Livet efter medaljerna
Cruyff Institute utbildar elitidrottare för en karriär inom näringslivet.
Utbildning | Ledarskap | HR | Motivera | Karriär | ARTIKEL | JAN 2013
Många elitidrottare har förmånen att få leva ett drömliv - de tjänar pengar, vinner medaljer och blir påhejade av hela svenska folket. Långt ifrån alla blir dock rika på sitt tävlande. Och när rampljuset har slocknat och publiken gått hem - vad gör man då?
För att underlätta idrottares karriärväxling finns Cruyff Institute, som erbjuder diplomkurser i management för elitidrottare som vill föra med sig sin höga prestationsförmåga in i en helt ny karriär inom näringslivet.
Cruyff Institute grundades för cirka 13 år sedan av holländaren Johann Cruyff, som var Europas och en av världens bästa fotbollsspelare när han var aktiv på 60-, 70- och 80-talet. När Cruyff slutade med fotbollen blev han framgångsrik som tränare i FC Barcelona, där han själv tidigare hade spelat. Efter att ha slutat även som tränare bildade han Cruyff Institute, som sedan två år tillbaka också finns i Sverige.
- Johan Cruyff har alltid varit före sin tid, både på och utanför planen. Han såg att många av hans goda vänner från fotbollen hamnade i ett väldigt tomrum när de slutade spela. Det var det som fick honom att starta Cruyff Institute, först i Holland och sedan i Barcelona. Idag finns det i flera länder, berättar Anders Sewerin, som är managementkonsult och en av dem som driver Cruyff Institute i Sverige.
Från stressad chef till inspirerande ledare!
Känner du dig överväldigad i din ledarroll? I så fall är du inte ensam. Med onlineutbildningen Leda mig själv, går du från stress och reaktivitet till självledarskap, fokus och starka teamresultat.
Kolla in vårt specialerbjudande på denna kraftfulla 1-timmesutbildning.
En ny karriär
Fotbollsspelaren Jesper Blomqvist, som i en öppenhjärtig intervju med Motivation.se har berättat om svårigheten att skapa sig en meningsfull tillvaro efter idrottskarriären, är en av dem som har gått Cruyff Institutes utbildning. Andra kända idrottare som har gått utbildningen är fotbollsspelaren Daniel Tjernström, hockeyspelaren Peter Forsberg och skidskytten Magdalena Forsberg.
- Grundidén med Cruyff Institute är att förbereda idrottare för en andra karriär. Många elitidrottare upplever att de har väldigt få alternativ när karriären väl är slut. Det är inte många som jämställer idrottslig erfarenhet med arbetslivserfarenhet eller utbildning, säger Anders Sewerin, och fortsätter:
- Vi vill ge idrottarna möjligheten att skapa en ny karriär utifrån de erfarenheter de har med sig från idrotten. Genom den ettåriga utbildningen Management Diploma for Athletes vill vi göra idrottaren anställningsbar och färdig att kunna gå in i en verksamhet, förklarar han.
Speciella egenskaper
När idrottarna är färdiga med sin utbildning blir de en ny anställningsresurs för näringslivet, anser Sewerin.
- Elitidrottare har i regel just den typen av egenskaper som många arbetsgivare vill ha hos sina anställda; de vet hur man jobbar med motivation och prestationshöjning, och är vana vid att hantera både nederlag och segrar. Deras styrka är ofta att de gör bäst ifrån sig när det står som mest på spel.
- De har också förmågan att sätta långsiktiga mål på ett sätt som är ovanligt hos andra människor. De är tävlingsinriktade, men vet samtidigt att laget kompenserar för de brister man själv har, säger Anders Sewerin.
I kommande program planerar man även att införa praktikplatser för att ge deltagarna möjlighet att fördjupa sig i de branscher som de är intresserade av. Förhoppningen är att idrottarna ska kunna jobba inom exempelvis ledarskap, personalutveckling, försäljning och marknadsföring.
- För oss som leder arbetet är det väldigt häftigt att följa idrottarna under kursens gång, just för att de har den där starka drivkraften att lyckas. Jag tror att de kommer att bli väldigt attraktiva för företagen. Vår förhoppning är att utbildningen öppnar en dörr för idrottarna till företagen, och för företagen till idrottarna, säger Anders Sewerin.
Utbildar idrottare - och idrotten
Cruyff Institute begränsar sig dock inte till att utbilda idrottare - de vänder sig också till idrottsklubbar och deras ledningar genom att erbjuda klubbchefsutbildningar.
- Vi vill inte bara kompetensutveckla idrottaren, utan också idrotten. Idag kan en idrottsklubb jämföras med ett företag, de har samma grundkrav på sig. Man måste få in resurser, hålla ordning på ekonomin och ha en tydlig administrativ organisation. Därför vill vi utbilda klubbarna i affärsmannaskap, säger Anders Sewerin.
Han tror att sponsorer i framtiden kommer att ställa högre krav på klubbledningens kompetens. Det finns därför ett stort behov av utbildning och kompetensutveckling för klubbledningar.
- Sponsorerna borde titta mer på om klubben verkligen har rätt organisation för att överleva verksamhetsmässigt och uppnå de mål som har satts upp. Finns det kompetens i klubben eller rinner pengarna bara rakt igenom? Det är sådant som alla sponsorer borde fråga sig innan de satsar pengar på en idrottsklubb, säger Anders Sewerin.
Tiden då idrotten och dess utövare levde i en bubbla mitt i samhället är sedan länge förbi. I takt med att allt fler klubbar omvandlas till aktiebolag ökar omgivningens krav på klubbledningens kompetens. Samtidigt ökar medvetenheten om att elitidrottare behöver en meningsfull sysselsättning även efter att de slutat hoppa högst och kasta längst. Cruyff Institute ger dem chansen - och förser samtidigt näringslivet med ett stort urval av högpresterande vinnarskallar.
Einar Wiman är frilansjournalist och reporter på Motivation.se. Han är utbildad journalist vid Lunds universitet och har en bakgrund som allmänreporter, sportjournalist och Italiensvensk. Fotbollsmässigt föredrar Einar den italienska stilen - filmningar, finlir och primadonnor.
Kontakt: einar@motivation.se
Denna artikel:
- Betygsätt
Följ ämne:
- Utbildning
- Ledarskap
- HR
- Motivera
- Karriär
Följ skribent:
- Följ skribent
Denna artikel:
- Betygsätt
Följ ämne:
- Utbildning
- Ledarskap
- HR
- Motivera
- Karriär