"Livet ska funka även efter jobbet"
Lotten Odh, expert på hälsa och hormoner: "Vanligt med hormonobalans på jobbet"
Livet ska funka även efter jobbet
Har du problem på jobbet med kollegor, personal eller med dig själv? Ilska, konflikter, vantrivsel och trötthet kan vara symptom på hormonobalans. Många av oss lider i hemlighet av hormonobalanser som vi kanske är omedvetna om.
Idag har vi en idé om att livet är som en rak linje från födelsen till döden . Vi glömmer bort att vi går igenom skeden i livet som kan påverka vårt hormonsystem så att vi blir känsligare eller helt enkelt får obalans som gör att vi mår riktigt dåligt.
Typiska sådana skeden är graviditet, PMS och Klimakteriet. Men det är inte bara kvinnor som drabbas av känsligare skeden och får problem med hormonerna. Kvinnor har i och för sig mer klara skeden då man vet att hormonerna svänger som de vi nämnt här. Men män drabbas också och har ofta då mycket svårt att ta emot hjälp.
Vad är det då som gör att vi idag har mer problem med våra hormoner?
Vi har ett mycket högt stresspåslag, till detta kommer också att vi äter fel, rör för lite på oss och att vi utsätts för miljögifter.
I början av 1900-talet åt en person i genomsnitt 20 kg socker per år. Idag äter en svensk 80 kg socker per år. Socker stressar kroppen inifrån, genom högt insulinpåslag som kan leda till insulinresistans och i värsta fall även fettlever. I USA har man upptäckt att ungdomar har fettlever efter att ha suttit vid datorn utan att motionera och levt på snabbmat och läsk.
Vi får inte bara i oss sockret genom vår ökade konsumtion av läsk och godis utan mycket av den mat vi köper har dolt socker i sig. Charkprodukter och halvfabrikat innehåller socker som smakförstärkare. Börja läsa på innehållsförpackningarna så får du en bild av allt socker du får i dig. Till detta kommer transfetter som finns i kakor, bröd, godis och en del halvfabrikat och som stör våra hormoner.
Från stressad chef till inspirerande ledare!
Känner du dig överväldigad i din ledarroll? I så fall är du inte ensam. Med onlineutbildningen Leda mig själv, går du från stress och reaktivitet till självledarskap, fokus och starka teamresultat.
Kolla in vårt specialerbjudande på denna kraftfulla 1-timmesutbildning.
Vi äter dessutom mer snabba kolhydrater och snabbmat med mindre näring och mer kalorier än tidigare.
Välfärdssjukdomar som metabola syndromet (när man lägger på sig stor bukfetma som orsaker hjärtkärlsjukdomar), diabetes och fettlever ökar lavinartat i västvärlden och de går nedåt i åldrarna. Allt detta i kombination av för lite rörelse bidrar till att både män och kvinnor inte mår så bra som de borde i dag. Vi blir mindre effektiva på jobbet och ibland kan det kanske även leda till konflikter och långtidssjukskrivningar.
Vi skulle må så mycket bättre genom små justeringar i vår livsstil.
- Makthavare och läkare i Sverige behöver fokusera mer på friskvård än på sjukvård, och inte överlåta styrningen till vinstdrivande läkemedelsbolag vars intresse är att tjäna pengar på sjuka människor, säger Lotten Odh. Etablissemanget och även vi chefer, måste inse att nu är det dags att ta detta på allvar. Vi måste hjälpa både kvinnor och män att leva ett bra och friskt liv långt upp i åldrarna.
Vad kan chefer och ledare tänka på när det gäller kvinnors och mäns förutsättningar på jobbet för hormonharmoni och hälsa?
- Se till att livet funkar inte bara på jobbet utan även efter arbetet. Kvinnors stresshormon, kortisol, ökar när de går från jobbet. Mäns går ner. Vi är biologisk olika och har en biologisk klocka. I dag har tjejer dubbla uppdrag framförallt när de fått barn. Männen checkar ut när de kommer hem, kvinnorna checkar in i nästa kortisolspiral, enligt många undersökningar, säger Lotten Odh.
