Nyckeln till framtidens ledarskap är tydliga grundprinciper

Självledarskap grunden för framgång

Ledarskap | Årets VD | ARTIKEL | NOV 2024

Johnny Warström, vd för Mentimeter AB.

Johnny Warström, vd för Mentimeter AB.

I en värld där snabbrörliga och komplexa utmaningar präglar arbetslivet, tror Johnny Warström, VD och medgrundare av Mentimeter, på ett ledarskap byggt på tydliga principer och värderingar. I ett öppenhjärtigt samtal delar han sina tankar om hur företag kan skapa en kultur där självledarskap och nyfikenhet är språngbrädan för utveckling och framgång.

Principer och värderingar som ledstjärnor för framtidens ledarskap

Johnny Warström har en tydlig vision för vad som krävs av framtidens ledare. Han pratar passionerat om vikten av ett principiellt ledarskap, där varje beslut vilar på tydliga kärnvärden. "För mig handlar ledarskap om förmågan att möjliggöra att individer och organisationer uppnår sin fulla potential," säger Johnny. Han betonar också att ledarskap kräver förmåga att hantera polariteter: "Det är en balans mellan kortsiktiga och långsiktiga beslut, mellan individens och organisationens behov. Ledarskap kräver en djup förståelse för den komplexa dynamiken som uppstår i samspelet mellan dessa faktorer."

Mentimeter, som har vuxit till en global aktör med över 400 anställda på tre kontinenter, drivs av en stark värdegrund. "Vi har haft samma kärnvärden sedan 2015, och de har varit centrala i hur vi bygger och leder företaget," förklarar Johnny. Genom att hålla fast vid dessa värden har Mentimeter navigerat genom tillväxt och utmaningar, och skapat en kultur där medarbetare känner sig trygga att vara sig själva.

Värderingsstyrt beslutsfattande i praktiken: distansarbete vs. närvaro på kontoret

Ett bra exempel på värderingsstyrt beslutfattande är beslutet om närvaro på kontoret efter pandemin. Under pandemin arbetade alla på distans, men när det var dags att ta beslut om arbetssätt post covid valde Mentimeter att utforska den underliggande principen bakom frågan.

Johnny berättar: "Vi landade i att det är teamet som tillsammans löser problem och bygger företaget framgångsrikt, inte enskilda individer. Därför kom vi fram till att teamen behöver ses på kontoret för att bygga starka relationer och effektivt samarbete."

Beslutet var kontroversiellt, eftersom det gick stick-i-stäv med hur många andra bolag gjorde. Men genom att basera beslutet på en tydlig princip om teamarbete kunde Mentimeter hålla fast vid sin övertygelse. "Vi landade tidigt i att majoriteten av tiden skulle tillbringas på kontoret. Även om det initialt var kontroversiellt, ser vi nu att andra stora företag, som Facebook och Amazon, har gjort liknande val," säger Johnny.

Självledarskap som grunden för framgång

På Mentimeter är självledarskap en av ledarskapets grundpelare. Johnny förklarar att företaget har definierat sitt ledarskap genom ett manifest där självledarskap är centralt. "Den första pelaren i vårt manifest heter 'Lead with Authenticity', och självledarskap är en av de viktigaste komponenterna. Om du inte förstår dig själv som ledare, kan du inte heller leda andra på ett effektivt sätt," säger han.

Detta innebär att varje ledare på Mentimeter förväntas reflektera över sin roll och sina värderingar, och hur de speglar företagets principer. "Vi tror att självinsikt och förmågan att leda sig själv genom utmaningar är avgörande för att kunna vara en bra ledare." Mentimeter har skapat en arbetskultur där alla uppmuntras att ta ansvar för sitt eget ledarskap, vilket i förlängningen stärker både individen och teamet.

Nyfikenhet – en egenskap för framtiden

Johnny lyfter fram nyfikenhet som en avgörande egenskap för framtidens ledare. "I dagens komplexa och snabbrörliga värld är nyfikenhet avgörande. Om du inte är nyfiken kommer du bli omsprungen," säger han. Att vara nyfiken innebär inte bara att vilja lära sig nya saker, utan också att lyssna och vara öppen för andras perspektiv.

Nyfikenhet leder till bättre beslutsfattande, eftersom den tvingar ledare att ifrågasätta sina egna förutfattade meningar och ständigt söka förbättringar. "Det är genom nyfikenhet som vi kan lyssna, iterera och skapa en kultur där innovation och kreativitet kan frodas," menar Johnny. Han konstaterar att det kräver ett förändrat synsätt på vad ledarskap innebär. Den gamla bilden av den starka, ensamma ledaren som tar alla beslut själv håller på att ersättas med en mer lyssnande och öppen ledarskapsmodell.

Motivation.se

Från stressad chef till inspirerande ledare!

Känner du dig överväldigad i din ledarroll? I så fall är du inte ensam. Med onlineutbildningen Leda mig själv, går du från stress och reaktivitet till självledarskap, fokus och starka teamresultat.

Kolla in vårt specialerbjudande på denna kraftfulla 1-timmesutbildning.

