”Man får inte vara en ensamvarg”
Förbundskapten för Sveriges herrlandslag i fotboll, Erik Hamrén, om ledarskap, teamarbete och framgång.
Ledarskap | ARTIKEL | OKT 2012
Erik Hamrén var en av föreläsarna på Motivationsdagen som Confex anordnade på Cirkus i Stockholm i förra veckan. I en paus fick Motivation.se träffa honom för att ställa några frågor kring ledarskap. ”Att vara förbundskapten är ett lite speciellt ledarskapsjobb”, konstaterade han.
Om en stund ska han själv gå upp på scenen och föreläsa, entusiasmera och komma med goda råd till en förväntansfull publik. Det märks inte på honom. Erik Hamrén sitter avslappnat i kulisserna och ger oss några minuters frågestund.
”Jag kan absolut ingenting som sport… så jag tänkte att vi kunde prata ledarskap istället”, inleder jag och frågar vad han tycker om dagen så här långt.
- Det här är mycket bra. Sådana här motivationsdagar behövs verkligen. Vi behöver få oss tankeställare för vi gör mer eller mindre samma saker varje dag. En sån här dag blir en liten knuff i vardagen. Dessutom tror jag att man kan lära sig mycket mellan olika branscher. Och skratt ger energi!
Hamrén säger att han ser beröringspunkter som är extra påtaliga, även om det gäller ledarskap i olika sammanhang. Det handlar alltid om människor och om hur grupper ska fungera tillsammans. Och det handlar om att nå framgång.
- En god ledare vill ju åstadkomma ett teamarbete som fungerar och samla ett gäng individer som alla har samma strävan framåt. Det finns inget facit när det gäller sånt här. Därför är det också viktigt att ta del av andras tankar och erfarenheter för att hitta nya vägar att leda om man stöter på problem. Vissa tar man till sig, andra utesluter man.
Från stressad chef till inspirerande ledare!
Känner du dig överväldigad i din ledarroll? I så fall är du inte ensam. Med onlineutbildningen Leda mig själv, går du från stress och reaktivitet till självledarskap, fokus och starka teamresultat.
Kolla in vårt specialerbjudande på denna kraftfulla 1-timmesutbildning.
Motivation inifrån
Erik Hamrén tror starkt på att den inre motivationen måste byggas av individen själv. En ledare kan finnas där som inspiration och entusiasmera på olika sätt, men det inre drivet är det som slutligen är avgörande.
- Det gäller ju att bygga sitt team av motiverade människor med rätt kompetenser. Gärna olika kompetenser som kompletterar varandra.
Under sin föreläsning visar han bland annat det som kommit att kallas för ”Hamréns hus” – en enkel skiss med väggar, tak och golv. Huset blir symbol för teamet där varje del behövs lika mycket. Taket spelar sin roll och är lika viktigt som golvet. Ingen del kan stå för sig själv.
- Ett fungerande och stabilt hus måste vara starkt överallt, annars rasar helheten.
Att vara förbundskapten är ett speciellt jobb, säger Hamrén till Motivation.se. Teamet består av ett gäng individualister som samlas under korta perioder och ska högprestera på given signal. Sen sprids alla för vinden och återgår till sina hemmalag. Det ställer stora krav på ledaren.
- Med ett sådant upplägg är det extremt viktigt att alla vet sina funktioner och att man har rutiner som kommuniceras väl och som alla känner till. Vi måste alla ha gemensamma normer och mål att jobba mot. Man får inte vara en ensamvarg heller. Man måste förstå att man som ledare är en del av laget, en del av alla prestationer och resultatet.
Erik Hamrén pratar om vikten av att nå framgång genom andra, både som ledare och som lagspelare.
- Jag brukar alltid säga till den som vill bli en bra fotbollsspelare ”Vill du ha framgång ska du vara med och göra laget”. Du når inte framgång genom att vara en individualist inom fotboll. Och inte när det gäller annat teamwork heller. Man blir kollektivt stark genom att lyfta varandras kompetenser och jobba mot samma uppsatta mål.
Innan Erik Hamrén ska tillbaka till publiken - han har lyssnat intresserat på alla talare under hela dagen och ska också inta scenen själv - avslutar han med att understryka att reflektion är en viktig del av ledarskapet. Utan reflektion kan ledarskapet aldrig utvecklas.
- Det ska man göra hela tiden. Ställa sig frågor och fundera över ”Är jag nöjd med mig själv som ledare nu?”. Jag gör det varje dag.
I sin föreläsning berättar han att han till och med har en lapp med sig i fickan. Där har han skrivit ner sin egen livsfilosofi. Som en påminnelse och en tankeväckare varje dag.
Frida Spikdotter Nilsson coachar och håller workshops i skrivande och kreativ kommunikation för chefer, ledare och egenföretagare. Hon stöttar också i skrivutveckling via Skrivplaneten.se - en digital samlingsplats för kreativitet, storytelling och personligare kommunikation.
Frida har jobbat med det skrivna ordet i olika former i över 20 år som frilansjournalist, skribent, redaktör, kommunikatör, bloggare och spökskrivare. Med ena benet i det skönlitterära uttrycket letar hon alltid efter berättelser som berör och når in i mottagaren. Med humor, självdistans och skrivandet som metod lockar hon fram nya dimensioner i berättelsen om både företag och människor. Frida var tidigare redaktionschef på Motivation.se
Denna artikel:
- Betygsätt
Följ ämne:
- Ledarskap