Planning Poker
Mark Dixon: "Med kortleksmetoden har man chansen att diskutera tidsuppskattningen innan projektet börjar".
Projektleda | ARTIKEL | MARS 2012
Planning Poker
Post-it lappen har en mindre känd kusin, ett planeringsverktyg som kan ge stora vinster i din agila verksamhet: det är en kortlek. Planeringspoker kallas det och med den här enkla kortleken kan du radikalt öka effektiviteten av planeringsmötena - oavsett om du bygger mjukvara eller hus.
Problemet?
Min erfarenhet är att det största problemet med planeringsmöten, är att många som deltar inte har full uppmärksamhet på uppgiften. Ska man lyckas med t.ex en Scrum sprint, så måste man planera rätt. Man måste bli bra på att uppskatta hur mycket arbete teamet klarar av varje vecka. Man måste sätta mål som är rimliga.
Vad är det?
Planeringspoker skapades som metod för att se till att alla som är med och planerar har fullt fokus på mötet.
Det ser löjligt enkelt ut: varje deltagare får en liten kortlek som består av 13 kort. På de flesta kort står siffror som motsvarar en uppskattning av hur många dagar uppgiften tar att genomföra, oftast: 0, ½, 1, 2, 3, 5, 8, 13, 20, 40 och 100. Det finns ytterligare två kort: en med ett frågetecken för “jag har faktiskt ingen aning” samt en med kaffekopp för “jag behöver verkligen en paus”.
Hur funkar det?
Konceptet är enkelt. Ta en uppgift i taget och låta teamet diskutera problemet – har den här uppgiften ett klart och tydligt krav? Vad krävs för att uppfylla kravet? Har teamet alla resurser som behövs?
När ni pratar är det är viktigt att ingen ger någon tidsuppskattning – det kommer sen. När teamet har diskuterat klart ska alla i rummet välja ut ett kort från sin kortlek som motsvarar hur mycket tid de tror det kommer att ta. Korten kan placeras upp och ner på bordet, huvudsaken är att de andra i teamet inte ser. När alla i gruppen har valt ett kort vänder man sen på alla samtidigt.
Från stressad chef till inspirerande ledare!
Känner du dig överväldigad i din ledarroll? I så fall är du inte ensam. Med onlineutbildningen Leda mig själv, går du från stress och reaktivitet till självledarskap, fokus och starka teamresultat.
Kolla in vårt specialerbjudande på denna kraftfulla 1-timmesutbildning.
Varför fungerar det?
På det här sättet ser man till att alla deltar i uppskattningen och undviker helt att någon påverkas av andras uppfattning. Alla måste ta ställning själva. Det leder automatiskt till att det är nödvändigt att vara uppmärksam under mötet. Ingen i teamet kan senare hävda att de tyckte att uppskattningen inte var rimlig.
I början händer det ofta att teamet tycker väldigt olika – en person säger tre timmar samtidigt som en annan uppskattar 20. Det kan bero på att någon sov och bara gissade – det blir väldigt tydligt efter några omgångar vem som inte har fullt fokus på mötet. Men det blir mindre och mindre vanligt ju mer teamet använder metoden.
Med tiden beror skilda tidsuppskattningar snarare på att teamet inte delar samma syn på vad uppgiften innebär. Uppgiften är helt enkelt inte tydlig nog. Med kortleksmetoden har man nu chansen att diskutera vad det är som är otydligt och rätta till uppskattningen innan projektet börjar.
Min favorit Planning Poker-kortlek kan man få enkelt och billigt från Crisp tillsammans med en djupare beskrivning på engelska.
Mark Dixon är entreprenör inom IT-sektorn och jobbar idag som konsult på Nitwit Consulting AB. Mark är australiensare och Agileentusiast med 10 års erfarenhet som CTO i olika svenska teknikbolag. Hans passion för agila och lättrörliga arbetssätt är något som han vill sprida och dela med andra. Här på Motivation.se kommer Mark bevaka trender och utveckling inom Agila metoder och visa hur filosofin kan ge stor effekt inom ett brett spektrum av branscher.
Kontakt: mark@motivation.se
Denna artikel:
- Betygsätt
Följ ämne:
- Projektleda