”Ledarrollen svårare idag”

Möt Gunilla Herlitz, ny jurymedlem i Årets VD 2017.

Ledarskap | Årets VD | ARTIKEL | SEP 2017

Gunilla Herlitz

Gunilla Herlitz

Gunilla Herlitz har gedigen erfarenhet av den svenska mediabranschen. Hon började som journalist, klättrade på karriärstegen och blev med tiden vd för Dagens Nyheter, Dagens Industri och Expressen. I år sitter hon för första gången med i juryn för Årets VD. Med mångårig erfarenhet från en bransch som drabbats stenhårt av marknadens snabba förändringstakt vet hon en hel del om vad som krävs av dagens ledare.

”Ledarrollen är ohyggligt mycket svårare idag”, säger hon till Motivation.se och berättar om sin syn på ledarskap – och den tuffa tiden på DN.

Gunilla Herlitz är utbildad civilekonom vid Handelshögskolan i Stockholm, men en vidareutbildning på Poppius journalistskola ledde henne in på journalistikens bana. Hon arbetade vid tidningar som Svenska Dagbladet och Expressen, och började så småningom klättra uppåt i karriären. Fram till 2009 var hon chefredaktör för Dagens Industri, och blev sedan publisher (chefredaktör och vd) för Dagens Nyheter. Från 2013 till 2016 var hon affärsområdeschef för Bonnier News och vd för Dagens Nyheter, Dagens Industri och Expressen.

Förra året bestämde hon sig dock för att avgå – i hopp om att få ta det lite lugnare efter drygt tre decennier i den hetsiga mediebranschen. Under det senaste året har hon skruvat ner på tempot.

– Idag har jag olika styrelseuppdrag och lite andra småprojekt. Så det är en lite annorlunda tillvaro för mig nu, säger Gunilla Herlitz.

Ett av hennes nya engagemang är att hon har blivit invald som medlem i juryn för Årets VD 2017.

– Jag har ju själv jobbat operativt som vd under en lång tid, och tycker att den här utmärkelsen är viktig eftersom den syftar till att lyfta fram goda exempel, säger hon, och tillägger att svårighetsgraden i jobbet blir avgörande för hennes bedömning av kandidaterna till utmärkelsen.

– Vd-rollen kan innebära helt olika uppdrag beroende på var man jobbar. Det kan vara en förvaltande roll – om alla siffror pekar uppåt när man tillträder så kan det ju vara ett lättare jobb, men då finns det samtidigt andra sätt att genomföra förbättringar. Men man kan också få det svåra uppdraget att vända en verksamhet, och då är det tufft. En del vd-uppdrag är kanske svårare än andra, säger Gunilla Herlitz.

”Fått se affärsmodellen kollapsa”

Samhället och marknaden förändras i ett rasande tempo, och det ställer nya krav på ledarskapet. Att leda en verksamhet är mer komplicerat idag, eftersom utvecklingen går så snabbt och är svår att förutse.

– Ledarrollen är ohyggligt mycket svårare idag. Vi lever i en mycket mer komplex tid med en ny industriell revolution och ny teknologi som förändrar konsumenternas beteende. Kraven har blivit hårdare, dels på ledare men även på vanliga medarbetare, säger Gunilla Herlitz.

Hon om någon borde veta – som vd för flera av Sveriges största tidningar har hon sett hur den nya teknologin fullständigt har slagit undan benen för mediebranschen på bara några år.

– Media är verkligen en industri som har fått se sin affärsmodell kollapsa. Papperstidningarnas upplagor går mot noll, annonsintäkterna likaså. Den digitala annonsaffären kan inte täcka upp för det tappet, säger Gunilla Herlitz.

I dagsläget finns det inget givet svar på hur tidningsbranschen ska klara sig och bli lönsam igen, förklarar hon. Papperstidningen dör ut, och webbtidningar ger inga stora intäkter.

– Men de flesta tidningar har mer användare än någonsin, så det finns en stor efterfrågan på innehåll. Det handlar bara om att upprätthålla någon form av lönsamhet, det är det som är det svåra.

