Motverka stress och ångest – med kultur
Kulturens värde, del 1: Därför borde du prioritera kultur lika högt som fysisk träning.
Varför är kultur viktigt? För att det ökar vår bildning, naturligtvis. Men inte bara det – kulturella aktiviteter är också bra för hälsan, enligt flera studier. Såväl kulturkonsumtion som eget skapande leder till ökat välmående och minskad risk för stress och depression. Det finns alltså goda skäl att göra kulturella upplevelser till en självklar rutin i vardagen. En bra start kan vara att besöka något av våra statliga muséer, som numera har gratis inträde. Varför inte slinka in en sväng efter jobbet – eller förlägga nästan möte på muséets kafé?
Dagens arbetsliv tär på oss både fysiskt och psykiskt, och vi är många som känner att det behövs någon form av motvikt i livet om vi ska orka med alla möten, deadlines och oändliga flöden av jobbmejl. Hur ska man bära sig åt för att hålla sig vid god hälsa och inte bli knäckt av stressen och kraven?
Svaret som vi har fått från experter och media på senare år har varit ganska ensidigt; köp ett gymkort! Du ska träna, träna och åter träna. Om inte det hjälper så kan du pröva att träna lite till. Och visst är fysisk träning ett utmärkt sätt att förbättra sin hälsa – men det är inte det enda sättet. Kanske inte ens det bästa, om man är av uppfattningen att även intellektet behöver få lite träningsvärk ibland.
Flera studier har visat att även kultur har en mycket positiv effekt på människors hälsa. Båda kulturkonsumtion och eget kulturellt skapande leder till en väsentlig ökning av människors välmående, enligt forskningen.
Bättre hälsa och minskad ångest
Sambandet mellan kultur och hälsa har bland annat studerats vid Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet, NTNU. Studien omfattade mer än 50 000 deltagare mellan åren 2006-08. Resultaten visade att kulturella aktiviteter inte bara kunde kopplas till god hälsa, utan också till en högre grad av tillfredställelse med livet samt en lägre grad av ångest och depression.
Kultur stärker ditt välmående oavsett om du själv deltar i den kulturella aktiviteten (exempelvis genom att spela ett instrument eller medverka i en teatergrupp) eller om du ”bara” bevittnar den (till exempel genom att gå på en föreställning eller en konsert). Skillnaden är att kulturproduktion är bättre för den fysiska hälsan, medan kulturkonsumtion har ett tydligare samband med livstillfredställelse och minskad grad av ångest och depression.
Från stressad chef till inspirerande ledare!
Känner du dig överväldigad i din ledarroll? I så fall är du inte ensam. Med onlineutbildningen Leda mig själv, går du från stress och reaktivitet till självledarskap, fokus och starka teamresultat.
Kolla in vårt specialerbjudande på denna kraftfulla 1-timmesutbildning.
Hälsoeffekten av kulturella aktiviteter står också i relation till hur flitigt de utövas – ju mer du ägnar dig åt kultur, desto bättre mår du.
Av dessa rön drog de norska forskarna slutsatsen att det kan vara en god idé att använda kulturella aktiviteter som ett sätt att främja hälsan i arbetslivet och i samhället.
Möte – på ett museum?
Kulturella aktiviteter är således ett bra alternativ för dig som vill må bra och motverka stress på något mer sätt än genom fysisk träning. Men om man inte har för vana att ta del av kulturutbudet, och dessutom kanske har begränsat med tid och/eller pengar – hur ska man då komma igång med sitt nya liv som kulturkofta?
En bra start kan vara att börja besöka statliga muséer. Sedan årsskiftet har dessa gratis inträde, vilket innebär att du kan slinka in en stund efter jobbet och strosa runt på muséet utan att göra någon grej av det – det kostar ju ändå ingenting.
Eller varför inte förlägga nästa (någorlunda informella) möte på muséets kafé eller restaurang? En kort, avslappnad liten rundtur bland historiska lämningar eller konstverk före eller efter mötet kan både fördjupa er relation och inspirera till kreativitet och nytänkande.
Museibesök har många fördelar, enligt forskningen; den inspirerande och samtidigt avslappnande miljön har en stressreducerande och ångestdämpande effekt. Regelbundna museibesök har lika stor inverkan på ditt välmående som en mindre löneökning, enligt London School of Economics. Många muséer ordnar också aktiviteter av det mer sociala slaget, vilket gör att de är väldigt effektiva när det gäller att minska ensamheten och utanförskapet i samhället.
Kulturen finns till för alla, och är mer lättillgänglig än många tror. Kulturella aktiviteter behöver inte kosta en massa tid och pengar. Tvärtom - kulturupplevelser är en bergsäker investering i ditt eget välmående, som du knappast lär ångra.
Einar Wiman är frilansjournalist och reporter på Motivation.se. Han är utbildad journalist vid Lunds universitet och har en bakgrund som allmänreporter, sportjournalist och Italiensvensk. Fotbollsmässigt föredrar Einar den italienska stilen - filmningar, finlir och primadonnor.
Kontakt: einar@motivation.se
Denna artikel:
- Betygsätt
Följ ämne:
- Hälsa