Motivation…

Alla behöver ta ett engagerat ansvar för helheten för att skapa hopp, motivation, glädje, framgång och optimism inför framtiden.

Ledarskap | Motivera | Podium | ARTIKEL | AUG 2024

För att människorna på arbetsplatsen ska reagera med hopp och glädje inför förändringar är det viktigt att få alla att förstå hur hjärta och hjärna, förnuft och känsla hänger ihop, så att man tillsammans kan skapa en ny blomstrande framtid.

För att människorna på arbetsplatsen ska reagera med hopp och glädje inför förändringar är det viktigt att få alla att förstå hur hjärta och hjärna, förnuft och känsla hänger ihop, så att man tillsammans kan skapa en ny blomstrande framtid.

Två aktuella ämnen som diskuteras och skrivs om är svårigheterna i att hitta kompetens och ökande sjukskrivningar på grund av stressrelaterade sjukdomar. Det som saknas i debatten är att motivation är nyckeln till att lösa dessa utmaningar. Motivation är en motor och kraft som finns inom oss alla som bara väntar på att bli väckt. Medarbetare som får ta hela sitt jag till arbetsplatsen blir automatiskt motiverade och forskningen visar att medarbetare som är motiverade presterar sex gånger mer.

Att inte kunna använda sin kompetens, tankar och känslor för att det finns chefer som inte har förflyttat sig till den nya verklighet som vi lever i, där självmedvetande och självtillit brister, och där psykologisk otrygghet råder på grund av mikromanagement är verkligen ett slöseri. Detta eftersom människor i sådana miljöer inte använder sin fulla potential. Det är som att bo i ett hus med 5 rum men bara nyttja ett av dem eller beställa en 4-rätters middag och bara äta förrätten.

Det finns tillräckligt med evidens för att kunna säga att människor som jobbar i organisationer där det finns psykologisk trygghet, där ledarskapet är baserade på tillit och transparens, och ett distribuerat beslutfattande, kan planera arbetet själva. Detta i sin tur leder till högt engagemang, bättre prestationer som ger ett resultat som är 30% högre än i organisationer som lever kvar i det gamla sättet att organisera och leda.

Trots att det egentligen är ganska självklart finns det fortfarande många organisationer som har ett föråldrat sätt att arbeta, leda, organisera sig och att se på människor. Det finns olika anledningar som kan förklara varför det är så. En anledning är att vi människor har en tendens att fortsätta göra det som är bekant för oss och att det oftast krävs mod för att vi ska kunna våga ge oss på en okänd väg. En annan anledning är föreställningen att det är svårt att förflytta sig till ett annat sätt att organisera och leda och ha människor med sig i en sådan förflyttning.

Rent mänskligt handlar det om vårt mentala och känslomässiga bagage, men också vårt bristande intresse och förståelse för att vi behöver agera både utifrån hjärtats intelligens och vår rationella intelligens. Förnuft och känsla, hjärta och hjärna. Organisationer måste jobba med både systemet och med människorna.

För att lyckas med verklig motivation behöver vi kunskap och förståelse för hur vi som människor fungerar och vad som präglar oss och våra beteenden, och så behöver vi lära oss mer om visdomen som finns i att sakta ner, känna in och lyssna på vår egen inre verklighet.

Detta eftersom den inre verkligheten oftast (ibland omedvetet) står i kontrast till den stress man upplever dagligen. I kombination med oro och ångest över att inte duga, inte prestera på topp, eller vara till lags även när det inte behövs, vill många bara smälta in i tapeten så att ingen har något att invända mot ens person eller prestation. Inte direkt motiverande.

Generellt opererar vi på arbetsplatserna utifrån våra tankar, vår intelligens i hjärnan och våra präglingar – på gott och ont. Att göra sig av med begränsande övertygelser om ens egen förmåga och samtidigt börja lära känna sina inre rikedomar genom ökad självmedvetenhet är grunden för ett samhälle där vi alla har lika värde och samma möjligheter att utöva vårt personliga kärleksfulla och tillitsbaserade ledarskap. Det gäller både chefer och medarbetare.

Ett stöd i att påbörja och genomföra en verklig förflyttning är Distributed Power ramverket som Alicia Medina och Rolf Medina har utvecklat under ett mångårigt forskningsprojekt som beskrivs i boken Teal, Tillit, Transparens. Distributed Power Ramverket är ett redskap som tydligt hjälper företag och organisationer att visualisera det nuvarande läget men även det önskade läget. Ramverket täcker både systemet, människorna i organisationen samt inkluderar påverkan på och från samhället, och har kraft att identifiera aktiviteter för att förflytta organisationen och få fram människors fulla potential.

Motivation.se

Från stressad chef till inspirerande ledare!

Känner du dig överväldigad i din ledarroll? I så fall är du inte ensam. Med onlineutbildningen Leda mig själv, går du från stress och reaktivitet till självledarskap, fokus och starka teamresultat.

