Motivera till kreativitet

Att vara idérik handlar snarare om situation, sammanhang och graden av motivation än genetiska egenskaper.

Motivera | ARTIKEL | APRIL 2015

Motivation, Kreativitet

Motivation, Kreativitet

Vissa sprutar ur sig idéer, medan andra begränsar sig själva. Men det finns inga genetiska förutsättningar som avgör om en människa är kreativ eller inte. Det finns många sätt att jobba upp sin kreativitet med motivation och nya tankesätt. Här kommer några enkla knep som hjälper hjärnan att skapa nya tankevägar - som leder till kreativiteten.

När vi blir tillfredsställda av god mat, dryck, motion, skratt eller kreativt umgänge frigörs ämnen i hjärnan som aktiverar det så kallade belöningssystemet. Det kemiska signalämnet dopamin, som skickas ut i våra nervtrådar, är en av de viktiga substanserna som får oss att känna harmoni.

Att vårt fysiska belöningssystem fungerar är centralt för vårt välbefinnande. Brist på dopamin kan ge depressionssymptom som i sin tur kan få effekter som sömnproblem och stress

Att umgås med andra kan aktivera belöningssystemet och hjälpa till att skapa nya tankeflöden, men det finns ingen särskild ”kreativitetsgen” som gör vissa människor mer idérika än andra.

Var kommer kreativiteten ifrån?

Amerikanen Richard Caselli är kreativitetsforskare och neurolog. Hans studier visar att de fysiska förutsättningarna hos varje individ har märkbart lite med graden av kreativitet att göra. Caselli menar att de fysiska egenskaperna skiljer sig väldigt lite mellan människor som sprudlar av idéer, och de som är mer återhållsamma i sin kreativitet.

En av de faktorer som istället är avgörande är motivation.

Motivation.se

Från stressad chef till inspirerande ledare!

Känner du dig överväldigad i din ledarroll? I så fall är du inte ensam. Med onlineutbildningen Leda mig själv, går du från stress och reaktivitet till självledarskap, fokus och starka teamresultat.

Kolla in vårt specialerbjudande på denna kraftfulla 1-timmesutbildning.

Transformera ditt ledarskap nu!

Casellis forskning visar att vissa människor triggas mer av belöningar och utmaningar, medan andra motiveras av att undvika obehagliga händelser och situationer. Andra faktorer som spelar in är förmågan att visualisera en idé och sedan ha den strategiska tanken klar, som gör att individen går till handling.

Även temperamentet spelar in – vi har helt enkelt olika förmåga att bibehålla aktiviteten när vi väl startat det fysiska arbetet.

Vi är alltså olika lämpade att gå från tanke och ord till handling.

Situationen styr

Oavsett hur våra fysiska belöningssystem fungerar, är den yttre påverkan alltid relevant. Situationen vi befinner oss i är lika viktig för vår kreativa utveckling, som vårt eget välmående.

Att sträva efter att hitta motivationen och välbefinnandet går hand i hand med att utveckla kreativiteten och idérikedomen. Det finns många sätt att hjälpa kreativiteten på traven genom att försöka ändra tankesätt och hitta saker som motiverar dig varje dag.

Prova dig fram - locka ut kreativiteten!

  • Att inspireras av andras idéer är inte okreativt! Konstnärer och uppfinnare har i alla tider inspirerats av varandra. Idéer uppstår aldrig i ett isolerat vakuum.
     
  • Gör något du aldrig brukar och bryt etablerade mönster. Om du har möjlighet, flytta ut möten till andra miljöer än det gamla vanliga kontoret.
     
  • Försök tänka dig in i hur ett barn eller någon annan inspirerande människa skulle ha tänkt kring en viss fråga. Vrid och vänd på problemet från olika vinklar. Nya perspektiv gör under med kreativiteten.
     
  • Ta en paus. En promenad, läs ett kapitel i en bok eller se ett par roliga YouTube-klipp. Det rensar hjärnan när du kör fast.
     
  • Var nyfiken. Ställ frågor och framför allt; försök ta reda på svaret på sådant du alltid undrat över. Alla har vi frågor – stora som små - som vi klurar på, men kanske sällan faktiskt sökt svaret på.
     
  • Ha ett litet anteckningsblock till hands där du kan skriva ner idéer så att de inte tappas bort. Eller anteckna i telefonen.
     
  • Lär dig nya ord. Slå upp ett slumpmässigt ord i en ordlista och lär dig innebörden av det. Prova sen att använda det i ditt vardagstal. Det startar kanske en diskussion du inte trodde du skulle hamna i.
     
  • Kom ihåg att ingen är ett ensamt geni. Olika vinklar och tankar förenas och skapar något större. Kunskap är bra, men den sociala samvaron är en förutsättning för kreativiteten.

Frida Spikdotter Nilsson

Frida Spikdotter Nilsson

Vår expert inom kreativ kommunikation och skrivande

  • Följ skribent

Frida Spikdotter Nilsson coachar och håller workshops i skrivande och kreativ kommunikation för chefer, ledare och egenföretagare. Hon stöttar också i skrivutveckling via Skrivplaneten.se - en digital samlingsplats för kreativitet, storytelling och personligare kommunikation. 

Frida har jobbat med det skrivna ordet i olika former i över 20 år som frilansjournalist, skribent, redaktör, kommunikatör, bloggare och spökskrivare. Med ena benet i det skönlitterära uttrycket letar hon alltid efter berättelser som berör och når in i mottagaren. Med humor, självdistans och skrivandet som metod lockar hon fram nya dimensioner i berättelsen om både företag och människor. Frida var tidigare redaktionschef på Motivation.se

www.skrivplaneten.se

frida@skrivplaneten.se

Denna artikel:

  • Betygsätt

Följ ämne:

  • Motivera

Frida Spikdotter Nilsson

Frida Spikdotter Nilsson

Följ skribent:

  • Följ skribent

Denna artikel:

  • Betygsätt

Följ ämne:

  • Motivera

Andra har också läst

Vill du bli en framgångsrik ledare?

  • Fri tillgång till hela vår kunskapsbank
  • Kostnadseffektivt
  • Tillgång när du vill, var du vill