Nätverka autentiskt - men hur?

Konsten att nätverka, del 2: Så blir du mer autentisk i ditt nätverkande.

Kommunicera | Nätverka | Karriär | ARTIKEL | NOV 2016

Nätverka autentiskt - men hur?

Nätverka autentiskt - men hur?

Att göra sig till och anpassa sig efter folks förväntningar fungerar nästan aldrig när man nätverkar. Visst kan det kännas lockande att visa upp en fasad av absolut professionalism och perfektion, men forskningen visar att vi har långt mycket större chanser att knyta viktiga kontakter med främlingar om vi vågar vara autentiska. Men hur går det till egentligen – hur lär man sig att vara autentisk? Självkännedom, närvaro och sårbarhet är tre av nyckelorden om du verkligen vill vara dig själv i sociala situationer.

I del 1 konstaterade vi att tillgjordhet nästan aldrig fungerar i nätverkssituationer. Många människor tror att man ska anpassa sig efter andras förväntningar när man nätverkar, trots att forskningen visar att man når betydligt bättre resultat om man bara vågar vara sig själv.

I teorin kan det låta självklart att man ska vara autentisk i alla lägen, och kanske tycker du att den här artikeln slår in en öppen dörr. Men tänk efter – är du verkligen så autentisk när du går på mingel och jobbmässor? Har du för vana att alltid klä dig, prata och bete dig som dig själv – eller händer det att du tar på dig en skyddsrustning av ytlig ”professionalism”, som egentligen bara handlar om osäkerhet?

Det är inget fel på att anpassa sig lite efter sin omgivning – ingen går på ett jobbmingel och beter sig exakt likadant som hemma i köket. Men när den naturliga anpassningen övergår i ren tillgjordhet så har du ett problem. Så, hur blir man mer autentisk? Låt oss titta närmare på några konkreta tips från tidningar som Huffington Post, Psychology Today och The Muse.

Självkännedom – att se sig själv utifrån

För att kunna vara autentisk måste du först och främst bli medveten om vem du faktiskt är och hur du beter dig i olika situationer. Du måste också kunna identifiera de tillfällen då du inte är autentisk. Försök att se dig själv utifrån. Vad är det du gör i nätverkssituationer som ditt ”riktiga” jag aldrig skulle göra? Blir du stel, uppsträckt och formell, trots att du i vanliga fall är varm och humoristisk? Tenderar dina frågor och svar att kännas inlärda och ”korrekta” snarare än genuina?

Granska ditt eget beteende i nätverkssituationen, och jämför det med den människa du egentligen är. Att bli medveten om skillnaden mellan ditt nätverks-jag och ditt riktiga jag är första steget mot att bli mer autentisk.

Motivation.se

Från stressad chef till inspirerande ledare!

Känner du dig överväldigad i din ledarroll? I så fall är du inte ensam. Med onlineutbildningen Leda mig själv, går du från stress och reaktivitet till självledarskap, fokus och starka teamresultat.

Kolla in vårt specialerbjudande på denna kraftfulla 1-timmesutbildning.

Transformera ditt ledarskap nu!

Våga vara den du är

När du väl blivit medveten om skillnaden mellan ditt nätverks-jag och ditt riktiga jag är det viktigt att du bestämmer dig för att vara dig själv, och verkligen vågar tro på att det är bättre än alla andra alternativ. Den här ”övergången” kan symboliseras av något så simpelt och ytligt som din klädsel – välj att vara klädd som den du verkligen är. Se till att klä dig på ett sätt som känns bekvämt och kompatibelt med din sanna personlighet.

Att våga vara den man är handlar också om att kommunicera på ett sätt som passar en själv. Bara för att du är på en nätverksträff eller ett mingel så behöver du inte låtsas vara en professionell ”massminglare”. Kom ihåg att det inte är antalet utdelade visitkort som är viktigast; att stå i ett hörn och ha ett genuint samtal med en eller två personer kan vara minst lika värdefullt som att skaka hand med varenda människa i hela rummet.

Inbilla dig inte att nätverkande bara fungerar för en viss typ av människor (extroverta charmörer…). Alla människor som har ett öppet sinne och någonting att erbjuda världen, har mycket att vinna på att nätverka. Var och en på sitt eget sätt.

Var närvarande

Brist på genuin närvaro är ett typiskt tecken på att du inte är autentisk när du nätverkar. Det får konsekvensen att dina frågor och svar känns inövade, som om de kommer på autopilot. Detta beteende beror ofta på att du försöker leva upp till andras förväntningar och att du känner oro och ångest över situationen. Få saker är så skadliga för vår mentala närvaro som just ångest, eftersom ångesten får dig att fokusera inåt, på dig själv, istället för utåt, på den du samtalar med. Försök inte planera ”vad du ska säga härnäst” – bestäm dig för att verkligen lyssna istället, så kommer dina repliker att framstå som mer naturliga och genuina.

Var öppen och frågvis

Det här är en förlängning av föregående punkt – genuin närvaro går hand i hand med öppenhet och ett verkligt intresse för den man samtalar med. Öppenhet handlar om att våga vara lite personlig och dela med sig av sig själv och sin vardag. Att ställa frågor – som inte är inövade, utan som återkopplar till vad personen säger under samtalets gång – är också ett sätt att vara öppen. Och kom ihåg att människor älskar att bli frågade om råd, förutsatt att du verkligen är intresserad av svaret.

Våga visa dig sårbar

Sårbarhet är nyckeln till all autentisk kommunikation. Här finns också förklaringen till att du ibland inte vågar vara autentisk i sociala situationer: Du försöker skydda dig mot omvärlden och göra dig osårbar. Men om du verkligen vill nå ut till människor runt omkring dig så måste du våga sänka garden och ”ta risken” att vara dig själv.

Kanske är du ibland lite för barnsligt entusiastisk, ibland lite för nördig och insnöad. Men det är den du är, och om du inte vågar visa upp de sidor som verkligen skiljer dig från andra människor så blir det svårt för andra att se varför de skulle behålla just ditt visitkort. När du visar ditt sanna jag så kommer även dina brister att bli uppenbara, men det är faktiskt till stor del dessa som gör dig intressant. ”Det är i sprickorna som ljuset kommer in”, som det så klyschigt heter.

Einar Wiman

Frilansjournalist

  • Följ skribent

Einar Wiman är frilansjournalist och reporter på Motivation.se. Han är utbildad journalist vid Lunds universitet och har en bakgrund som allmänreporter, sportjournalist och Italiensvensk. Fotbollsmässigt föredrar Einar den italienska stilen - filmningar, finlir och primadonnor.

Kontakt: einar@motivation.se

Denna artikel:

  • Betygsätt

Följ ämne:

  • Kommunicera
  • Nätverka
  • Karriär

Einar Wiman

Följ skribent:

  • Följ skribent

Denna artikel:

  • Betygsätt

Följ ämne:

  • Kommunicera
  • Nätverka
  • Karriär

Andra har också läst

Vill du bli en framgångsrik ledare?

  • Fri tillgång till hela vår kunskapsbank
  • Kostnadseffektivt
  • Tillgång när du vill, var du vill