Ledare kan påverka folkhälsan
Daniel Öhman: "Vi vill att företag, ledare och matindustrin får sig en tankeställare och öppnar ögonen för den utmaning vi står inför."
Hälsa | Hållbarhet | ARTIKEL | MARS 2012
Ledare kan påverka folkhälsan
Motivation.se fick träffa Daniel Öhman och Malin Olofsson som skrivit Matens pris boken som matindustrin inte vill att du ska läsa. Vi har alla ett tungt ansvar för frågan - konsument, producent och ledare.
Såhär beskrivs boken: "De prisbelönta Sveriges Radio-reportrarna Malin Olofsson och Daniel Öhman har rest jorden runt i jakt på den billiga matens verkliga kostnader. Genom rapporter från holländska växthus, danska grisgårdar, brasilianska betesmarker, vietnamesiska fiskdammar och skånska kalkonfarmer talar dem om den riktiga sanningen om svenskarnas nya favoritvaror. Men det finns lösningar tillbaka till en sund matproduktion. "Matens pris" hjälper dig som konsument att göra bättre val med tips på bra och billiga tillvaro."
På väg i bilen mot Sveriges Radio, visste jag inte att det var möjligt att få sådan insikt efter en intervju. Jag inser nu att det är dags att ta detta på allvar.
Vi sitter på SR´s restaurang och det är ingen mysig upplevelse. Slamrig ljudnivå, gammal kålsallad och halvljummen java.
Daniel berättar att han redan vid sju års ålder intresserade sig för miljön. Han samlade stenar och samlade löv från skogen och sparade halva veckopengen för att kunna köpa sin första naturbok. Då var han lycklig. Han var redan som ung intresserad av samhällsfrågor och rättvisefrågor i fattiga länder.
Daniel berättar att han älskar att laga mat och började tidigt intressera sig för vad som händer med maten, rent tekniskt.
Från stressad chef till inspirerande ledare!
Känner du dig överväldigad i din ledarroll? I så fall är du inte ensam. Med onlineutbildningen Leda mig själv, går du från stress och reaktivitet till självledarskap, fokus och starka teamresultat.
Kolla in vårt specialerbjudande på denna kraftfulla 1-timmesutbildning.
- Vi måste miljögranska vår mat mer strategiskt och vi behöver själva också ta mer ansvar. Energin håller på att ta slut, allt har hänt på så kort tid och med hög hastighet så vi ser det inte i vår vardag. Nu är det hög tid att reagera, hur ska vi annars få tillgång till bra matvaror och matvanor i framtiden?
Jag frågar honom varför boken behövs?
- För att vi måste börja tänka på hur vi hanterar vår miljö och våra livsmedel nu - år 2050 är det försent.
Och hur fick de idén att skriva sin bok? Malin och Daniel träffades på EKOT på SR och diskuterade hur det kunde vara så billigt med fläskfilé från Danmark. Så de åkte dit för att titta på grisuppfödningen. Det blev en uppmärksammad historia. De blev inbjudna till det innersta rummet av landets grisindustri och det är härifrån den mesta svenska fläskfilén kommer. Det började på östra Jylland i staden Horsens. De blev sponsrade av SR och fick möjlighet att göra en radioserie på temat. Sedan löpte det på och de fick åka jorden runt för att titta på olika uppfödare, växthus och producenter mm.
Det blev den ena chocken efter den andra. Dräktiga suggor står i små gallerburar uppradade en efter en och kan inte röra sig naturligt. Då går det nämligen åt mindre mat. Grisarna ligger direkt på det kalla betonggolvet - uppgifter tyder på att sju av tio grisar har skador på sin mage av avsaknaden av halm. Hur bra blir köttet då? Eftersom det inte finns någon som helst belastning på deras kroppar, så slits suggornas leder ut inom några år. De som hålls i burar kan inte ens gå när de ska slaktas. Grisarna får ofta sjukdomar som medicineras med antibiotika - som vi sen får i oss.
Och nu börjar jag förstå allvaret i det här.
Hur hoppas ni kunna förändra med innehållet i boken?
- Vi vill att företag, ledare och matindustrin får sig en tankeställare och öppnar ögonen för den utmaning vi står inför. Om vi ska kunna föda vår befolkning i framtiden så kan vi inte fortsätta producera mat på det sätt vi gör idag, det klarar inte miljön.
Den enskilda människan kan hjälpa till, påverka och förändra med små steg. Motivation.se skriver ju bland annat om ledarskap och det sociala ansvar som företagen har möjlighet att ta.
Hur ser du på matindustrin och ansvar? Vilka har ansvaret - vi konsumenter eller de som tillverkar och levererar?