Kolla in vårt specialerbjudande på denna kraftfulla 1-timmesutbildning.

Transformera ditt ledarskap nu!

För att människorna på arbetsplatsen ska reagera med hopp och glädje inför förändringar är det viktigt att få alla att förstå hur hjärta och hjärna, förnuft och känsla hänger ihop, så att man tillsammans kan skapa en ny blomstrande framtid.

De organisationer som vi har hjälpt i sin förflyttning har jobbat med såväl systemen som kulturen som människan. I systemförändringar ingår att se över chefernas arbetsuppgifter och ledarstil, beslutsfattandet, sättet att hantera information och kommunikation, inse att det handlar om människors kompetens och inte om roller, att låta de som gör jobbet ta ägandeskap av arbetsuppgifterna och förstå att en organisation inte är en ö. Precis allt hänger ihop, människorna, företagen, samhället vi lever i och ansvaret för planeten vi bor på. Om det brister i en del, brister det i hela kedjan. Alla behöver ta ett engagerat ansvar för helheten för att skapa hopp, motivation, glädje, framgång och optimism inför framtiden.

I kulturbyggandet är det viktigt att identifiera vilka normer och beteenden som behöver stimuleras för att främja en god arbetsmiljö där det råder psykologisk trygghet, tillit och kreativitet. För att människorna i organisationen ska ta sig an ett nytt sätt och ta hela sitt ”jag” till arbetet med både engagemang och motivation behövs insikter i hjärtats inneboende kraft, vår emotionella intelligens helt enkelt, och många gånger individuell coaching.

Att starta en sådan resa och ta sig steg för steg framåt är inte så svårt. Det gäller att sluta se olika aspekter som isolerade delar och inta ett systemiskt synsätt där allting hänger samman. Sedan är det bara att våga börja resan i den takt som passar organisationerna och dess människor.

De organisationer som vågar ta stegen kommer att ha motiverade medarbetare och nöjda kunder medan de som fortsätter i det gamla spåret kommer att ha ökande problem med psykisk ohälsa, minskande lönsamhet, omotiverade medarbetare, missnöjda kunder och kommer i många fall att upplösas.

Vägen framåt för att öka motivation, kompetensförsörjning och minska stress är att chefer och ledare går före genom att:

- Systematiskt arbeta med att förflytta organisationen med stöd av synsättet som finns i ramverket Distributed Power (DP)

- Lära sig mer om sig själva och sin inre kraft och potential

- Överföra sin nya självmedvetenhet med trygghet, mod och respekt i hela företaget/organisationen

- Se till att helheten alltid är i fokus

Podium

Podium

  • Följ skribent

Podium på Motivation.se är en arena för meningsutbyte och debatt. Här delar gäster och experter analyser och opinionsmaterial inom ämnet ledarskap. Intresserad av att bidra? Läs mer här.

Denna artikel:

  • Betygsätt

Följ ämne:

  • Ledarskap
  • Motivera
  • Podium

Podium

Podium

Följ skribent:

  • Följ skribent

Denna artikel:

  • Betygsätt

Följ ämne:

  • Ledarskap
  • Motivera
  • Podium

Dela:

Om Skribenterna

Alicia Medina, författare och doktor i strategi och management med inriktning på modern organisering och ledarskap samt medgrundare av Future of Organizing.

Tidigare har Alicia undervisat och forskat vid Umeå Universitet, Skema Business School i Frankrike och Universidad de Montevideo UM i Uruguay. Detta parallellt med hennes arbete i organisationer såsom Ericsson, AstraZeneca, Lantmännen, Sony Eriksson, Ikea och i flertalet unga företag.

Hon har mest gjort sig känd genom sitt ramverk Distributed Power (DP) som är en guide i nya sätt att organisera, leda, samarbeta och samverka. DP är evidensbaserat och beskrivs i boken Teal Tillit Transparens som finns på svenska och engelska och inom kort på spanska, och dessutom i flertalet akademiska uppsatser.

Charlotte Hagö, är idag coach, mentor och föreläsare inom Konsten att Leda med Hjärtat. Hon har en gedigen bakgrund som journalist, presschef, kommunikationschef och HR-chef i stora organisationer inom både näringslivet och offentlig sektor. Exempel på organisationer är Malmö stad, Pågen, Region Skåne och Peab, där hon haft olika uppdrag i högre ledningsarbete samt många medarbetare.

Det senaste hon har gjort sig känd för är en föreläsning som kom på 13:e plats bland de mest populära talarna på Flow!Summit i oktober 2023, Sveriges största online-event om personlig utveckling med 39 välkända internationella och svenska experter.

Vill du bli en framgångsrik ledare?

  • Fri tillgång till hela vår kunskapsbank
  • Kostnadseffektivt
  • Tillgång när du vill, var du vill