Motivation.se

Från stressad chef till inspirerande ledare!

Känner du dig överväldigad i din ledarroll? I så fall är du inte ensam. Med onlineutbildningen Leda mig själv, går du från stress och reaktivitet till självledarskap, fokus och starka teamresultat.

Kolla in vårt specialerbjudande på denna kraftfulla 1-timmesutbildning.

Transformera ditt ledarskap nu!

Tuffa nedskärningar

När Gunilla Herlitz blev publisher för Dagens Nyheter 2009 så kom hon till en tidning som gjorde stora förluster. Det var en tuff period då hon tvingades fatta beslut om nedskärningar och uppsägningar – något som förstås väckte starka känslor bland medarbetarna.

– Det är ju alltid svårt, smärtsamt. Människor tvingas lämna, och det handlar också om kompetensväxling. Det är svårt att säga upp personal och samtidigt rekrytera. Det finns inget enkelt svar på hur man ska hantera det, det handlar bara om att så gott det går etablera förståelse för att förändringarna är nödvändiga.

Kommunikationen är förstås viktig i ett sådant läge, säger hon, men god kommunikation kan inte lösa allt – oro, ilska och missförstånd kommer att uppstå i alla fall.

– Det är klart att det är viktigt att kommunicera rätt, men jag tror att medarbetare ändå upplever att de inte får tillräckligt med information. Ledningen ligger hela tiden ett steg före, sedan ska man informera om förändringen samtidigt som man redan är inne i nästa steg. Då uppstår det lätt ett informationsglapp. Det man kan göra är att försöka vara så tillgänglig som möjligt, säger Gunilla Herlitz.

En sporre för andra

Åren som vd var på många sätt en tuff resa för Gunilla Herlitz, men i slutändan också en stor framgång. Under hennes sista år på Bonnier News gjorde företaget en rekordvinst på 362 miljoner kronor, och på flaggskeppet DN ser framtiden ljusare ut än på länge.

Gunilla Herlitz vet vad som krävs av en vd för att få en krisande verksamhet på rätt köl igen, och det är en erfarenhet som kommer väl till pass när juryn för Årets VD nu ska börja sålla bland kandidaterna. Man behöver förstås inte ha vänt en kris för att kunna vinna utmärkelsen – människor med goda ledaregenskaper behövs i alla organisationer. Gunilla Herlitz anser att en god ledare ska göra det möjligt för medarbetarna att jobba autonomt och själva ta ansvar för verksamheten.

"Jag tror på ett delegerat ledarskap."

– Gunilla Herlitz

– Man ska ha en tydlig vision så att alla medarbetare kan ta eget ansvar och inte behöver fråga hela tiden. Då krävs det också en tydlig kommunikation. Utmärkelsen Årets VD är ett utmärkt sätt att uppmärksamma gott ledarskap, säger hon. I bästa fall kan det också inspirera andra vd:ar som kämpar med tuffa utmaningar.

– Det här priset sätter strålkastarljuset på människor som har varit framgångsrika i att fatta svåra beslut och genomdriva förändringar. Jag tror på något sätt att det kan ge en sporre åt andra i samma roll. Och att få uppmuntran och erkännande för att man har gjort någonting bra, det är väldigt positivt, säger Gunilla Herlitz.

Einar Wiman

Frilansjournalist

  • Följ skribent

Einar Wiman är frilansjournalist och reporter på Motivation.se. Han är utbildad journalist vid Lunds universitet och har en bakgrund som allmänreporter, sportjournalist och Italiensvensk. Fotbollsmässigt föredrar Einar den italienska stilen - filmningar, finlir och primadonnor.

Kontakt: einar@motivation.se

Denna artikel:

  • Betygsätt

Följ ämne:

  • Ledarskap
  • Årets VD

Einar Wiman

Följ skribent:

  • Följ skribent

Denna artikel:

  • Betygsätt

Följ ämne:

  • Ledarskap
  • Årets VD

Vill du bli en framgångsrik ledare?

  • Fri tillgång till hela vår kunskapsbank
  • Kostnadseffektivt
  • Tillgång när du vill, var du vill