”Man måste vara autentisk och lyhörd”

Erik Ringertz om året som gått sedan han utsågs till Årets VD 2016 i kategorin stora företag.

Ledarskap | Årets VD | ARTIKEL | OKT 2017

Erik Ringertz

Erik Ringertz

Erik Ringertz är en av det svenska näringslivets mest hyllade och prisbelönta vd:ar. De senaste åren har han bland annat hamnat på listor över Sveriges största talanger och främsta kommunikatörer. 2014 utsågs han till Årets Chef, och i fjol vann han utmärkelsen Årets VD i kategorin stora bolag. Men när man frågar om hemligheten bakom hans ledarskap påpekar han att vd-rollen handlar lika mycket om följarskap. En god ledare bör vara autentisk och lyhörd – och måste framför allt våga släppa kontrollen och visa sina medarbetare stor tillit.

Erik Ringertz är vd för IT-konsultbolaget Netlight, och är flerfaldigt prisbelönt för sitt ledarskap. 2012 hamnade han på Veckans Affärers lista över Sveriges största supertalanger, 2014 valdes han till Årets Chef av tidningen Chef, 2016 fanns han med på tidningen Resumés lista över Näringslivets 150 Superkommunikatörer. Samma år fick han också ta emot utmärkelsen Årets VD i kategorin stora företag.

– Folk började fråga om jag har blivit Sveriges mest väldekorerade vd, säger Erik Ringertz med ett skratt, men understryker samtidigt att utmärkelsen betydde mycket för honom:
– Jag vill gärna vara en förebild, och då behöver man tankas med lite extern bekräftelse ibland. Och jag gillade motiveringen, jag tycker att den fångade väldigt mycket av det vi vill stå för. (Läs motiveringen i denna artikel).

Även om det var han personligen som vann utmärkelsen så tror han att hans medarbetare på Netlight också kände sig delaktiga i priset.
– Det är ju ett Netlight-ideal som jag representerar, så det hänger inte bara ihop med mig. Jag tror att mina medarbetare kunde identifiera sig med priset de också.

Förändring tillhör vardagen

Under det år som har gått efter att han tog emot priset har Erik Ringertz bland annat tagit sig mod att skriva en bok om ledarskap, som förhoppningsvis ska komma ut nästa år. I övrigt har allt och ingenting förändrats det senaste året – som alltid i IT-branschen. Att fråga om det har skett några förändringar är lite som att fråga en bagare om han har bakat något bröd.
– Vi förändras när vi ser varje ögonblick. Vi gör inga tvära kast, men tittar man i backspegeln så ser man ändå att vi är ett av de mest föränderliga företagen i Sverige. Och vi har gått framåt i år igen, säger Erik Ringertz.

Man talar ju så ofta om att företag måste vara dynamiska så att de klarar av att hantera de snabba förändringar som sker på marknaden och i samhället – men inom IT-branschen är det annorlunda. Där driver man de stora förändringarna, snarare än att reagera på dem.
– Vi är en del av den digitala revolutionen. Vi är förändringen, och vi har svårt att agera i stillestånd. Det avspeglas också i vårt ledarskap.

Han menar att många företag vill vara förändringsbenägna, men saknar modet att skapa en organisation som verkligen är öppen för det nya och svårförutsägbara. Det mest grundläggande som krävs är kommunikation och transparens. Medarbetarna ska inte behöva känna oro och uppleva att de inte vet vad som händer. Men framför allt måste organisationen och ledarskapet våga lita på sina medarbetare.

– Ofta har man valt en styrmodell som inte tål förändring, eftersom man vill ha så mycket kontroll. Men för att klara förändring måste man ha en styrning som bygger på tillit. I en föränderlig värld får du lov att kamma dig och lita på folk. Många vågar inte det, men det är ett vägval som man måste göra, säger Erik Ringertz.

Förmedlar jobb till flyktingar

Motivation.se

Från stressad chef till inspirerande ledare!

Känner du dig överväldigad i din ledarroll? I så fall är du inte ensam. Med onlineutbildningen Leda mig själv, går du från stress och reaktivitet till självledarskap, fokus och starka teamresultat.

Kolla in vårt specialerbjudande på denna kraftfulla 1-timmesutbildning.

