Rädda nyårslöftet – genom att formulera om det
Redan på väg att missa målet? Så ger du dig själv en större chans.
Hur formulerar du ditt nyårslöfte?
Ett nytt år har börjat, och så här i januari är det nog många som kämpar för att hålla sina nyårslöften – något som de allra flesta brukar misslyckas med, enligt flera studier. Men det finns ett sätt att lösa problemet. Ny forskning från Stockholms universitet visar att man kan förbättra sina möjligheter att hålla nyårslöftet – genom att formulera om det.
De flesta av oss är usla på att hålla våra nyårslöften. Entusiasmen kan vara stor i början, men redan efter några veckor brukar många ge upp och så småningom glömma bort sitt löfte. Möjligheten att lyckas kan dock bero på hur man formulerar löftet, enligt ny forskning från Stockholms och Linköpings universitet.
Studien grundar sig på 1 066 personers nyårslöften i årsskiftet 2017-18, och har publicerats i den vetenskapliga tidskriften PLOS ONE. Den vanligaste typen av löfte bland deltagarna handlade om fysisk hälsa (33 procent), följt av viktnedgång (20 procent), förändrade matvanor (13 procent) och personlig utveckling (9 procent). En mindre andel av deltagarna avlade löften som gällde exempelvis mental hälsa/sömn, arbete/studier, tobaksvanor eller övrigt.
Resultaten visar bland annat att formuleringen av löftet spelar stor roll; om du väljer att börja med någonting istället för att sluta med någonting så har du större chans att lyckas.
Från stressad chef till inspirerande ledare!
Känner du dig överväldigad i din ledarroll? I så fall är du inte ensam. Med onlineutbildningen Leda mig själv, går du från stress och reaktivitet till självledarskap, fokus och starka teamresultat.
Kolla in vårt specialerbjudande på denna kraftfulla 1-timmesutbildning.
Formulera om målet
Deltagare som valde ett så kallat ”närmandemål”, som handlar om att man ska börja med någonting nytt i livet, lyckades alltså bäst med sina nyårslöften, medan deltagare som formulerade ”undvikandemål” – att de ska sluta med eller undvika någonting – lyckades sämre.
Det innebär att man eventuellt kan ”rädda” ett nyårslöfte genom att formulera om det. Om man redan har formulerat det i form av ett undvikandemål, så kan man försöka att i möjligaste mån omvandla det till ett närmandemål. Om du till exempel har lovat att du ska sluta äta godis och gå ner i vikt, så kan du sannolikhet nå större framgång om du istället säger ”jag ska äta frukt flera gånger om dagen”.
– Därmed ersätter du godis med något nyttigt som förmodligen innebär att du går ner i vikt och därmed kan hålla ditt löfte. Man kan inte sudda ut ett beteende, men man kan ersätta det med något annat. Det kan däremot vara svårare att applicera på löftet ”jag ska sluta röka”, något som man kanske gör 20 gånger om dagen, säger Per Carlbring, professor på Psykologiska institutionen vid Stockholms universitet, i ett pressmeddelande.
I övrigt visar studien att det inte gör någon större skillnad om man har stöd utifrån eller inte när man försöker uppfylla sitt nyårslöfte. Deltagarna i undersökningen delades in i tre grupper som fick olika mycket stöd under året – inget stöd alls, lite stöd eller mycket stöd. Graden av stöd påverkade dock inte utfallet särskilt mycket. Det som istället påverkade utfallet förvånansvärt mycket var just formuleringen av nyårslöftet, eftersom det är lättare att fokusera på ett nytt önskat beteende snarare än att lägga energin på att försöka undvika någonting.
Einar Wiman är frilansjournalist och reporter på Motivation.se. Han är utbildad journalist vid Lunds universitet och har en bakgrund som allmänreporter, sportjournalist och Italiensvensk. Fotbollsmässigt föredrar Einar den italienska stilen - filmningar, finlir och primadonnor.
Kontakt: einar@motivation.se
Denna artikel:
- Betygsätt
Följ ämne:
- Hälsa