Planering - eller prokrastinering?
Ljuger du för dig själv? Planeringsstadiet är ett himmelrike - för dagdrömmare och kroniska uppskjutare.
Ledarskap | HR | Planering | Motivera | ARTIKEL | APRIL 2015
Planering, Prokrastinering
Drömmare älskar att planera. Planeringsstadiet är perfekt för alla oss som både vill ha kakan och äta upp den - det är då drömmen känns verkligare än någonsin, samtidigt som man egentligen inte behöver riskera någonting. Det är därför gränsen mellan planering och prokrastinering är hårfin; planering är den perfekta ursäkten för att inte komma igång.
Planeringsstadiet är ljuvligt. För en evig drömmare är planering ett sätt att grotta ner sig i drömmen, bli besatt av den och komma den så nära att den nästan blir verklig. Ungefär som när man vaknar på morgonen och för en sekund tror att det man drömde verkligen har hänt.
Men det är också detta som är faran med att planera för mycket - det finns en överhängande risk att du aldrig förverkligar planerna.
Var går egentligen gränsen mellan planering och prokrastinering? Hur vet du att ditt tänkande och skissande inte i själva verket är ett sätt att slippa den obehagliga och riskabla biten av projektet - alltså själva genomförandet?
Du vet - innerst inne
Exakt var gränsen går mellan planering och prokrastinering går kanske inte att säga, men förmodligen vet du redan själv innerst inne hur det ligger till. Den tid du har lagt ner på att planera kan förstås vara en tydlig indikator. Planering bör i de flesta fall inte ta särskilt lång tid, eftersom de flesta problem som kan tänkas uppstå är enklast att lösa när du är mitt inne i själva genomförandet.
Vissa pratar i åratal om att starta ett företag, skriva en bok eller öppna en egen butik. De inte bara pratar - de googlar också. De informerar sig, ber folk om råd och går kanske till och med en kvällskurs. Trots det händer ingenting. Inget företag startas, ingen bok skrivs och ingen butik öppnas. Varför?
Från stressad chef till inspirerande ledare!
Känner du dig överväldigad i din ledarroll? I så fall är du inte ensam. Med onlineutbildningen Leda mig själv, går du från stress och reaktivitet till självledarskap, fokus och starka teamresultat.
Kolla in vårt specialerbjudande på denna kraftfulla 1-timmesutbildning.
Svaret är oftast att vi är rädda för att misslyckas. Det är därför planeringsstadiet känns så tryggt - så länge vi bara planerar och förbereder oss så kan ingenting gå fel.
Våga försöka - och misslyckas
Vissa drömmar ligger oss så varmt om hjärtat att vi aldrig vågar testa om de går att förverkliga. Idén är ju så genial och det vore synd att slösa bort den - kanske borde du vänta med genomförandet tills du vaknar upp en dag och känner dig som Stålmannen?
Vad händer om folk inte vill ha det du tänker skapa? Och ännu värre - vad händer om det visar sig att du inte alls är bra på det som du trodde att du var bra på?
Sådana tvivel bär vi alla på, och de är inte alltid ogrundade. Det finns inga garantier för att dina planer kommer att lyckas. Men en sak är säker: Om du aldrig vågar försöka så kommer du garanterat att misslyckas. Kom ihåg att framgångsrika människor i regel kännetecknas av att de misslyckas mer - inte mindre - än andra.
Föreställ dig att du ligger på din dödsbädd. Vad tror du att du kommer ångra mest, alla dina misslyckanden eller alla gånger du inte ens vågade försöka?
För att lyckas genomföra sina drömmar krävs det handling, handling och åter handling. Om du vill försäkra dig om att ditt planerande verkligen leder till handling - istället för prokrastinering - så kan du pröva några av följande metoder:
Konkretisera planeringen
Okej, så du är inne i planeringsfasen. Men ett tydligt tecken på att du egentligen bara prokrastinerar är att ditt planerande är väldigt diffust och att det mer eller mindre börjar om från noll hela tiden. Exakt vad är det du ska planera, rent konkret? Vilka punkter i planerandet har du bockat av, och vilka återstår? Ge dig själv tre minuter att skriva ner exakt och så konkret som möjligt vad planeringsfasen går ut på.
Sätt deadline
När du väl har skrivit i punktform vad det är du behöver planera så bör du bestämma när varje del av planeringen och förberedelserna ska vara klar. Sätt en exakt deadline vid varje punkt - och kryssa av den när du har genomfört den. Försök också att ha en deadline för när du ska börja med själva genomförandet.
Om du fortfarande är högst osäker på om du kan/vill genomföra projektet över huvud taget så kan det vara klokt att sätta en deadline för när du ska fatta beslut angående detta. På så vis får du anledning att ta tag i din idé - oavsett om det innebär att du genomför den eller skrotar den.
Att kassera en dröm, idé eller plan kan ibland vara bättre än att gå runt hela livet och intala sig att man ska genomföra den.
Koppla in utomstående
Om du har svårt att hålla egna deadlines som du har satt för dig själv så kan det vara smart att koppla in en utomstående som förväntar sig att du ska sätta igång (och bli klar) vid en viss tidpunkt. Att involvera vänner och bekanta är dock inte alltid det bästa alternativet - det kan snarare ha en negativ effekt, eftersom rädslan för att misslyckas kan bli ännu större om du skapar förväntningar bland dina närmaste.
Ett bättre alternativ kan då vara att koppla in en utomstående i rollen som coach eller mentor. Låt säga att du planerar att skriva en bok. Genom att anlita en skrivcoach eller liknande får du en deadline utifrån - ni kanske kommer överens om att du ska lämna in ett första kapitel till din bok om en månad, och sedan ska ni ses och diskutera ditt arbete. Coachen (eller mentorn) kan också hjälpa dig att se var du befinner dig i planeringsfasen och när det är dags att gå från ord till handling.
Coacher och mentorer av olika slag går att hitta inom de flesta områden. Fördelen är att du då förbinder dig att göra någonting, samtidigt som du inte behöver känna dig lika rädd inför ett eventuellt misslyckande - coachens uppgift är ju att hjälpa dig igenom detta. Dessutom känns det nog mindre "skamligt" att misslyckas inför en coach än att göra bort sig inför sina vänner och bekanta.
Börja i alla fall
Slutligen - om du är rädd att du har fastnat i planeringsfasen så kanske du ska överväga att bara sätta igång, trots att du inte är färdig med planerandet. I vissa fall är det lättare att pröva sig fram än att försöka planera ett "perfekt" genomförande. Börja gärna i liten skala, och var inte rädd för att börja i mitten av genomförandet - bara du kommer igång.
Och kom ihåg: Det enda egentliga misslyckandet är att aldrig ens ha försökt.
Einar Wiman är frilansjournalist och reporter på Motivation.se. Han är utbildad journalist vid Lunds universitet och har en bakgrund som allmänreporter, sportjournalist och Italiensvensk. Fotbollsmässigt föredrar Einar den italienska stilen - filmningar, finlir och primadonnor.
Kontakt: einar@motivation.se
Denna artikel:
- Betygsätt
Följ ämne:
- Ledarskap
- HR
- Planering
- Motivera
Följ skribent:
- Följ skribent
Denna artikel:
- Betygsätt
Följ ämne:
- Ledarskap
- HR
- Planering
- Motivera