Nicholas Högberg, vd på 3: "Jag har ett genuint intresse för människor"
"En grundläggande respekt för andra människor är avgörande för att lyckas som ledare"
Ledarskap | ARTIKEL | SEP 2014
Nicholas Högberg, vd på 3
2010 fick han utmärkelsen ”Sveriges Bästa Unga Chef”. I augusti 2012 blev han vd på 3. Året efter utsågs han till ”Årets ledare i telekombranschen”. Det verkar som Nicholas har hittat rätt i sin ledarstil. Vi blev nyfikna och ställde några snabba frågor om ledarskap för att få veta vad som kännetecknar en bra chef och se vilka råd han ger till nya förmågor.
Vad utmärker en bra chef?
- En grundläggande respekt för andra människor är avgörande för att lyckas som ledare. Sedan finns det många saker som utmärker en bra chef, exempelvis engagemang, närvaro, tydlighet och öppenhet är viktiga komponenter. Ledarskap handlar även om att inspirera och visa vilken riktning företaget är på väg mot, och den kanske viktigaste egenskapen som utmärker en bra chef är förmågan att lyckats bygga starka team och ha bra människor runt omkring sig.
Vilka sidor hos dig är din största tillgång som chef?
- Mitt engagemang och att jag har ett genuint intresse för människor. Att bygga en stark företagskultur där man springer mot samma mål är något jag alltid har eftersträvat som chef och jag älskar att se företag och människor växa och åstadkomma saker som de själva inte trodde var möjliga. Sen tror jag att jag uppfattas som tydlig, en god lyssnare och jag hoppas att man även ser mig som prestigelös.
Nicholas Högberg, vd på 3
Har du några råd till en nybliven chef? Hur blir man snabbt en bra ledare? Finns det någon genväg?
Nicholas Högberg, vd på 3
- Ledarskap är en färdighet så det finns inga genvägar, utan det är träning som gäller. Be om och var lyhörd för feedback. Precis som idrottare, kan man aldrig bli fullärd som chef så det gäller att ha en genuin vilja att utveckla sig för lyckas bli bra. Skippa ”chefsattityden” och var mot andra som du vill att andra ska vara mot dig. Det handlar väldigt mycket om att ha en grundläggande respekt för din omgivning, vare sig det handlar om medarbetare, kunder eller leverantörer. Visa ditt engagemang, dela med dig av information och ha en tydlig etisk, moralisk och värderingsstyrd kompass - dina medarbetare gör inte som du säger utan som du gör. Slutligen, våga vara dig själv och ha kul på jobbet!
Har ditt eget chefskap påverkat din personlighet? Utvecklat sidor hos dig? Eller tonat ner personlighetsdrag?
- Jag har definitivt blivit rundare i kanterna och mer lyhörd med åren. Det har delvis med åldern att göra men också med erfarenhet. Jag vet nu att jag inte vet så mycket som jag tidigare trodde. Jag har nog också blivit rakare med tiden och insett att kritik utvecklar och är oftast inte menat som ett personangrepp – om man kan förhålla sig till rak feedback, så utvecklas man. Jag har blivit bättre på att ge både beröm och konstruktiv kritik utan att lägga in för mycket egna värderingar i det.
Har du någon ledarförebild?
- Det finns många goda ledare och jag försöker ständigt lära mig av andra. Jag tror att mitt eget ledarskap är en kombination av min grundpersonlighet, att jag ständigt arbetat med att utveckla mig, många års erfarenheter och olika goda sidor jag mött hos andra ledare som jag har tagit till mig.
Jenny Andersson är frilansskribent på Motivation.se. Det som motiverar henne i livet är god mat, inspirerande förebilder och bästa vännerna. I grunden jur.kand, utbildad vid Stockholms universitet, men sadlade om till skribent för cirka tio år sedan. För det är så mycket roligare att skriva...
Kontakt: jenny@motivation.se
Denna artikel:
- Betygsätt
Följ ämne:
- Ledarskap