Ledarskapets kärna: förtroende, inkludering och mod

Framtidens ledare är en prestigelös lagspelare.

Ledarskap | Hållbarhet | Årets VD | ARTIKEL | JAN 2025

Jonas Wiström, vd på Ratos.

Jonas Wiström, vd på Ratos.

Vad betyder egentligen ledarskap? Jonas Wiström, vd på Ratos, har haft ledande roller i flera framstående företag under sin karriär, och för honom handlar ledarskap om mer än bara att ge direktiv. "Chef är en titel som innebär befogenheter att bestämma. Ledare är någon som folk vill följa," säger Jonas. För honom innebär ledarskap en kontinuerlig dialog, där förmågan att bygga förtroende och inkludera olika perspektiv är avgörande.

Ett gott ledarskap byggs i team

Ledarskap är enligt Jonas inte en ensam uppgift. Han pratar engagerat om betydelsen av att skapa ett starkt och heterogent team. "Det är viktigt att ha människor omkring sig med olika personligheter och perspektiv," förklarar han och pekar på risken med att omge sig med "jasägare". I stället behöver ledare välkomna olika åsikter och ta sig tid att lyssna. Han lyfter också vikten av att rekrytera personer som är ännu bättre än en själv. "Rekrytering är en strategisk försäljning av en viktig roll och position i bolaget utan att för den skull översälja rollen. En rekrytering av en nyckelperson är en viktig investering för bolaget. Det här sättet att bygga sitt team skapar en stark bas för ömsesidigt förtroende.

Chefskap och självledarskap – två sidor av samma mynt

Jonas beskriver chefs- och ledarskap som sammanflätade roller, där det handlar om struktur, processer och kultur. Man brukar säga att kultur äter struktur och processer till frukost. Jonas fortsätter, ”jag håller med om det, men det tar lång tid att förändra det som sitter i väggarna. Om du vill veta vad något om kulturen i ett företag så kan man titta på vilka man ser upp till inom bolaget.” Han lyfter också att självledarskap är en central del av helheten. "Att försöka förstå sig själv tror jag är en förutsättning för att leda andra," menar Jonas. ”När jag kommer in som VD i ett nytt bolag så ägnar jag en stor del av den första tiden åt att träffa så många som möjligt individuellt i långa och prestigelösa samtal. Svaren finns i organisationen och man måste förstå för att kunna göra sig förstådd.” När vi kommer in på beslutsfattande konstaterar Jonas, ”en ledningsgrupp är inte en demokrati och ibland kan en VD behöva fatta beslut som går emot vad en eller flera ledningspersoner har önskat sig. Då gäller disagree and commit då det är omotiverande att höra att sin chef tyckte vi skulle göra på ett annat sätt, men nu får vi göra det i alla fall.”

Motivation.se

Från stressad chef till inspirerande ledare!

Känner du dig överväldigad i din ledarroll? I så fall är du inte ensam. Med onlineutbildningen Leda mig själv, går du från stress och reaktivitet till självledarskap, fokus och starka teamresultat.

Kolla in vårt specialerbjudande på denna kraftfulla 1-timmesutbildning.

Transformera ditt ledarskap nu!

Framtidens ledare – en prestigelös lagspelare

Jonas tror att flera olika förmågor som kommer bli avgörande i framtiden. "Vi behöver ledare som är modiga nog att släppa kontrollen, låta andra glänsa och kunna ändra sig när man har fel.” Om du inte bryr dig om vem som får äran, kan du åstadkomma vad som helst." Han betonar att framtidens komplexitet, med snabba förändringar och ökande användning av AI, kräver ledare som är nyfikna och ständigt lärande.

Att träna ledarskap är ett livslångt projekt

Jonas anser att ledarskap är något man måste träna hela livet. "Det räcker inte att gå en kurs eller läsa en bok. Man måste träna varje dag, i varje interaktion." Han delar med sig av sina egna erfarenheter, där dessutom fysisk träning ofta har varit ett sätt att klargöra tankarna. "Idéer dyker ofta upp när man minst anar det, till exempel under en långpromenad."

