”Ledarskap är inget utan följarskap”
Projektleda | BLOGG | OKT 2012
När Projektnäring höll en av sina återkommande träffar var temat: projektledning som lyckas vända rädsla och osäkerhet till enastående resultat. Föreläste gjorde två personer som vet mycket om vilka utmaningar en projektledare kan möta - Robert Karjel, helikopterpilot och överstelöjtnant i flygvapnet och Daniel Kaplan, entreprenör och grundare av Tradera.
När Projektnäring höll en av sina återkommande träffar var temat: projektledning som lyckas vända rädsla och osäkerhet till enastående resultat. Föreläste gjorde två personer som vet mycket om vilka utmaningar en projektledare kan möta - Robert Karjel, helikopterpilot och överstelöjtnant i flygvapnet och Daniel Kaplan, entreprenör och grundare av Tradera.
Projektnäring kan sammanfattas som ”frisk luft för projektledare”. Forumet ger möjlighet att nätverka, samtala och lyssna – och allting kretsar kring projektledning.
Vid den senaste träffen handlade samtalen främst om att lyckas vända osäkerheten till en positiv kraft. Och vem kan beskriva det fenomenet bättre än en person drivit projekt i riktigt skarpt och utsatt läge – i en krigszon. Robert Karjel var under 2010 posterad i Adenviken på uppdrag av FN för att bekämpa piraterna som härjar längs den somaliska kusten. Han har också varit helikopterpilot, bl.a vid räddningsverksamheten kring Estonias förlisning. Något som förändrade hans sätt att leva, säger han själv.
Och även om hans erfarenheter är extrema på många sätt, menar Karjel att det trots allt är samma mekanismer och grundläggande strategier som behövs från människor - oavsett i vilken typ av organisation man befinner sig. Ett skarpt läge är ett skarpt läge.
Karjel kallar Adenviken för ”världsekonomins aorta”. En oerhörd mängd gods passerar här, 90% av Europas handel med Asien är helt beroende av att viken går att passera. Men i området härjar anarki, våldskultur, svält och inbördeskrig. Piraterna har fritt spelrum. Karjel stod inför en av sina livs största utmaningar som ledare av en svensk helikopterinsats på plats. Vad blev avgörande i hans eget ledarskap? ”Jag återkommer ständigt till vikten av att reflektera kring: Vad vill jag åstadkomma? Vad måste jag åstadkomma? Vad kan jag åstadkomma? Och hur ska jag åstadkomma det?”.
Från stressad chef till inspirerande ledare!
Känner du dig överväldigad i din ledarroll? I så fall är du inte ensam. Med onlineutbildningen Leda mig själv, går du från stress och reaktivitet till självledarskap, fokus och starka teamresultat.
Kolla in vårt specialerbjudande på denna kraftfulla 1-timmesutbildning.
Att sammanföra rätt personer med rätt blandning av kompetens blev centralt för Karjel. I de grupper han jobbade med skötte var och en sitt på ett fokuserat sätt och tog sitt begränsade ansvar på stort allvar. ”Ledarskap handlar minst lika mycket om följarskap, hävdar jag. Att kunna förstå och lösa sin uppgift är självklart, men det är också viktigt att inte oroa sig för att andra inte sköter sin del. Man måste lita på sin ledare och på att planen håller, förstå och tro på 'collective intelligens' – att gruppen sammantaget sitter inne på all kompetens som behövs för att slutföra uppdraget”
Med den här metoden lyckades Karjels ledning uppnå 97% tillgänglighet under uppdraget i Ardenviken. Det är att jämföra med andra länders fartyg som endast uppnådde 50% - en avgörande skillnad när hjälpen verkligen behövs. Tillsammans med sina medarbetare fick Robert Karjel in 400 ton mat och mediciner i landet utan att enda ur besättningen skadades. ”Det här är svårt. Men vad är kärnan? Det är inte de fysiska förutsättningarna bara – även om det tar tid och energi att lära sig att landa en helikopter på ett fartyg i storm. Det svåraste är ändå det som sker inuti individen . Att kunna hantera skräcken över de konsekvenser som ett misslyckande skulle ge, påverkar situationen och prestationen konstant”.
Entreprenören Daniel Kaplans erfarenhet är gedigen, även om den inte rör liv och död på samma sätt som för Robert Karjel.
Daniel har startat otaliga bolag, varav det mest kända troligtvis är Tradera – en auktionstjänst på nätet där prylar byter plats över hela landet. Han beskriver underhållande hur han byggt upp sina bolag, vilka utmaningar han stått inför och hur de olika projektens förutsättningar också styrt resultatet. ”Det är förutsättningarna som avgör hur framgångsrikt ett projekt är”, menar han.
Daniel Kaplans erfarenhet är att det är vanligt att man sätter upp mål för företaget, men att det alltför sällan görs även på projektnivå. ”Att förstå varför man gör något är nyckeln till all motivation”, anser Daniel som också förespråkar: GÖR bara. ”Folk blir inspirerade av folk som är inspirerade! Finns det idéer inom företaget – kör bara!”.
Han förespråkar humor och självdistans i alla lägen och metoder som gör att teamet lever nära målet – som exempelvis Scrum eller andra agila tankesätt. ”Det är viktigt att prata om riktningen för projektet på en daglig basis. De korta stå-upp-mötena som Scrum förordar är genialiska”, säger Daniel Kaplan.
Han menar att kreativitet hänger ihop med frihet och att kreativa lösningar endast kan komma från ett självständigt team. ”Och se folk! Ge relevant feedback och uppmärksamma människors insatser.”
Följ skribent:
- Följ skribent
Denna artikel:
- Betygsätt
Följ ämne:
- Projektleda