Lekfullt ledarskap: Hur vi skapar förändring tillsammans

För framtidens ledare är förändring en naturlig del av ledarskapet.

Ledarskap | Årets VD | ARTIKEL | OKT 2024

Erik Ringertz: Framtidens ledare skapar en utforskande mötesplats där alla kan bidra och ta ansvar för helheten.

Erik Ringertz: Framtidens ledare skapar en utforskande mötesplats där alla kan bidra och ta ansvar för helheten.

Att leda en organisation idag handlar inte längre bara om att ta beslut och visa vägen. Det kräver en förmåga att skapa förändring tillsammans med andra. Under samtalet med Erik Ringertz från IT-konsultbolaget Netlight diskuterade vi hans syn på ledarskap och hur han ser på sin egen utveckling som ledare. Hans tankar illustrerar vikten av att förstå sig själv, gilla att samarbeta med andra och att våga vara innovativ i sitt ledarskap.

Ledarskap: Förmågan att skapa förändring

Enligt Erik är ledarskap en disciplin som bygger på förmågan att få saker att hända, eller ännu viktigare, att få saker att förändras. "Ledarskap handlar om förändring," säger Erik. "Om vi inte är på väg någon annanstans, känns det ganska meningslöst." För Erik börjar ledarskapet med en tydlig riktning och vision. Men det handlar inte om att sätta fasta mål och försöka kontrollera varje detalj. Det handlar snarare om att skapa en riktning och sedan vara öppen för hur förändringen sker.

Hans metafor om brunnen och regnbågen illustrerar detta tydligt. Brunnen representerar en ledare som har självinsikt – en fast grund att stå på. Regnbågen symboliserar visionen, som är både nära och samtidigt onåbar. En ledare behöver både ha en stark känsla av sin egen identitet och en vision att sträva efter, även om visionen aldrig kan nås helt. "Regnbågen ligger borta vid NK", säger Erik med ett leende, "men du kommer aldrig riktigt fram till den."

Framtidens ledarskap: Intervjuer med några av Sveriges mest framsynta vd:ar

Vi lever i en komplex och snabbrörlig värld och det är tydligt att vårt sätt att leda organisationer behöver förnyas. I vår nya artikelserie på motivation.se har vi pratat med några av Sveriges mest visionära vd:ar för att få deras perspektiv på vilka ledarförmågor som blir avgörande för framtiden – och vilka vi kanske behöver släppa taget om.

Men framtidens ledarskap handlar inte bara om vilka egenskaper vi behöver utveckla, utan också om hur vi ska utveckla och stärka dem på ett hållbart sätt. I dessa insiktsfulla intervjuer reflekterar våra medverkande över nya metoder och tankesätt som krävs för att odla ett ledarskap som håller i längden. De delar med sig av vad de ser som nycklarna till framgångsrikt ledarskap och självledarskap, och hur vi kan göra annorlunda för att bygga starkare och mer motståndskraftiga organisationer.

Gemensamt för alla som medverkar är tron på att ledarskapet är en avgörande pusselbit för att forma framtidens organisationer. Flera av de intervjuade har också blivit nominerade till eller vunnit utmärkelsen Årets VD.

Per Winblad, Chefredaktör

Skillnaden mellan ledarskap och chefskap

Under intervjun diskuterade vi också skillnaden mellan chefskap och ledarskap. För Erik är chefskap en arbetsuppgift, medan ledarskap är en egenskap. En chef kan ha ansvar för vissa uppgifter, men det gör dem inte automatiskt till en ledare. Chefskap är något som kan läras, medan ledarskap kommer från den insikt och förståelse en individ har om sig själv och om andra.

Erik påpekar att den mest glorifierade chefstiteln – vd – i grund och botten är en arbetsuppgift, och att det verkliga ledarskapet inte är bundet till en sådan titel. Han menar att det traditionella ledarskapet som ofta beskrivs i managementböcker är föråldrat och inte fungerar i en snabbrörlig och föränderlig värld. Ledarskap måste i stället vara intuitivt och personligt.

Skaparglädje som nyckel till framgång

En av de mest intressanta delarna av vårt samtal var när Erik förde in begreppet "lek" i sitt ledarskapstänkande. För honom är lekfullhet ett underskattat verktyg som kan skapa en miljö där förändring kan ske på riktigt. "En bra dynamik går ut på att alla går in med sin egen uppfattning om vad det här skulle kunna bli," säger han. "Det är där magin händer."

Erik menar att kreativitet och samarbete skapar ett associativt beteende, där människor gemensamt bidrar till något större. "Det är viktigt att inse att leklust inte är detsamma som att vara oseriös," säger han. "Att arbeta kreativt utan rädsla är en av de viktigaste egenskaperna för att våga ta risker och misslyckas."