Att ge RUT som löneförmån är ett bra val för att dämpa den stressen, menar hon. På Ericsson har man till exempel erbjudit städavtal som man kan ta del av och det uppskattas enormt hos de anställda. Erbjudandet skulle kunna utvecklas till läxläsning, och även matleverans vissa dagar med hög belastning.
Det är viktigt med motion och gärna på betald arbetstid. Alla undersökningar visar på att folk som motionerar får mer "lugn- och ro-hormoner" i kroppen och blir av med stress. Det ger effekt på jobbet enligt dessa studier. Man blir mer koncentrerad och effektivare. Så motionstimmen ger dubbelt tillbaka till arbetsgivaren.
- Glöm inte att lägga in träning som stärker lugn- och ro-systemet i vår stressade tillvaro. Yoga och meditation på arbetstid. Fettinlagringen på magen som ger metabolasyndromet och fettlever ökar när man har stresshormoner i kroppen, säger Lotten. DHEA, ett föryngringshormon som också ger lugn och ro, ökar markant hos människor som mediterar. Undersökningar visar på 47 procent ökning för kvinnor i 50 års ålder och 35 procent för männen.
Lotten menar att det är viktigt att försöka variera de anställdas rörelsemönster så att de inte sitter för långa pass. En enkel metoder är att förlägga möten på en promenad till exempel, rörelse sätter dessutom igång kreativiteten.
- Män och kvinnor behöver olika träning så se till att ni kan erbjuda det. Män har mer behov av fysträning men även yoga och meditation för lugn- och ro-systemet.
På Ericsson hade man tidigare innebandy som var jättebra träning för ingenjörerna och som de verkligen kom iväg på. Där fick de bukt med kortiolpåslag som de dragit på sig vid stress. Så behåll motionshallen och aktivera den. Killar behöver mer intensiv aktivitet, menar Lotten.
All träning förebygger depression hos båda könen. Män måste tänka på att spela Warcraft inte är återhämtning. Att åka och fiska är däremot utmärkt återhämtning.
Vad kan man göra hemma?
- Mat är ofta en stressfaktor, det som borde var en trevlig stund, blir istället ett problem. Här gäller det att planera. Planera tillsammans med familjen. Lägg till exempel in en familjestund på söndagseftermiddagen eller en kväll i veckan. Gör en inköpslista och handla tillsammans. Laga sedan ett par storkok som en köttgryta, kanske några pajer eller hemgjord nyttig pizza på dinkelmjöl osv. Gör detta tillsammans och ha samtidigt familjens avslappnade samtal om veckan som gick och vad som händer nästa vecka. Frys i matlådor som familjen kan använda på jobbet och efter skolan under veckan som kommer. Man får en social och trevlig stund och man lär barnen att laga mat. Dessutom sparar det pengar och ger oss en nyttigare mathållning.
Kvinnor i klimakteriet får en mycket ändrad ämnesomsättning och ska inte äta samma mat som sina barn och som mannen?
- Kvinnor behöver väldigt lite kolhydrater i den här åldern och ska satsa på mycket grönsaker och proteiner som kyckling och fisk. Kolhydraterna ska vara långsamma som i grönsaker och fullkorns ris osv. Maten är en viktig faktor i denna ålder och familjen behöver tänka om och lära sig nya vanor. Att inte slänga ihop alla ingredienser så att var och en i familjen kan lägga till det de behöver och vill ha, är ett sätt att handskas med detta problem. Då får tonårssonen extra pasta och mamma extra sallad och ingen pasta.
Kvinnor ska inte äta samma som tonårsbarnen, det är viktigt om vi vill hålla oss friska länge.
