Mästare mot nya mål

Mattias Sunneborn: "Jag vill göra mitt bästa hela vägen och lämnar aldrig något åt slumpen."

Hälsa | Ledarskap | Motivera | ARTIKEL | APRIL 2014

Mattias Sunneborn, Mästarnas Mästare

Mattias Sunneborn, Mästarnas Mästare

Mattias Sunneborn är alltid i farten. Till vardags varvar deltagaren i Mästarnas Mästare uppdrag som tränare med föreläsningar om prestation och målsättning. I sin andra friidrottskarriär är han bäst i världen och storfavorit inför Veteran-VM i Budapest. 

Längdhopparen Mattias Sunneborn är en av våra bästa friidrottare genom tiderna med medaljer som guld i inomhus-EM 1996 och silver i inomhus-VM 1995. År 2002 lade han spikskorna på hyllan, men efter några år lockade friidrotten igen.

– Min fru Anna hade aldrig tävlat tidigare, men började med veteranfriidrott när hon fyllde 35 år. Jag hjälpte henne med träningen och blev sugen själv igen, så jag bestämde mig för att satsa på nytt. Jag vill se hur bra jag kan bli nu när jag är äldre, jag vill utmana ålderdomen, skrattar Mattias.

På väg till Budapest

Och satsningen är minst sagt framgångsrik.  Jag träffar Mattias några dagar innan han ska resa till Veteran-VM i Budapest för att tävla i grenarna femkamp, 200 meter och 400 meter. Som utsedd till Europas bästa veteran 2013 med bland annat tre världsrekord och ett tiotal EM- och VM-guld har han höga förväntningar på sig att prestera på topp – allra mest från sig själv.

Och som den perfektionist han är har han redan börjat packa.

– Jag vill göra mitt bästa hela vägen och lämnar aldrig något åt slumpen. Jag jobbar mycket med målsättning, planering och mental inställning. I årsplaneringen stakar jag ut målen och det gäller att hitta motivation att följa den. När lusten tryter sätter disciplinen in. Jag är inte motiverad jämt, men gör det som krävs. Min drivkraft är att försöka prestera i enlighet med mina målsättningar. I själva tävlingsmomentet är resultaten viktigare än placeringen, berättar Mattias.

Förberedelse är A och O. Bra hotell nära tävlingsanläggningen bokades för ett år sedan och ungefär samtidigt hade Mattias sin målsättning för ett år framåt klar.

Nu handlar det om att förbättra sina tidigare rekord.

Motivation.se

Från stressad chef till inspirerande ledare!

Känner du dig överväldigad i din ledarroll? I så fall är du inte ensam. Med onlineutbildningen Leda mig själv, går du från stress och reaktivitet till självledarskap, fokus och starka teamresultat.

Kolla in vårt specialerbjudande på denna kraftfulla 1-timmesutbildning.

Transformera ditt ledarskap nu!

En viktig del av den mentala förberedelsen är att visualisera tävlingen. Därför har han sett sändningar från andra tävlingar på samma arena, så han vet hur det ser ut även om han aldrig varit där. Väl på plats kommer han att känna igen sig.

Ritualer för sinnet

Själva tävlingsdagen ser alltid likadan ut för Mattias, med vissa särskilda ritualer. För att hamna i rätt sinnesstämning är han tillsammans med speciella personer, lyssnar på musik, shoppar och äter samma mat. 

– Jag har gjort likadant sedan jag var ung. När jag är rätt förberedd mår jag också bra, och det bygger till stor del på disciplin.

Hur är det då att träna och tävla som 43-åring jämfört med när man är ung? I dag handlar Mattias träningsprogram mer om hög kvalitet och explosivitet, att lyfta tyngre och springa kortare, snabbare.

Han får massage regelbundet och har haft lite besvär med skador.

– Kroppen förändras med åren. Nu tränar jag tre-fyra gånger i veckan, jämfört med tio-tolv när jag var tjugo år. Kroppen behöver mer tid för återhämtning och vila. Som ung kunde jag äta stora mängder av allt, numer undviker jag kolhydrater. Min kost bygger på naturliga fetter och mycket ägg, grönt, bär och nötter. Men en gång i veckan tillåter jag mig att äta och dricka onyttigt.

En dröm slog in

Att Mattias ibland äter middagsrester till frukost engagerade många i sociala medier efter att andra avsnittet i säsongens Mästarnas Mästare sändes, vilket visar på seriens enorma popularitet och genomslagskraft.

För Mattias var det en dröm som gick i uppfyllelse när han blev tillfrågad att vara med.

– Eftersom jag sent ersatte Frank Andersson hade jag bara tre veckor på mig att förbereda mig, jämfört med de andra deltagarna som vetat om det i ett halvår. Men jag gjorde det jag kunde. Jag såg alla gamla avsnitt, frågade ut tidigare deltagare och pratade med minnesmästaren Mattias Ribbing. Flera av de andra medverkande hade jag aldrig träffat innan och det var en fantastisk upplevelse.

Frågan om vem som vinner får Mattias ett tiotal gånger om dagen – utan att ge något svar.

Denna artikel:

  • Betygsätt

Följ ämne:

  • Hälsa
  • Ledarskap
  • Motivera

Vill du bli en framgångsrik ledare?

  • Fri tillgång till hela vår kunskapsbank
  • Kostnadseffektivt
  • Tillgång när du vill, var du vill