Öka motionen - med "positivt grupptryck"
We+ använder metoder från missbruksvården - för att få folk att motionera mera.
Hälsa | HR | ARTIKEL | OKT 2013
I tider av ökande ohälsa behöver arbetsgivarna få sina anställda att motionera mera, men det är lättare sagt än gjort. Företaget We+ har dock kommit på en möjlig lösning på problemet. Deras onlineverktyg bygger på erfarenheter från missbruksvården, där man använder sig av "positivt grupptryck" för att åstadkomma en beteendeförändring.
Mikael Bredberg är kundansvarig och medgrundare till företaget We+, som har skapat ett onlineverktyg med samma namn. Verktyget påminner om sociala medier som Facebook och Instagram, men är placerat i en trygg och privat miljö. Syftet med We+ är att deltagarna ska peppa och uppmuntra varandra till att motionera. Idén till verktyget kom från ett något oväntat håll, berättar Mikael Bredberg, som startade företaget tillsammans med kollegan Oskar Boding.
- Oskar hade tillbringat en vecka på Nämndemansgården, som är Sveriges bästa behandlingshem för alkohol- och drogmissbrukare. Han var där som anhörig. De som behandlas där genomgår den svåraste beteendeförändringen man kan tänka sig. Det viktigaste för att lyckas med behandlingen är gruppen - att man har likasinnade med sig som man kan prata med. Många som är där på behandling är livrädda för att lämna gården eftersom de då måste klara sig utan gruppen, säger Mikael Bredberg.
Gruppdynamikens kraft
Insikten om gruppdynamikens starka kraft blev början till det som så småningom skulle bli We+. Oskar Bodings passion för träning gjorde att han ofta försökte motivera sina vänner till att börja motionera regelbundet. Så kläcktes idén om att använda erfarenheterna från Nämndemansgården för att hjälpa folk att ändra sitt beteende och börja röra på sig mer.
- Tanken var att använda kraften i gruppdynamiken, men att göra det på nätet. De första 18 månaderna använde vi Facebook - Oskar bjöd in ett antal vänner, däribland mig, till en grupp som skulle hjälpa varandra att hålla igång med motionerandet, säger Mikael Bredberg, och fortsätter:
- När det hade gått ett halvår och alla fortfarande motionerade förstod vi att detta fungerade även långsiktigt. Då valde vi att bygga ett företag av det här och skapa en egen plattform.
Från stressad chef till inspirerande ledare!
Känner du dig överväldigad i din ledarroll? I så fall är du inte ensam. Med onlineutbildningen Leda mig själv, går du från stress och reaktivitet till självledarskap, fokus och starka teamresultat.
Kolla in vårt specialerbjudande på denna kraftfulla 1-timmesutbildning.
Det man har hämtat från missbruksvårdens metoder är framför allt gruppdynamiken, förklarar han.
- Det är egentligen en form av positivt grupptryck. När du deltar i en grupp där alla har samma mål - att motionera regelbundet - så får du både en morot och en piska. När du ser att andra i gruppen kommer igång och motionerar så får det även dig att tänka till och lämna soffan. Grupptryck är ett negativt ord för många, men den här gruppdynamiken är enormt positiv.
Social interaktion uppskattas
Onlineverktyget har också fler fördelar än att det får folk att börja motionera, berättar Mikael Bredberg.
- Den sociala biten betyder också väldigt mycket, det har vi fått höra av våra kunder. "Det man uppskattar mest är den sociala interaktionen", var det en kund som sade till mig. När man använder det här på en arbetsplats så händer det att folk börjar prata med kollegor som de nästan aldrig pratade med tidigare.
Huvudsyftet - att få deltagarna att motionera mer - uppfylls också. På de arbetsplatser där We+ används har motionen ökat.
- Vi har fått väldigt fina resultat på flera sätt. Dels ser vi att de företag och organisationer som börjar använda verktyget får med sig 80-90 procent av alla anställda. Ett viktigt skäl till det är att man själv får välja hur man vill motionera - om man vill springa, träna yoga eller går raska promenader. Det spelar ingen roll, allt värderas lika, säger Mikael Bredberg.
- Vi ser också att motionen faktiskt ökar bland dem som deltar. Snittökningen brukar ligga på 20-40 procent, men på vissa arbetsplatser har den ökat med 80-90 procent. Dessutom kan vi se att folk fortsätter, vissa har hållt på i snart ett år. Och 97 procent av deltagarna skulle gärna rekommendera en kollega att gå med, inte minst på grund av den sociala aspekten.
Andra användningsområden
Bland de företag som har börjat använda We+ finns bland annat banker, konsultföretag, förskolor, spelbolag, mediebolag och rekryteringsföretag. Vilken bransch man jobbar i spelar egentligen ingen roll.
Mikael Bredberg tror att gruppdynamiken, det "positiva grupptrycket", kan användas för att skapa beteendeförändringar även på andra områden - exempelvis för att förbättra prestationer och motverka prokrastinering.
- Jag tror absolut att det kan användas på nästan vilket område som helst. Men man måste lära sig när gruppdynamiken fungerar och när den inte fungerar, säger han, och utvecklar:
- Gruppens sammansättning är viktig. Man måste ha någon typ av samhörighet, exempelvis att man jobbar på samma företag. Nästa nivå är kanske det geografiska sammanhanget. Gruppens storlek är också viktig - den får inte vara för liten, för då tappar man tempot, och den får inte vara för stor, då blir moroten och piskan svagare. Undantaget är om man är en naturlig grupp, då kan det fungera i alla fall. Men det ultimata är att vara 8-10 personer i gruppen.
Idéerna som ligger till grund för We+ har stor potential, men just nu finns det inga direkta planer på att utveckla onlineverktyget för andra ändamål än motion.
- Vi har många olika idéer, vinklar och visioner, men nu vill vi göra en sak bra först. Sedan får vi se vad som händer, säger Mikael Bredberg.
Einar Wiman är frilansjournalist och reporter på Motivation.se. Han är utbildad journalist vid Lunds universitet och har en bakgrund som allmänreporter, sportjournalist och Italiensvensk. Fotbollsmässigt föredrar Einar den italienska stilen - filmningar, finlir och primadonnor.
Kontakt: einar@motivation.se
Denna artikel:
- Betygsätt
Följ ämne:
- Hälsa
- HR