Satsa på färre snabba kolhydrater, undvik vitt ris och pasta, ät mer frukt, grönt och långsamma kolhydrater. Kvinnor behöver mer proteiner och vi ska satsa på att äta fisk, kalkon, kyckling och lite mindre rött kött. Alla ska vi undvika chips, öl och sockerbomber som godis. Testa 10 dagar utan detta och se vad som händer?
Företagen borde även satsa på att ha bra mat tillhands, och ställa krav på matleverantören. Låta de anställda äta i lugn och ro i lugn miljö, se till att det finns trevliga pentryn med gott om plats och uppvärmningsmöjligheter för medhavd mat.
Ledare kan förgå med gott exempel.
- En bra sak som chefen kan göra, är att se till så att det finns telefonrum, så man kan gå undan och prata i telefonen om man sitter i kontorslandskap. Det minskar stressen.
Lotten säger att, vi måste tänka på lite mer individanpassade upplägg och att vi kvinnor och män är olika biologiskt utan att lägga någon värdering i det.
Vi tjejer måste tänka på att sätta upp våra mål och gränser och kräva kunskap om skillnaden mellan kvinnor och män och få den hjälpen vi behöver.
Lotten har träffat så många kvinnor som mår mycket dåligt under klimakteriet, och läkarnas uttalanden är att de måste stå ut med sina besvär.
- Man ska inte tolerera detta. Om man struntar i sina symptom börjar man bryta ner kroppen. Man ska kunna känna sig vital och må bra hela livet.
Vi kvinnor behöver kräva rätten till bra kunskap från samhället om olikheter, och att få den hjälp vi behöver.
Män har också hormon problemen men de är ofta tysta. De väntar också längre innan de kontaktar läkare, säger Lotten.
- Män har mest problem med metabolasyndromet, och potensproblem. Fertiliteten har också gått ner mycket under de senaste årtiondena. Män pratar mycket mindre än kvinnor om hur stressade de känner sig och dämpar sig ofta med några öl som ger och bukfetma och östrogendominans. Vi kvinnor springer istället i högt tempo och drabbas av stressymptom som kan leda till sköldkörtelproblem, övervikt och till slut utbrändhet, fortsätter Lotten.
Berätta lite fakta kring detta?
- Alkohol! Kvinnor tål mycket mindre alkohol än män trots detta ökar kvinnors konsumtion stort. I klimakteriet blir vi extra känsliga då våra utrensningsorgans som lever och njurar redan arbetar på högvarv med hormonomställningen som klimakteriet innebär. För män är det ofta så att de redan har fått lite övervikt och då måste man hålla ner på alkoholen, framförallt ölen. Den lägger sig rakt på magen, och äter du sedan lite för mycket kolhydrater så blir du insulinresistent och du kan inte längre träna bort magen.
Vad kan man göra om när man har "kortisolmage"?
- Gör en hälsokontroll och kolla upp värdena. Sömnen är otroligt viktig du bör sova minst 7-8 timmars/dygn för kvinnor. Män klarar sig med lite mindre sömn än kvinnor. Äta ren mat som man lagar själv, utan tillsatt socker och transfetter. Använda ekologiska produkter när det gäller mat och även hudvård och kosmetika.
Att tänka på för att må bra när vi kommit upp lite i åldern:
- Glädje och skratt
- Nära relationer och beröring
- Feel Good, att göra saker för sig själv
- Äta hemlagad ekologisk mat
- Använda ekologiska produkter på huden utan parabener
- Få träna på jobbet
- Få RUT som löneförmån
Denna artikel:
- Betygsätt
Följ ämne:
- Hälsa
Om Lotten Odh
55 år, expert på hälsa och hormoner och driver en sajt för kvinnor som behöver hjälp att får ordning på sina hormoner. Journalist och författare, som kommer med en ny bok i september ”Harmoniska Hormoner” ICA- förlag. Lotten Odh är även researrangör.