Så påverkas vi av könsroller i media
Kommunicera | BLOGG | APRIL 2016
Det är en del diskussioner om skärmtid för barn just nu. Hur mycket är lagom och är det bra eller dåligt att låta barn spendera tid vid skärmar? Jag låter det vara osagt men tänkte ta upp en relaterad företeelse.
Det är en del diskussioner om skärmtid för barn just nu. Hur mycket är lagom och är det bra eller dåligt att låta barn spendera tid vid skärmar? Jag låter det vara osagt men tänkte ta upp en relaterad företeelse.
I begreppet barn döljer sig ju som bekant tjejer och killar (och de som är båda eller inget av det). När vi ser på till exempel filmer eller tv-serier så gör vi det utifrån hur vi identifierar oss könsmässigt. Små killar blir således stärkta av att se killfigurer på skärmen och tjejer blir stärkta av tjejfigurer. Såklart sker en överlappning och vi kan identifiera oss med ett annat kön än vårt eget från gång till gång.
Jag läste en artikel häromdagen från Geena Davis Institute for Gender in Media som fick mig att inse exakt hur stor roll media har i våra liv. Bland annat så konstaterades att fler kvinnor börjat med bågskytte efter filmer som ”Hunger games” och ”Brave” (Modig på svenska) där en karaktär som är kvinna använder båge. Samma sak med tv-serien CSI (eller serierna kanske är mer rättvisande); efter att dessa började visas på tv så har fler kvinnor fått upp ögonen för rättsmedicinsk forskning. Har även för mig att i samband med stora idrottstävlingar så ökar intresset bland tjejer för idrotter där kvinnor är framgångsrika.
Vi påverkas av det vi ser och vi är även i låg ålder skickliga på att skilja ut kön och förstå vilken grupp vi själva tillhör. Det är inte ett problem i sig. Men eftersom representationen ser ut som den gör med en kraftig snedfördelning till killars fördel - där hjälten dessutom oftast är man, och kvinnor ofta värderas efter sitt utseende samt har betydligt färre drömmar och mål än de manliga karaktärerna - så blir det faktiskt ett problem. Forskning visar nu att ju mer en tjej kollar på tv desto färre möjligheter upplever hon att hon har i livet. Är inte det sorgligt? (Och helt onödigt, för vi bestämmer vilka filmer och serier vi ska spela in och visa).
Bekanta till mig som har barn berättar hur de ibland byter kön på karaktärer i böcker när de läser sagor för sina barn och hur de försöker bredda karaktärer genom att ställa frågor till barnen om de tror att prinsessan gillar att fäktas eller om prinsen kanske också är ledsen ibland? Små aktiviteter för att inte låsa barnen i könsroller utan låta dem behålla sin fantasi - och känslan av att allt är möjligt - lite längre. Men jag tror inte att det räcker. Vi behöver förändra utbudet så att fler får drömma större.
Från stressad chef till inspirerande ledare!
Känner du dig överväldigad i din ledarroll? I så fall är du inte ensam. Med onlineutbildningen Leda mig själv, går du från stress och reaktivitet till självledarskap, fokus och starka teamresultat.
Kolla in vårt specialerbjudande på denna kraftfulla 1-timmesutbildning.
Argumenten för den stora snedfördelningen i media, och speciellt i film och tv-serier, brukar handla om att män inte vill se kvinnor eller inte kan identifiera sig med kvinnor, och att filmer med kvinnor i huvudrollen eller som hjältar helt enkelt inte blir lönsamma. Jag tror att det handlar om träning. Som kvinna är jag van vid att identifiera mig med män. Jag ser otaliga filmer där kvinnor endast representeras av någons fru eller sekreterare som sällan driver handlingen framåt och ofta inte ens har ett namn. Jag tror inte mina killkompisar är lika tränade i detta. Filmer med omvänt upplägg är helt enkelt inte alls lika vanliga. Men att det inte funkar eller säljer är helt enkelt inte sant, senaste Star wars-filmen har dragit in rejält med pengar trots (på grund av?) sin kvinnliga hjälte.
Jag vet inte vad som är lagom med tid för barn vid skärmar, men jag vill att vi funderar på vilka budskap vi laddar dessa skärmar med. Låt barn vara hela människor som kan drömma fritt om vad de vill bli och uträtta som vuxna. Låt dem se olika typer av förebilder. Det är inte fel med svaga tjejer och starka killar, det behöver bara kompletteras så att alla får plats.
Filmtips för män
Suffragette - rösträttsrörelsen för kvinnors rösträtt är en del av vår gemensamma historia. Passa på att lära dig mer om den.
Carol – en kärlekshistoria mellan två kvinnor i en tid då det var mer otänkbart än idag.
Ghostbusters – missa inte nyinspelningen av kultklassikern! Who do you gonna call?
(Om du instinktivt känner att dessa filmer inte är för dig så fundera på varför den känslan är så stark? Här är du något intressant på spåren!)