Transformera ditt ledarskap nu!

Att släppa taget om gammaldags ledarskapsmodeller

På frågan om vilka egenskaper som inte längre är lika värdefulla i dagens ledarskap pekar Johnny på den ensamma beslutsfattaren. "Det har funnits en övertro på den starka, ensamma ledaren som vet bäst och fattar beslut utan att lyssna på omgivningen," förklarar han. Den typen av ledarskap, där chefer inte vågar visa svaghet eller söka input från sitt team, har enligt Johnny spelat ut sin roll.

I en komplex värld, där besluten ofta påverkar många människor, behöver ledare idag vara både starka och lyhörda. "Vi måste kunna ta in information från många håll, men samtidigt våga fatta beslut. Ett företag är ingen demokrati där alla röstar om varje beslut, men vi behöver en ledarstil där vi lyssnar och väger in teamets perspektiv."

Kontinuerlig reflektion och träning som en del av ledarskapet

Mentimeter har skapat ett månatligt forum där chefer regelbundet samlas för att reflektera över sitt ledarskap och dela erfarenheter med varandra. "Det är ett forum för reflektion på metanivå, där vi diskuterar svåra situationer och hur vi kan utvecklas som ledare," förklarar Johnny. Denna kontinuerliga reflektion är avgörande för att bygga trygga ledare som är rustade att hantera komplexa utmaningar.

Forumet fungerar också som ett verktyg för att säkerställa att alla chefer är förankrade i företagets kärnvärden. "Vi tror på att överinvestera i denna typ av aktiviteter, eftersom de skapar en trygg arbetsmiljö där människor kan prestera på sin högsta nivå," förklarar Johnny.

Kommunikation för en större publik på träningsschemat

På frågan vad Johnny själv behöver träna på svarar han: "Jag har alltid varit bra på att vara genuin och bygga relationer på en-till-en nivå, men nu när vi är 400 personer i bolaget behöver jag utveckla min förmåga att kommunicera tydligt till hela organisationen."

Johnny betonar att ledarskap är en ständigt pågående lärprocess. "Det är därför jag älskar att vara VD efter tio år. Det är en otrolig möjlighet att få lära sig något nytt varje dag, och att hela tiden utvecklas som ledare."

Helena Timander

Helena Timander

Vår expert inom träning av Ledarskap

  • Följ skribent

Helena Timander är medgrundare och VD på Ledargymmet, en innovativ digital arena där självledarskap och ledarskap tränas kontinuerligt tillsammans med andra. Helena har lång erfarenhet av utvecklingsarbete på såväl individ-, team- som organisationsnivå, med ett tydligt fokus på att kombinera innovationskraft med en stark tro på individens inneboende kraft. Kreativitet, nyfikenhet och samskapande är några av de drivkrafter som genomsyrar hennes arbete.

Helena brinner för frågor som rör framtidens ledarskap, nya metoder för lärande och hur man bygger hållbara företagskulturer. Hon är medförfattare till boken Lycklig lönsamhet – om att bygga stark företagskultur och har även utvecklat företagsspelet The Fuel Game, som används för att arbeta med värderingar på ett engagerande och praktiskt sätt. Helena är dessutom diplomerad ACC-coach och arbetar ständigt med att skapa förutsättningar för lärande och tillväxt inom de organisationer hon stödjer.

Denna artikel:

  • Betygsätt

Följ ämne:

  • Ledarskap
  • Årets VD

Helena Timander

Helena Timander

Följ skribent:

  • Följ skribent

Denna artikel:

  • Betygsätt

Följ ämne:

  • Ledarskap
  • Årets VD

Framtidens ledarskap: Intervjuer med några av Sveriges mest framsynta vd:ar

Vi lever i en komplex och snabbrörlig värld och det är tydligt att vårt sätt att leda organisationer behöver förnyas. I vår nya artikelserie på motivation.se har vi pratat med några av Sveriges mest visionära vd:ar för att få deras perspektiv på vilka ledarförmågor som blir avgörande för framtiden – och vilka vi kanske behöver släppa taget om.

Men framtidens ledarskap handlar inte bara om vilka egenskaper vi behöver utveckla, utan också om hur vi ska utveckla och stärka dem på ett hållbart sätt. I dessa insiktsfulla intervjuer reflekterar våra medverkande över nya metoder och tankesätt som krävs för att odla ett ledarskap som håller i längden. De delar med sig av vad de ser som nycklarna till framgångsrikt ledarskap och självledarskap, och hur vi kan göra annorlunda för att bygga starkare och mer motståndskraftiga organisationer.

Gemensamt för alla som medverkar är tron på att ledarskapet är en avgörande pusselbit för att forma framtidens organisationer. Flera av de intervjuade har också blivit nominerade till eller vunnit utmärkelsen Årets VD.

Per Winblad, Chefredaktör

Andra har också läst

Vill du bli en framgångsrik ledare?

  • Fri tillgång till hela vår kunskapsbank
  • Kostnadseffektivt
  • Tillgång när du vill, var du vill