Ledarskap som skapar gemenskap och arbetsglädje

Framtidens ledarstil kräver flexibilitet och öppenhet.

Ledarskap | Hållbarhet | Årets VD | ARTIKEL | JAN 2025

Annica Ånäs, VD på Atrium Ljungberg.

Annica Ånäs, VD på Atrium Ljungberg.

För Annica Ånäs, VD på Atrium Ljungberg, är ledarskap en hjärtefråga. "Jag brinner för ledarskap som får människor att gemensamt nå våra mål, samtidigt som vi har roligt på vägen," säger hon. Annica beskriver ledarskap som den sammanhållande kraften i organisationen och poängterar vikten av att skapa en kultur där människor känner sig engagerade. "Det är kittet mellan alla inom verksamheten för att vi ska nå de mål vi har," förklarar hon.

Tydlighet, lyhördhet och prestigelöshet skapar ett gott klimat

Självinsikt och prestigelöshet är två centrala egenskaper för ett gott ledarskap enligt Annica. "Det handlar väldigt mycket om att känna sig själv och vara prestigelös," säger hon och beskriver hur hon själv strävar efter att vara både tydlig och mänsklig i sitt ledarskap. "Att vara tydlig med vart vi ska, samtidigt som man är öppen och prestigelös, skapar förtroende." Hon betonar att tydlighet hjälper medarbetarna att förstå riktningen, samtidigt som prestigelöshet skapar en miljö där teamet vågar komma med idéer och bidra.

För Annica är lyhördhet en annan viktig komponent i hennes ledarskap. Hon ser lyssnande och involvering som grundläggande för att fatta kloka beslut. "Jag brukar lyssna in alla i gruppen, inte för att undvika beslut, utan för att få en bred bild," förklarar hon. Det gör att hon kan fatta informerade beslut som har stöd från teamet. "Sen är det mitt ansvar att fatta beslut, och då förväntar jag mig att alla står bakom det."

Öppenhet för olika perspektiv i ledningsgruppen

En annan viktig del av Annicas ledarskap är att främja "perspektivtäthet" och ömsesidig förståelse inom ledningsgruppen. "Vi pratar mycket om perspektivtäthet, att olikheter förenar, och det tror jag är enormt viktigt," säger hon. Annica menar att en ledningsgrupp fungerar bäst när medlemmarna kompletterar varandra, med olika personligheter och styrkor som berikar diskussionen. "En person i ledningsgruppen kan vara extremt strukturerad, medan en annan är väldigt kreativ," förklarar hon. Hennes uppgift som ledare är att skapa förståelse och respekt för olika perspektiv och få gruppen att se värdet av mångfald.

Denna öppenhet för olikheter hjälper ledningsgruppen att ta bättre beslut och skapar en starkare teamdynamik. "Det är så vi får ut det bästa av teamet," säger Annica och betonar att ledarskap handlar om att hjälpa människor att komplettera varandra.

Chefskap behövs i kris – ledarskap bygger långsiktig framgång

För Annica är chefskap och ledarskap två olika roller, där chefskapet behövs i krissituationer och när det krävs tydliga strukturer och snabb styrning. "Under pandemin behövde jag bli mer chef – fatta snabba beslut och skapa struktur för att få saker att fungera," berättar hon. I en kris, som pandemin, blev det viktigt för henne att agera snabbt och bestämt för att skapa stabilitet och trygga organisationen.

Utanför krissituationer ser Annica ledarskap som något annat än chefskap. För henne handlar ledarskap mer om att inspirera, engagera och ge medarbetarna frihet inom tydliga ramar. Hon påpekar även skillnaderna mellan olika kulturer i synen på chefskap och ledarskap. "I Norden ger vi våra medarbetare ett mål och ett ramverk att förhålla sig till. Folk tar större eget ansvar, och vi får en helt annan kraft i organisationen." Tillit är en hörnsten i Annicas ledarstil, och hon menar att genom att ge medarbetarna förtroende och frihet, får hon ett mer engagerat team som också är villiga att ta egna initiativ.

Framtidens ledarstil kräver flexibilitet och öppenhet

I en föränderlig värld blir flexibilitet och mod att tänka nytt avgörande för ledarskapet, menar Annica. "Vi som ledare måste vara öppna för den yngre generationens nya kunskap och idéer och inte fastna i gamla arbetssätt," säger hon. Hon anser att det är viktigt att hålla organisationens grundvärderingar levande och att de anpassas för att möta nya förutsättningar på ett hållbart sätt. "Vi har till exempel en värdering som är innovativt tänkande, och det försöker vi uppmuntra på olika sätt hela tiden."

På Atrium Ljungberg följer Annica och hennes team regelbundet upp hur det går för både chefer och medarbetare genom månatliga samtal. Dessa samtal ger henne möjlighet att få insikt i medarbetarnas utveckling och måluppfyllelse, samt att säkerställa att de mår bra och trivs med sina arbetsuppgifter. "Tydlighet skapar trygghet, och det ger oss riktning även i en osäker omvärld," säger Annica. Genom att vara mottaglig och anpassningsbar skapar hon en trygg grund som hjälper organisationen att navigera i en alltmer föränderlig värld.

Motivation.se

Från stressad chef till inspirerande ledare!

Känner du dig överväldigad i din ledarroll? I så fall är du inte ensam. Med onlineutbildningen Leda mig själv, går du från stress och reaktivitet till självledarskap, fokus och starka teamresultat.

