Mycket är möjligt, men allt är inte möjligt
Oskar Brandt, Journalist, Fil. mag. i historia och latin om varför vi ibland behöver vara snällare mot oss själva – och varandra.
Oskar Brandt är journalist, författare, historiker och latinist från Göteborg.
Vi lever i en tid där vi ständigt matas med budskap om att "allt är möjligt" och att vi bara behöver vilja tillräckligt mycket för att lyckas med våra drömmar. Men låt oss vara ärliga: vissa saker är helt enkelt svårare att uppnå för vissa av oss, oavsett hur mycket vi kämpar. Det betyder inte att vi ska ge upp, men kanske bör vi ibland omvärdera våra mål och förväntningar. Låt oss utforska vad som faktiskt är möjligt och varför vi ibland behöver vara snällare mot oss själva – och varandra.
Förväntningar och verklighet: En balansakt
Det är lätt att fastna i tanken att man måste uppnå allt för att vara lyckad. Sociala medier är fulla av människor som verkar ha perfekta liv – den där vännen som gör karriär i New York, grannen som renoverat sitt hem till ett Pinterest-paradis och kollegan som precis sprungit ett maraton. Det är lätt att känna sig otillräcklig. Men livet handlar inte om att vinna alla lopp eller vara bäst på allt.
Vissa av oss kommer att hitta lycka i att vara hantverkare, andra i att vara forskare eller konstnärer. Det är okej att vi har olika förmågor och intressen. Och det är också okej att inte ha en passionerad karriär. Ibland är det viktigare att ha ett jobb som betalar räkningarna och sedan lägga energin på fritidsintressen som ger glädje och ro.
Att falla är en del av resan
Ingen lyckas med allt på första försöket. Faktum är att de flesta av oss misslyckas fler gånger än vi lyckas. Kanske startade du ett företag som gick i konkurs, kanske har du försökt och misslyckats med att skriva den där boken, kanske har du inte fått det där drömjobbet trots otaliga ansökningar. Det är lätt att känna sig nedslagen, men att misslyckas är en del av att leva och lära.
Det är också viktigt att inse att inte alla misslyckanden är vårt eget fel. Vissa saker ligger helt enkelt utanför vår kontroll. Men varje gång vi försöker igen, lär vi oss något nytt. Och ibland kan vi faktiskt uppnå mer om vi inte lyssnar på de där klichéartade råden om att vi kan "om vi bara vill tillräckligt mycket". Istället behöver vi en helhetssyn på våra behov och förmågor.
Helhetssynen: Att leva, inte bara överleva
Många av oss tror att vi måste jobba stenhårt hela tiden för att lyckas. Att vi måste försaka sömn, avkoppling och socialt umgänge för att nå våra mål. Men detta leder ofta till utbrändhet och nedstämdhet. Att ta hand om oss själva är inte ett hinder för framgång, det är en förutsättning. Vi behöver se till hela vår livssituation – vad vi orkar, vad vi trivs med och vad vi faktiskt vill göra.
Vi behöver alla Maslows behovstrappa i våra liv: från trygghet och grundläggande behov till kärlek och gemenskap, men också självförverkligande och att bidra till helheten. Vår vandring mellan dessa behov är ständigt pågående, och vi måste lyssna både på våra egna och andras behov. Att träna, vila, umgås och känna att vi gör något meningsfullt är lika viktigt som att nå framgångar i arbetet.
Styrketräning och kondition: Balsam för kropp och själ
Att ta hand om kroppen är en viktig del av att må bra mentalt. Styrketräning och konditionsträning gör inte bara kroppen starkare och friskare, de ger också själen ro. Regelbunden träning hjälper till att minska stress och ångest, och kan ge ett lugn som håller oss på rätt kurs. Men lika viktigt är det att varva med lugnare dagar – promenader, stretching eller bara att njuta av en stillsam stund. Träningen ger oss en möjlighet att bearbeta känslor, ladda om och se världen med nya ögon.
Att skriva dagbok: En medicin mot negativism
Vår hjärna har en tendens att fokusera på det negativa – problem, misslyckanden, sådant som gnager. Att skriva dagbok eller reflektera över sin dag kan hjälpa oss att bryta detta mönster. Genom att skriva ner både det som gick bra och det som kändes svårt, kan vi få ett mer balanserat perspektiv på våra liv. Vi påminner oss om att det också finns ljusglimtar, framsteg och stunder av glädje mitt i allt.