Denna innovativa miljö, eller "lekplats" som Erik kallar den, är central för att skapa en trygg plats där människor kan utforska sina idéer och våga ta risker. "Det handlar om att skapa förutsättningar för nytänkande och innovation," förklarar han. Genom att skapa en miljö där samverkan är tillåten och förväntningarna är höga, kan ledare uppmuntra människor att ta fullt ansvar för helheten och inte bara för enskilda uppgifter.

Motivation.se

Från stressad chef till inspirerande ledare!

Känner du dig överväldigad i din ledarroll? I så fall är du inte ensam. Med onlineutbildningen Leda mig själv, går du från stress och reaktivitet till självledarskap, fokus och starka teamresultat.

Kolla in vårt specialerbjudande på denna kraftfulla 1-timmesutbildning.

Transformera ditt ledarskap nu!

Ledarskap i en snabbrörlig värld

När vi blickar framåt frågar jag Erik om vilka egenskaper och förmågor som blir allt viktigare i en värld som förändras snabbt och konstant. Hans svar är enkelt men kraftfullt: ledarskap som bygger på kontroll är dömt att misslyckas. I stället behöver vi ledare som är flexibla och kan anpassa sig till förändringar utan att förlora sin riktning.

"Om du definierar ledarskap som att ha kontroll, blir det svårt," säger Erik. "Men om du ser förändring som en naturlig del av ledarskapet, så är det en skjuts framåt."

Vad Erik vill utveckla i sitt eget ledarskap

När vi pratar om vilka ledarmuskler som Erik själv vill träna på och utveckla svarar han att det viktigaste för honom är att lära sig att bli ledd, särskilt på senior nivå. "På senior nivå är du så ofta ledare att du sällan tillåter dig själv att bli ledd," förklarar han. Erik betonar vikten av att vara öppen för att andra leder dig och hur det kan stärka ens eget ledarskap.

Dessutom vill Erik förflytta sitt fokus från resultat till process. "Jag vill känna nöjdheten i själva skapandeprocessen," säger han och poängterar att det handlar om att uppskatta resan lika mycket som målet. För honom är det inte längre bara resultatet som räknas, utan hur man når dit och vilka erfarenheter som samlas längs vägen.

Dags att börja leka mer!

Ledarskap är, enligt Erik, en dynamisk process som kräver självinsikt, vision och förmågan att samarbeta med andra. Genom att bejaka kreativitet och flexibilitet kan ledare skapa miljöer där förändring sker naturligt och utan rädsla. I en värld som rör sig allt snabbare blir det viktigare än någonsin att ledare vågar släppa kontrollen och istället skapa en utforskande mötesplats där alla kan bidra och ta ansvar för helheten. Och kanske är det dags för oss alla att återerövra den lekfulla och nyfikna inställningen vi hade som barn, och uppnå något större än vi någonsin kunnat föreställa oss.

Helena Timander

Helena Timander

Vår expert inom träning av Ledarskap

  • Följ skribent

Helena Timander är medgrundare och VD på Ledargymmet, en innovativ digital arena där självledarskap och ledarskap tränas kontinuerligt tillsammans med andra. Helena har lång erfarenhet av utvecklingsarbete på såväl individ-, team- som organisationsnivå, med ett tydligt fokus på att kombinera innovationskraft med en stark tro på individens inneboende kraft. Kreativitet, nyfikenhet och samskapande är några av de drivkrafter som genomsyrar hennes arbete.

Helena brinner för frågor som rör framtidens ledarskap, nya metoder för lärande och hur man bygger hållbara företagskulturer. Hon är medförfattare till boken Lycklig lönsamhet – om att bygga stark företagskultur och har även utvecklat företagsspelet The Fuel Game, som används för att arbeta med värderingar på ett engagerande och praktiskt sätt. Helena är dessutom diplomerad ACC-coach och arbetar ständigt med att skapa förutsättningar för lärande och tillväxt inom de organisationer hon stödjer.

Denna artikel:

  • Betygsätt

Följ ämne:

  • Ledarskap
  • Årets VD

Helena Timander

Helena Timander

Följ skribent:

  • Följ skribent

Denna artikel:

  • Betygsätt

Följ ämne:

  • Ledarskap
  • Årets VD

Årets VD 2024

Nominera idag så kan det bli du och dina kollegor som får känna er stolta och inspirerade när utmärkelsen Årets VD 2024 delas ut! Till och med 31 oktober kan du lägga din röst på den VD som du tycker har gjort ett bra jobb inom ledarskap, hållbarhet och lönsamhet. Syftet med priset är att uppmärksamma och premiera förebilder bland Sveriges vd:ar och genom det goda exemplets makt påverka utvecklingen mot ett mer värderingsdrivet ledarskap och ett långsiktigt hållbart näringsliv. Ser fram emot DITT förslag till vinnare!

Nominera här

Andra har också läst

Vill du bli en framgångsrik ledare?

  • Fri tillgång till hela vår kunskapsbank
  • Kostnadseffektivt
  • Tillgång när du vill, var du vill