Han påpekar också att det är viktigt att hålla fast vid principen att lyssna innan man försöker bli förstådd. "Att bygga relationer, särskilt i början av en ny roll, är avgörande för att skapa förtroende."

Att våga bli ledd – en nyckel till att leda andra

En fråga som ofta dyker upp i diskussioner om ledarskap är förmågan att själv bli ledd. Jonas reflekterar: "Jag inser att jag kanske kan ha svårt för det, men jag försöker alltid lyssna och lära av dem runt mig." Han pekar på vikten av nyfikenhet och ödmjukhet, särskilt i en tid när ingen kan vara expert på allt.

Hur bygger vi hållbara ledarskapsmetoder?

Jonas avslutar med en tanke om ledarskapets framtid. "Vi behöver utveckla metoder som inte bara anpassar sig till förändring, utan också driver förändring. Det handlar om att våga prova nytt, att bygga kulturer som är starka nog att överleva utan att vara beroende av enskilda individer."

Genom att kombinera självinsikt, mod och en genuin vilja att lyssna på andra, menar Jonas att vi kan skapa ett ledarskap som inte bara är hållbart, utan också inspirerande.

Helena Timander

Helena Timander

Vår expert inom träning av Ledarskap

  • Följ skribent

Helena Timander är medgrundare och VD på Ledargymmet, en innovativ digital arena där självledarskap och ledarskap tränas kontinuerligt tillsammans med andra. Helena har lång erfarenhet av utvecklingsarbete på såväl individ-, team- som organisationsnivå, med ett tydligt fokus på att kombinera innovationskraft med en stark tro på individens inneboende kraft. Kreativitet, nyfikenhet och samskapande är några av de drivkrafter som genomsyrar hennes arbete.

Helena brinner för frågor som rör framtidens ledarskap, nya metoder för lärande och hur man bygger hållbara företagskulturer. Hon är medförfattare till boken Lycklig lönsamhet – om att bygga stark företagskultur och har även utvecklat företagsspelet The Fuel Game, som används för att arbeta med värderingar på ett engagerande och praktiskt sätt. Helena är dessutom diplomerad ACC-coach och arbetar ständigt med att skapa förutsättningar för lärande och tillväxt inom de organisationer hon stödjer.

Denna artikel:

  • Betygsätt

Följ ämne:

  • Ledarskap
  • Hållbarhet
  • Årets VD

Helena Timander

Helena Timander

Följ skribent:

  • Följ skribent

Denna artikel:

  • Betygsätt

Följ ämne:

  • Ledarskap
  • Hållbarhet
  • Årets VD

Framtidens ledarskap: Intervjuer med några av Sveriges mest framsynta vd:ar

Vi lever i en komplex och snabbrörlig värld och det är tydligt att vårt sätt att leda organisationer behöver förnyas. I vår nya artikelserie på motivation.se har vi pratat med några av Sveriges mest visionära vd:ar för att få deras perspektiv på vilka ledarförmågor som blir avgörande för framtiden – och vilka vi kanske behöver släppa taget om.

Men framtidens ledarskap handlar inte bara om vilka egenskaper vi behöver utveckla, utan också om hur vi ska utveckla och stärka dem på ett hållbart sätt. I dessa insiktsfulla intervjuer reflekterar våra medverkande över nya metoder och tankesätt som krävs för att odla ett ledarskap som håller i längden. De delar med sig av vad de ser som nycklarna till framgångsrikt ledarskap och självledarskap, och hur vi kan göra annorlunda för att bygga starkare och mer motståndskraftiga organisationer.

Gemensamt för alla som medverkar är tron på att ledarskapet är en avgörande pusselbit för att forma framtidens organisationer. Flera av de intervjuade har också blivit nominerade till eller vunnit utmärkelsen Årets VD.

Per Winblad, Chefredaktör

Vill du bli en framgångsrik ledare?

  • Fri tillgång till hela vår kunskapsbank
  • Kostnadseffektivt
  • Tillgång när du vill, var du vill