dig. Hur vill du vara som människa? Hur vill du leva ditt liv? Varför är det viktigt för dig? Du kan ha flera värderingar och ledstjärnor i ditt liv. Dessa hjälper dig att göra medvetna val som matchar hur du vill att ditt liv ska ses ut för att du ska må bra.

För att du ska lyckas uppnå dina mål behöver du fundera över vad som är viktigt i ditt liv. Ställ dig följande frågor:
För mig är behovet att vara i naturen en viktig drivkraft. Mitt ”varför” då? Det är att jag tankar energi i naturen, jag njuter av lugnet och färgerna, jag får röra på mig och är utomhus, jag får nya kreativa tankar när jag är ute i skogen. Mitt mål är att vara ute i naturen varje helg och att promenera till arbetet varje dag.
 
Gör så här för att lyckas med att uppnå det du vill nästa år:

  • Vad behöver jag för att må bra?
  • Vad är viktigt i arbetet för att jag ska känna trivsel, engagemang och motivation?
  • Vad är viktigt i mina relationer?
  • Hur vill jag att mitt liv ska se ut med vänner och familj?
  • Hur är min hälsa? Fysiskt och psykiskt?
  • Ekonomi?
  • Bostad?
  • Kärlek?
  1. Ställ dig frågan vilka dina värderingar är och varför det är viktigt för dig.
  2. Koppla det sedan till dina mål för nästa år. Vad vill du?
  3. Prioritera vad som är allra viktigast för dig!
  4. Börja sedan att fokusera och göra. Prioritera varje dag/vecka utifrån vad du behöver göra för att må bra.
  5. Börja säga nej till det du inte vill och säga ja till det du vill.

Lena Mangell

Vår expert på karriärutveckling, mentorskap och coaching

  • Följ skribent

Lena Mangell är grundare av Life&Career. Hon är leg psykolog, psykoterapeut, mentor, coach, organisationskonsult och en av  pionjärerna inom livs- och karriärcoaching i Sverige. Lena är både författare och utbildare och har framgångsrikt coachat flera tusen ledare, HR-personer och medarbetare i mer än 20 år.

www.lifecareer.se

lena.mangell@lifecareer.se

Denna artikel:

  • Betygsätt

Följ ämne:

  • Motivera

Lena Mangell

Följ skribent:

  • Följ skribent

Denna artikel:

  • Betygsätt

Följ ämne:

  • Motivera

Vill du bli en framgångsrik ledare?

  • Fri tillgång till hela vår kunskapsbank
  • Kostnadseffektivt
  • Tillgång när du vill, var du vill