- Både konsumenten, tillverkare och våra ledare har ansvaret. Våra politiker måste se över regler, ge tydliga riktlinjer och ställa krav. Vi måste sprida kunskapen vidare och de som importerar eller säljer maten måste våga säga nej till produkter som inte produceras på ett schysst sätt. Miljöarbete handlar om att våga väcka engagemang och ta ansvar.
Hur kan en ledare ta sitt ansvar för att få en förändring till stånd i de här frågorna? Hur ska vi i Sverige kunna jobba för att faktiskt göra skillnad?
- Att satsa på kunskap för alla och integrera den i vardagen på jobbet, i skolan och på företagen. Att inte slänga mat i onödan, köpa kravmärkt, MSC-märkt närodlat och säsongbetonat. Och att prata om det och föra diskussion kring ämnet.
Hur ser du på kopplingen mellan folkhälsa och det vi stoppar i oss?
- Jag tror på att försöka hitta den optimala kosten för alla, köpa säsongbetonat äta mindre kött och när man äter välja vilt så långt som möjligt.
Daniel och Malin nämner att enskilda politiska partier idag jobbar för de här frågorna. Moderaterna i Knivsta jobbar idag för framtidens energibrist, så visst kan vi påverka och sätta igång!
Hur jobbade du/ni med boken?
- Vi arbetade under ett års tid, på resande fot. Det var väldigt intensivt och vi gjorde massa research.
Jag frågar om deras nästa projekt - fler böcker på gång? De ser filuriga ut och avslöjar att de har ett hemligt projekt, men de vill inte säga mer än så. Matens pris kommer att komma ut i pocket under våren. Alla borde ha den i sin ficka. Daniel och Malin är också föreläsare på skolor och på företag.
Kan du avslutande ge några kalla fakta som gör att en läsare av artikeln verkligen tänker till?
- Försök att läsa på varan och se var den kommer ifrån. Försök att äta efter säsong och så mycket svenskt mat som möjligt. Ät mindre kött och släng inte mat. Ha minst en, dag i veckan utan kött och köp bara kravmärkt och MSC- märkt. Njut av våra årstider!
Snart var tiden ute. En timme gick så fort. Miljöjournalisterna försvinner för att fortsätta sin dag på SR. Det var mycket intressant att få träffa dem. Jag hoppas ni läser deras bok och att vi kan börja med att påverka lite i taget.
Det började kurra lite i magen trots otäcka berättelser, så jag började fundera på middag innan mitt Zumba- pass. Men vad ska man äta? Jag fick med mig ett litet tips från Daniel och Malin - älgskav! Måste prova! I deras bok kan du hitta fina recept som är baserade på årstiderna. Nu till inköp inför kvällen middagslagning. Jag ska nog inte prata om boken vid middagen med familjen utan snarare på kvällskvisten. Jag lägger den på soffbordet så får vi se om någon tittar i den.
Det här är en sån där bok som man behöver lägga ifrån sig ibland för att ta ett djupt andetag - men är verkligen värd att läsa.
Här kommer ett vinterrecept.
Wok med älgskav
Ett paket fryst älgskav
2 dl mungbönegroddar
¼ huvud av savoykål eller annan kål.
En liten purjolök
3cm ingefära
4 vitlöksklyftor
2-3 torkade chilifrukter
Cashewnötter
En broccolibukett
200 gr nudlar
Soja, oystersås, sesamolja
Finhacka alla grönsaker. Ångkoka broccolin. Fräs älgskaven och ställ åt sidan. Koka nudlar och groddar al dente. Stek alla grönsakerna med kryddorna i raps- och sesamolja på hög värme. Lägg i älgskaven. Rör snabbt och smaka av med oystersås och soja.
Denna artikel:
- Betygsätt
Följ ämne:
- Hälsa
- Hållbarhet
Daniel Öhman kommer från Borlänge, 38 år och har bott i Stockholm i 16 år. Journalist sedan 1999, jobbat på Sveriges Radio sedan 2004. Arbetar i Ekots grävgrupp som uteslutande ägnar sig åt undersökande journalistik. Har familj och två döttrar, älskar mat.
Malin Olofsson 32 år gammal. Född och uppvuxen i skånska Hörby. Gick journalistutbildningen i Sundsvall. Är specialreporter på Sveriges Radio Ekot med fokus på miljö, klimat och hållbarhetsfrågor. Har arbetat på Sveriges Radio sedan 2005.
Är belönad tillsammans med kollegan Daniel Öhman med:
Guldspaden 2009
Årets folkbildare 2009
Årets folkbildare 2010
Årets miljöjournalist 2010
Stora journalistpriset 2011