Låt tankarna vandra - öka kreativiteten

"Mind-wandering" hjälper oss att lösa problem, enligt en ny amerikansk studie.

Motivera | ARTIKEL | MAJ 2012

Dagdrömma

Dagdrömma

De bästa idéerna kommer sällan när vi verkligen anstränger oss, men inte heller när vi tar en paus och bara vilar. Så, hur får man igång kreativiteten i hjärnan? Genom att ägna sig åt mindre krävande aktiviteter som tillåter tankarna att vandra, enligt en ny studie från University of California.

Dagdrömmeri har aldrig varit en särskilt efterfrågad egenskap i jobbannonsernas kravlistor, men nu kan det bli ändring på det. En ny undersökning från University of California visar att man blir mer kreativ om man låter tankarna vandra, skriver tidningen Nature.

Psykologerna Benjamin Baird och Jonathan Schooler, som är forskare vid nämnda universitet i Santa Barbara, baserar sin studie på en undersökning där 145 universitetsstudenter deltog.

Studien

Studien gick till på följande vis: studenterna fick två minuter på sig att genomföra två uppgifter som gick ut på att komma på så många olika användningsområden som möjligt för vardagliga objekt som klädhängare och tandpetare.

När de två minuterna hade gått tog studenterna en paus på 12 minuter, som de ägnade åt olika aktiviteter beroende på vilken grupp de tillhörde; en grupp vilade, en annan ägnade sig åt en svår och krävande minnesövning, en tredje grupp fick göra en mindre krävande reaktionstids-aktivitet som får tankarna att börja vandra fritt ("mind-wandering"). Den fjärde gruppen fick ingen paus över huvud taget.

När de tolv minuterna hade gått fick studenterna göra de två uppgifterna igen samt ytterligare två av samma typ.

Motivation.se

Från stressad chef till inspirerande ledare!

Känner du dig överväldigad i din ledarroll? I så fall är du inte ensam. Med onlineutbildningen Leda mig själv, går du från stress och reaktivitet till självledarskap, fokus och starka teamresultat.

Kolla in vårt specialerbjudande på denna kraftfulla 1-timmesutbildning.

Transformera ditt ledarskap nu!

Bättre resultat

Den grupp som hade ägnat pausen åt en övning som framkallar "mind-wandering" förbättrade sitt resultat med 41 procent jämfört med första gången de gjorde uppgiften. Detta gällde dock bara de två uppgifter som de redan hade stött på före pausen, inte de två nya uppgifterna som tillkom efter pausen.

Övriga tre grupper uppvisade ingen förbättring i sina resultat över huvud taget.

Evolutionens val?

Enligt tidningen Nature kan det som framkommer av undersökningen vara en förklaring till varför vi människor så ofta dagdrömmer och försvinner iväg i våra tankar. Det kan helt enkelt vara så att "mind-wandering" hjälper oss att bli mer kreativa och komma på nya lösningar på våra problem.

- Det finns en reell möjlighet att "mind-wandering" är så vanligt för att att evolutionen har valt ut det över tid, men innan vi kan dra den slutsatsen måste vi fastställa om det är genetiskt bestämt, säger John Kounios, psykolog vid Drexel University i Philadelphia, i en kommentar till Nature.

Einar Wiman

Frilansjournalist

  • Följ skribent

Einar Wiman är frilansjournalist och reporter på Motivation.se. Han är utbildad journalist vid Lunds universitet och har en bakgrund som allmänreporter, sportjournalist och Italiensvensk. Fotbollsmässigt föredrar Einar den italienska stilen - filmningar, finlir och primadonnor.

Kontakt: einar@motivation.se

Denna artikel:

  • Betygsätt

Följ ämne:

  • Motivera

Einar Wiman

Följ skribent:

  • Följ skribent

Denna artikel:

  • Betygsätt

Följ ämne:

  • Motivera

Vill du bli en framgångsrik ledare?

  • Fri tillgång till hela vår kunskapsbank
  • Kostnadseffektivt
  • Tillgång när du vill, var du vill