Människans avskaffande: När vi förlorar det moraliska ramverket
Om vi vill bevara mänsklig värdighet, frihet och autonomi, behöver vi också erkänna att det finns objektiva sanningar som vi inte kan manipulera efter eget godtycke.

Vad håller upp mänsklighetens moraliska tak?
C.S. Lewis var inte bara en briljant författare och apologet utan också en skarp filosofisk tänkare. I sin bok The Abolition of Man varnar han för farorna med relativism och förlusten av en objektiv moralisk grund, Om detta skrev jag i min förra artikel "Moralens grundval: Finns det en universell rättvisa?" I bokens senare delar utforskar Lewis konsekvenserna av ett samhälle som avskaffar sitt moraliska ramverk och de effekter detta har på individens frihet, mänsklighetens framtid och själva definitionen av vad det innebär att vara människa. I den här artikeln fördjupar vi oss i dessa teman och försöker förstå hur de påverkar vår samtid och varför hans budskap är mer relevant än någonsin.
Det selektiva arvet – När vi väljer vad som är värt att bevara
Ett av Lewis centrala argument är att den moderna världen ofta försöker omforma moral och tradition efter eget tycke, men utan att förstå konsekvenserna av detta. Han påpekar att vi vill behålla vissa värden – exempelvis rättvisa och medkänsla – men vi förkastar grunden som gör dem objektivt giltiga.
Om moral bara är en social konstruktion eller en produkt av evolutionära mekanismer, vad förhindrar oss från att helt omforma den? Lewis menar att om vi selektivt väljer vilka värden som ska bestå, så kommer de till slut att bli viljestyrda och subjektiva. Detta innebär att de inte längre kan vägleda oss på ett stabilt sätt. Istället för att ha en moral som är förankrad i en objektiv verklighet, får vi en moral som bygger på makt och pragmatism.
Maktens paradox – När människan blir formad av sina egna skapelser
Lewis utvecklar idén att när vi försöker forma framtida generationers moraliska och etiska uppfattningar genom manipulation av utbildning och kultur, så skapar vi samtidigt en generation som inte längre kan välja fritt. De formas enligt samtidens önskemål, snarare än efter en objektiv moralisk standard.
Han kallar detta för en paradox: när vi tror att vi befriar människan genom att avskaffa "förlegade" moraliska principer, så skapar vi i själva verket en ny form av slaveri – en där människor styrs av de värden och normer som har konstruerats av en elit, snarare än av en djupare moralisk ordning. I slutändan blir detta en form av teknokratisk diktatur, där vetenskap och makt samverkar för att definiera vad det innebär att vara människa.

Från stressad chef till inspirerande ledare!
Känner du dig överväldigad i din ledarroll? I så fall är du inte ensam. Med onlineutbildningen Leda mig själv, går du från stress och reaktivitet till självledarskap, fokus och starka teamresultat.
Kolla in vårt specialerbjudande på denna kraftfulla 1-timmesutbildning.
Det slutgiltiga avskaffandet – När människan förlorar sig själv
Det sista och mest dystopiska steget i Lewis analys är idén att om vi helt avskaffar en objektiv moral, så underminerar vi även vår egen mänsklighet. Han menar att om vi endast betraktar människan som en biologisk mekanism, utan inneboende värde eller själ, så kommer vi att behandla oss själva som något formbart och utbytbart.
Om det inte finns något absolut gott eller ont, vad hindrar oss från att modifiera människan genetiskt, manipulera vårt medvetande eller skapa en värld där individens existens endast är ett medel för något större? För Lewis var detta den yttersta faran med relativismen – att vi, i vår strävan att befria oss från "gammaldags" idéer, i själva verket avskaffar det som gör oss till människor.
Slutsats – Vad kan vi lära oss?
The Abolition of Man är en varning, men också en uppmaning till eftertanke. I en tid där värderingar ofta ifrågasätts och omformas, påminner Lewis oss om vikten av att förankra vår moral i något som är större än oss själva. Om vi vill bevara mänsklig värdighet, frihet och autonomi, behöver vi också erkänna att det finns objektiva sanningar som vi inte kan manipulera efter eget godtycke. Frågan vi måste ställa oss är: är vi villiga att lyssna på den varningen – eller är vi på väg att avskaffa oss själva?
Vd och Chefredaktör Motivation.se, vår expert inom ledarskap
- Följ skribent
Per Winblad, är vd & chefredaktör för Motivation.se och har under 35 år utbildat och tränat över 5000 chefer och medarbetare i ledarskap och personlig utveckling. Per är även författare till boken ”Salomos principer, visar vägen till ett moget ledarskap och ett framgångsrikt liv”. Ingår i John Maxwells Founders Circle, ett internationellt nätverk av certifierade coacher och talare.
Kontakt: per.winblad@motivation.se
Denna artikel:
- Betygsätt
Följ ämne:
- Podium
Vem var C.S. Lewis?
Clive Staples Lewis (1898–1963) var en brittisk författare, litteraturkritiker och professor i engelska vid Oxford och Cambridge. Han är mest känd för fantasyserien Narnia, men han skrev också många teologiska och filosofiska verk, såsom Mere Christianity och The Abolition of Man.
Lewis var en av 1900-talets mest inflytelserika kristna tänkare och försvarade idén om objektiv moral och sanning i en tid där relativism blev alltmer populär.