Kolla in vårt specialerbjudande på denna kraftfulla 1-timmesutbildning.

Transformera ditt ledarskap nu!

Att släppa kontrollen för att skapa en kultur av tillit

Enligt Annica är kontrollbehov en av de egenskaper som moderna ledare behöver släppa taget om. "Chefer som har ett kontrollbehov blir inte bra för vare sig själva eller för sina medarbetare," säger hon. Hon betonar att det är viktigt att som ledare bygga förtroende och skapa trygghet genom att sätta tydliga ramar, men samtidigt våga släppa taget. Annica förklarar att hennes ledarskap bygger på att finnas tillgänglig som stöd för medarbetarna utan att vara inne och peta i deras arbete. "Jag är alltid tillgänglig för mina medarbetare, men jag behöver inte vara med i varje detaljbeslut," säger hon.

Annica tror att när medarbetarna får större frihet under ansvar, utvecklas både deras självledarskap och förmågan att hantera sina egna utmaningar. Det skapar en tillitsfull arbetsmiljö, där medarbetarna känner sig stärkta i sin roll och kan bidra med sina bästa insatser.

Förmågan att leda är en färskvara som kräver kontinuerlig utveckling

För Annica är ledarskap något som behöver underhållas och tränas kontinuerligt. På Atrium Ljungberg har de implementerat ett ledarskapsprogram där cheferna får tillgång till personliga bollplank som hjälper dem att utvecklas inom olika områden. "Ledarskap är en färskvara, och vi arbetar hela tiden med det," säger hon.

Under pandemin såg Annica också hur viktigt det var med att kommunicera regelbundet för att skapa trygghet och sammanhållning, särskilt när teamet arbetade på distans. Hon höll möten varje vecka för att ge en uppdatering om situationen, även när det inte alltid fanns så mycket nytt att rapportera. "Att ha den regelbundna kontakten, även om det inte händer så mycket, gör skillnad för tryggheten," förklarar hon.

Ett personligt mål: att bygga starkare relationer i organisationen

Att bygga och upprätthålla relationer med medarbetarna är ett område som Annica vill fokusera ännu mer på framöver. "Som VD har man en tajt kalender, och det är lätt att fastna i akuta prioriteringar. Jag behöver få in mer tid med medarbetarna," säger hon. För att det ska hända planerar hon regelbundet in frukostmöten och andra tillfällen att ses. "Det är ju just mötet med människor som jag drivs av," avslutar hon med ett leende.

Helena Timander

Helena Timander

Vår expert inom träning av Ledarskap

  • Följ skribent

Helena Timander är medgrundare och VD på Ledargymmet, en innovativ digital arena där självledarskap och ledarskap tränas kontinuerligt tillsammans med andra. Helena har lång erfarenhet av utvecklingsarbete på såväl individ-, team- som organisationsnivå, med ett tydligt fokus på att kombinera innovationskraft med en stark tro på individens inneboende kraft. Kreativitet, nyfikenhet och samskapande är några av de drivkrafter som genomsyrar hennes arbete.

Helena brinner för frågor som rör framtidens ledarskap, nya metoder för lärande och hur man bygger hållbara företagskulturer. Hon är medförfattare till boken Lycklig lönsamhet – om att bygga stark företagskultur och har även utvecklat företagsspelet The Fuel Game, som används för att arbeta med värderingar på ett engagerande och praktiskt sätt. Helena är dessutom diplomerad ACC-coach och arbetar ständigt med att skapa förutsättningar för lärande och tillväxt inom de organisationer hon stödjer.

Denna artikel:

  • Betygsätt

Följ ämne:

  • Ledarskap
  • Hållbarhet
  • Årets VD

Helena Timander

Helena Timander

Följ skribent:

  • Följ skribent

Denna artikel:

  • Betygsätt

Följ ämne:

  • Ledarskap
  • Hållbarhet
  • Årets VD

Framtidens ledarskap: Intervjuer med några av Sveriges mest framsynta vd:ar

Vi lever i en komplex och snabbrörlig värld och det är tydligt att vårt sätt att leda organisationer behöver förnyas. I vår nya artikelserie på motivation.se har vi pratat med några av Sveriges mest visionära vd:ar för att få deras perspektiv på vilka ledarförmågor som blir avgörande för framtiden – och vilka vi kanske behöver släppa taget om.

Men framtidens ledarskap handlar inte bara om vilka egenskaper vi behöver utveckla, utan också om hur vi ska utveckla och stärka dem på ett hållbart sätt. I dessa insiktsfulla intervjuer reflekterar våra medverkande över nya metoder och tankesätt som krävs för att odla ett ledarskap som håller i längden. De delar med sig av vad de ser som nycklarna till framgångsrikt ledarskap och självledarskap, och hur vi kan göra annorlunda för att bygga starkare och mer motståndskraftiga organisationer.

Gemensamt för alla som medverkar är tron på att ledarskapet är en avgörande pusselbit för att forma framtidens organisationer. Flera av de intervjuade har också blivit nominerade till eller vunnit utmärkelsen Årets VD.

Per Winblad, Chefredaktör

Vill du bli en framgångsrik ledare?

  • Fri tillgång till hela vår kunskapsbank
  • Kostnadseffektivt
  • Tillgång när du vill, var du vill