Så går idrottare in i ”zonen” – för att prestera bättre

Finns det två olika zoner?

Motivera | ARTIKEL | AUG 2024

Hitta dina egna vägar steg för steg till höga prestationer.

Hitta dina egna vägar steg för steg till höga prestationer.

Under OS i Paris ser vi idrottare som presterar på toppen av sin förmåga, eller ibland bättre än så, vid exakt rätt tidpunkt. Svenska atleter som Armand Duplantis, Sarah Sjöström och Truls Möregårdh har visat exempel på det. Inom elitidrott talar man ofta om att ”gå in i zonen” när man ska prestera på topp. Men vad innebär det egentligen?

När idrottare pratar om att ”gå in i zonen” så syftar de på ett mentalt tillstånd där det känns som att allting fungerar i deras prestation. Det kan liknas vid begreppet ”flow”, som ofta används när man talar om kreativitet och prestation.

En idrottare som befinner sig i den så kallade zonen upplever ofta ett absolut fokus, som inte låter sig störas av vare sig nervositet, illasittande kläder eller bruset från publiken.

En viktig aspekt av att befinna sig i zonen tycks vara att man inte tänker så mycket. Man presterar som på autopilot. Den kritiska rösten i hjärnan tystnar. Man slutar överanalysera situationen, istället litar man fullt ut på sin förmåga och på den teknik som man har nött in i oändliga träningspass.

Motivation.se

Från stressad chef till inspirerande ledare!

Känner du dig överväldigad i din ledarroll? I så fall är du inte ensam. Med onlineutbildningen Leda mig själv, går du från stress och reaktivitet till självledarskap, fokus och starka teamresultat.

Kolla in vårt specialerbjudande på denna kraftfulla 1-timmesutbildning.

Transformera ditt ledarskap nu!

Bli bekväm med att inte vara bekväm

Det finns nog ingen självklar väg till att hamna i zonen. Elitidrottare brottas ofta själva med den frågan, eftersom de vet hur värdefullt det är att lyckas ”automatisera” sin prestation. Men det är nog få, om ens någon, som har lyckats knäcka koden till hundra procent.

Att allt för ivrigt försöka uppnå fullständig fokus och koncentration kan i värsta fall få motsatt effekt, eftersom det leder till övertänkande. Och det leder till att man börjar förvänta sig eller kräva ”perfekta” förutsättningar. Om man har sådana förväntningar så kan det räcka med att man vaknar på fel sida, så är det redan kört.

Därför brukar en del tränare och sportpsykologer uppmana idrottare att träna under obekväma förhållanden. Det har sportpsykologen Nicole Detling berättat om för TED Ideas.

Att träna under icke-perfekta förhållanden hjälper atleter att träna upp sin mentala motståndskraft och att uppnå fokus, koncentration och prestation oavsett förutsättningar. Det handlar om att ”bli bekväm med att inte vara bekväm”.

Ovallade skidor

Nicole Detling har bland annat hjälpt skidåkare att träna inför vinter-OS. Hon fick dem då att göra ett flertal träningspass under mycket obekväma omständigheter. Hon har till exempel fått dem att träna med ovallade skidor.

Hon rekommenderar alltså idrottare att ibland träna med dålig utrustning eller under mycket obekväma förhållanden, för att vänja sig vid att man måste kunna plocka fram sina bästa förmågor även när det inte borde finnas förutsättningar för det.

Det handlar inte bara om yttre förhållanden i form av utrustning, väderlek och dylikt. Man måste även kunna prestera under mentalt dåliga förhållanden – till exempel en dag då motivationen och självförtroendet är på botten, man har sovit dåligt och känner sig inte stark.

I det läget måste prestationen vara så automatiserad som möjligt, och man måste lära sig att lita på att den teknik och det tillvägagångssätt man har tränat in verkligen fungerar.

Två olika zoner?

Vissa forskare menar emellertid att det som kallas för ”zonen” i själva verket inte består av ett enda mentalt tillstånd, utan av två olika företeelser som delvis liknar varandra men som uppnås på olika sätt. Det finns alltså två ”zoner”, enligt dessa forskare, rapporterar Science Alert.

Den ena zonen kallar de för ”flow state”. Den innebär att man är fullt uppslukad av det man gör, man presterar på autopilot och upplever ett totalt fokus och en fullständig harmoni i situationen.

Den andra zonen kallar de för ”clutch state”. Den uppnås inte med samma magiska automatik, utan är istället resultatet av en extrem ansträngning för att ”få det att hända”. Alltså att medvetet göra sitt absolut yttersta för att höja sin prestation vid rätt tillfälle.

”Clutch state” uppnås ofta när det finns ett utomordentligt starkt incitament att prestera på topp. Till exempel när en idrottare har chansen att slå personligt rekord, eller ett fotbollslag har chansen att vinna guld.

När mycket står på spel

Utanför idrottens värld kan man också se att människor ofta höjer sin prestation avsevärt när de exempelvis har en deadline att hålla, eller över huvud taget när det känns som att mycket står på spel. Att sätta upp tydliga mål är ofta viktigt för att kunna uppnå ”clutch state”.

Något exakt vetenskapligt svar på hur man ”går in i zonen” finns inte, men som med mycket annat i livet så handlar det om att sätta upp mål och att träna hårt, regelbundet och varierat.

Då kan man steg för steg hitta sina egna vägar till höga prestationer – och i bästa fall få möjlighet att gå in i en zon av total fokus och koncentration.

Einar Wiman

Frilansjournalist

  • Följ skribent

Einar Wiman är frilansjournalist och reporter på Motivation.se. Han är utbildad journalist vid Lunds universitet och har en bakgrund som allmänreporter, sportjournalist och Italiensvensk. Fotbollsmässigt föredrar Einar den italienska stilen - filmningar, finlir och primadonnor.

Kontakt: einar@motivation.se

Denna artikel:

  • Betygsätt

Följ ämne:

  • Motivera

Einar Wiman

Följ skribent:

  • Följ skribent

Denna artikel:

  • Betygsätt

Följ ämne:

  • Motivera

Dela:

Vill du bli en framgångsrik ledare?

  • Fri tillgång till hela vår kunskapsbank
  • Kostnadseffektivt
  • Tillgång när du vill, var du vill