Transformera ditt ledarskap nu!

En liten men signifikativ förändring som har skett i Erik Ringertz arbetsliv det senaste året är att allt fler av de många Tysklandsresorna har gått till Hamburg istället för München. Netlight finns i flera städer i Tyskland och på andra håll runtom i Europa, och i år har Hamburgskontoret gjort en stor tillväxtresa.

Vad krävs av ledarskapet när man arbetar internationellt? Det beror på, säger han.
– Man måste fråga sig vilken typ av organisation man eftersträvar. Om man eftersträvar en integrerad internationell organisation så ställer det andra krav än om man bara är en koncern med många nationella kontor. Vill man ha en integrerad organisation så måste man vara kosmopolitisk och ha en högre grad av förståelse för kultur- och värderingsstyrning, säger Erik Ringertz.

Som internationell organisation påverkas man också extra mycket av stora händelser i världen, vilket ger företaget möjlighet att ta ansvar för samhällets utveckling. För två år sedan gick det stora flyktingströmmar genom Europa, och Netlight bestämde sig för att hjälpa till så gott de kunde i den svåra situationen. Därför startades projektet Stay Welcome i München.

– Vi gjorde det för att vi såg att vi har en möjlighet att ändra på någonting. Vi agerar som arbetsförmedlare åt flyktingar som har kommit till Tyskland. Det är fantastiskt, för om man kan få ett jobb så blir man integrerad på ett naturligt sätt i samhället. Vi ville göra en insats som kan hålla i längden. Projektet bygger på att vi anställer studenter som hjälper till att förmedla jobb till flyktingarna, sedan efter några månader tar vi in nya studenter som lär upp de gamla. Det här projektet har blivit prisbelönat i Tyskland, säger Netlights vd.

"Jämställdhet är i grunden ett normproblem."

– Erik Ringertz

En god ledare – en ”Mensch”

Företaget är också engagerat i flera jämställdhetsprojekt, berättar han. Man har bland annat tagit initiativ till att skapa kvinnliga nätverk för att få in fler kvinnor i IT-branschen. Det är en extremt mansdominerad bransch, och vägen mot jämställdhet är lång.
– Det är i grunden ett normproblem, ofta snubblar man över normer som man inte ens hade sett tidigare. I en intervjuprocess kan det till exempel vara så att man har en bestämd norm för vad en IT-person är, och då applicerar man en manlig norm som kvinnor inte kan uppfylla. Vi upptäcker hela tiden nya saker som behöver förändras, säger Erik Ringertz.

Hållbarhet och socialt ansvarstagande – däribland jämställdhet – är faktorer som förstås också vägs in när Årets VD utses. Erik Ringertz hoppas att nästa vinnare av utmärkelsen ska vara beredd att ta på sig förebildshatten, precis som han har gjort. Han hoppas förstås också att den som vinner ska ha goda ledaregenskaper – men inte bara det:

– Ibland pratar vi för mycket om att leda. Det finns en ”blind spot” här, för vd-rollen handlar alltid om ledarskap och följarskap samtidigt. På Netlight säger vi att man ska vara en ”Mensch”. På tyska betyder det bara ”människa”, men på jiddisch är det ett hedersbetyg som betyder att man är en bra person som är autentisk och lyhörd. Det är vårt ledarideal. Jag hoppas att nästa vinnare av Årets VD blir någon som uppfyller de kriterierna, säger Erik Ringertz.

Einar Wiman

Frilansjournalist

  • Följ skribent

Einar Wiman är frilansjournalist och reporter på Motivation.se. Han är utbildad journalist vid Lunds universitet och har en bakgrund som allmänreporter, sportjournalist och Italiensvensk. Fotbollsmässigt föredrar Einar den italienska stilen - filmningar, finlir och primadonnor.

Kontakt: einar@motivation.se

Denna artikel:

  • Betygsätt

Följ ämne:

  • Ledarskap
  • Årets VD

Einar Wiman

Följ skribent:

  • Följ skribent

Denna artikel:

  • Betygsätt

Följ ämne:

  • Ledarskap
  • Årets VD

Vill du bli en framgångsrik ledare?

  • Fri tillgång till hela vår kunskapsbank
  • Kostnadseffektivt
  • Tillgång när du vill, var du vill