Glädjen i att våga göra bort sig
Livet blir så mycket lättare när vi vågar skratta åt oss själva. När vi vågar göra bort oss, misslyckas och ändå ha roligt, blir tillvaron mindre allvarlig och vår hjärna fungerar bättre. Vi blir mer kreativa, mer öppna och bättre på att möta utmaningar. En hjärna som är avslappnad, vänlig, jämlik och lekfull är en hjärna som också är effektivare. Att inte jobba för hårt kan faktiskt göra oss mer produktiva och kreativa på lång sikt.
Från stressad chef till inspirerande ledare!
Känner du dig överväldigad i din ledarroll? I så fall är du inte ensam. Med onlineutbildningen Leda mig själv, går du från stress och reaktivitet till självledarskap, fokus och starka teamresultat.
Kolla in vårt specialerbjudande på denna kraftfulla 1-timmesutbildning.
Vad är mitt ansvar – och vad är andras?
Vi behöver också lära oss att skilja på vad som är vårt eget ansvar, vad som är andras, och vad som är samhällets. Den som säger ja till för mycket riskerar att misslyckas på sikt. Att förstå våra egna gränser och att veta när vi ska säga nej är en viktig del av att lyckas, både i livet och på jobbet. Vi kan inte bära hela världens problem på våra axlar, och ibland är det okej att inte räcka till.
Ett jämlikare samhälle för bättre livskvalitet
Forskning visar att vi alla mår bättre och har mer psykisk hälsa i mer jämlika samhällen. När klyftorna minskar, minskar också stressen, oron och de sociala problemen. Det är därför viktigt att vi inte bara kämpar för våra egna mål utan också för ett samhälle där alla får möjlighet att uppnå sina drömmar, oavsett startposition i livet.
Det handlar om medkänsla – både för oss själva och för andra. Att acceptera att vi ibland inte klarar allt, men att vi gör vårt bästa. Och när vi misslyckas, att vi reser oss igen, tillsammans med andra som stöttar oss och som vi i vår tur stöttar.
Att söka tröst i tro och gemenskap
För den som tror kan Gud vara en stor tröst. En tyst, förlåtelsens och solidaritetens Gud som finns med oss i våra mörkaste stunder och påminner oss om att vi alltid kan försöka igen. Men vi måste också hjälpa oss själva. Vi måste sträva, inte efter perfektion, utan efter att göra det bästa vi kan – och acceptera att misstag är en del av livet. Och för den som känner sig överväldigad av röster eller tankar som inte går att hantera, är det viktigt att söka hjälp, kanske från vården, där man kan få stöd och vägledning.
Acceptans för vår ofullkomlighet
Oavsett hur mycket vi anstränger oss kommer saker och ting att gå fel. Vårt eget beteende, andra människors handlingar eller samhällets tillkortakommanden kommer att göra livet svårt ibland. Men vi behöver acceptera att det är så för alla. Att ha överseende med vår egen och andras ofullkomlighet är kanske den största friheten vi kan ge oss själva. Och om vi inte kan känna denna acceptans, kan vi kanske acceptera att vi inte kan känna det just nu. Även det är ett steg mot inre frid.
Att våga leva med osäkerhet
Att leva är att acceptera osäkerheten. Vi vet inte vad som väntar oss, och det är okej. Det är i de små stunderna av glädje, gemenskap och vila som vi hittar meningen. Kanske kommer vi inte alltid att lyckas med allt vi företar oss, men vi kan alltid försöka igen, och i denna ständiga strävan finns ett värde i sig.
Låt oss därför sträva mot våra mål, med ett öppet hjärta och en generös attityd gentemot oss själva och andra. Livet är ingen tävling, det är en resa.
Visdomsbönen
Och låt oss avsluta med den klassiska visdomsbönen, som så vackert sammanfattar det vi talat om:
*Gud, ge mig sinnesro att acceptera det jag inte kan förändra, mod att förändra det jag kan, och förstånd att inse skillnaden.*
Vi är alla ofullkomliga, och det är precis som det ska vara.
- Följ skribent
Podium på Motivation.se är en arena för meningsutbyte och debatt. Här delar gäster och experter analyser och opinionsmaterial inom ämnet ledarskap. Intresserad av att bidra? Läs mer här.
Denna artikel:
- Betygsätt
Följ ämne:
- Podium
Om skribenten
Oskar Brandt
Journalist, Fil. mag. i historia och latin
Oskar Brandt är journalist, författare, historiker och latinist från Göteborg. Han fick sin utbildning vid Göteborgs universitet och University of Wales, Lampeter. En av Oskars största passioner är att kommunicera professionellt på svenska, engelska och franska.
Mobil: 0705- 202 304
www.oskarbrandt.com
LinkedIn:
https://www.linkedin.com/in/oskarbrandt