Låt oss göra 2016 till ett riktigt stressår!

Anneli Godman: ”Träna på arbetssättet att göra och följa en sund daglig planering, ta fokustid när du gör uppgifter som kräver tankekraft och ta små pauser mellan olika arbetsuppgifter.”

Hälsa | ARTIKEL | JAN 2016

Ja, du läste rätt! Jag utnämner året som vi just inlett till ett mäktigt stressår. Året då vi lär oss att bemästra stressen. Mitt i allt annat som vi behöver förhålla oss till med flyktingsituationen, de globala miljöhoten och en svajande ekonomi för många (fast Sverige går bra!). Och kanske just därför. Vi behöver lugn och tillit för att hantera de riktigt stora frågorna klokt. Och faktiskt, stressen är ett relativt litet problem och något som vi absolut själva kan påverka. Jag ska göra allt vad jag kan för att bidra med kunskap i mina artiklar. Jag hoppas att alla som behöver bemästra sin stress är beredda att göra jobbet.

Men kan man bara bestämma sig sådär för att bemästra stressen? Ja, säger jag, det går absolut! Jag har gjort det i mitt eget liv och till dags dato haft förmånen att få följa många som tagit sig ur stressens klor av egen kraft. Många gånger utan att behöva byta jobb eller göra andra stora förändringar. Det har snarare handlat om, väl så tuffa men klart genomförbara, små förändringar i vardagen. Och de har fått lön för mödan, i form av bättre mående, ökad självkänsla och minskad stress. Oftast i den ordningen.

Så här säger en av mina kunder, en ung person som var millimeter från att dunka pannloberna i väggen, när vi började träffas och interagera över nätet för ett halvår sedan: ”Det är en otroligt stor skillnad hur jag klarar av det höga trycket som råder på grund av årsbokslutet. Tidigare år har jag gråtit mycket och varit på dåligt humör. Nu kan jag koncentrera mig och göra klart efterhand. Jag har också lyckats att säga nej till uppgifter som inte ingår i mitt ansvarsområde. Det går ju faktiskt!”.

Vi har arbetat med och hen har tränat på att göra en sund daglig planering, jobba fokuserat och att ta lämpliga pauser. Det är helt makalöst vilken skillnad det gör. Vi ska inte förringa de små och möjliga åtgärderna. Det går att förklara den stora vinningen med att det är så här hjärnan vill ha det. Tydliga besked om vad som ska göras, fokustid när den utför kognitivt krävande uppgifter och lite pauser mellan olika uppgifter.

Med en klok och sund planering är det också så mycket lättare att säga ett lugnt och bestämt nej när andra drar i en. Man får helt enkelt bättre koll på tiden och vad den ska användas till samtidigt som känslan för hur lång tid olika uppgifter tar ökar.

Många som jag tränat i mental ergonomi upptäcker att de varit riktiga tidsoptimister i sin iver att alltid göra sitt bästa. De har upptäckt att de gör ännu bättre ifrån sig på de områden där de verkligen ska och vill prestera, när de inte tar på sig en massa annat. En vinst så god som någon!

Motivation.se

Från stressad chef till inspirerande ledare!

Känner du dig överväldigad i din ledarroll? I så fall är du inte ensam. Med onlineutbildningen Leda mig själv, går du från stress och reaktivitet till självledarskap, fokus och starka teamresultat.

Kolla in vårt specialerbjudande på denna kraftfulla 1-timmesutbildning.

Transformera ditt ledarskap nu!

Lova mig att du tar efter detta exempel om du vill bidra till att göra 2016 till stressens år. Det år då vi lär oss att bemästra den. Träna på arbetssättet att göra och följa en sund daglig planering, ta fokustid när du gör uppgifter som kräver tankekraft och ta små pauser mellan olika arbetsuppgifter. Du kan använda detta i ditt privatliv likaväl som på jobbet. Ge det lite tid, hjärnan behöver tid för att bygga de nya hjärnvägar den behöver när den ska göra annorlunda.

I början känns det troligen mer obekvämt än vinnande. Ge inte upp! När du upptäckt fördelarna med att skapa ergonomi för hjärnan är det dags att inspirera dina kollegor och vänner att träna. Sprid kunskapen i ditt nätverk, peppa andra och dela med dig av dina upptäckter. Inte främst för att Arbetsmiljöverket kommer med nya föreskrifter kring stress och arbetsbelastning i mars i år. Utan för att det är många, många som behöver kunskapen för att bemästra stressen och må gott.

Önskar ett riktigt gott stressår 2016!

Anneli Godman.

Anneli Godman

Vår expert på hjärna, stress och prestation

  • Följ skribent

Anneli Godman utbildar i och skriver om Mental Ergonomi i onlinekurser, artiklar och böcker. 
Mental Ergonomi går ut på att skapa en hållbar vardag där vi samverka respektfullt och skapar förutsättningar för att prestera på en nivå vi mår bra av. I Annelis onlinekurser ges tillfälle att, i små steg, öva på att skapa en mer mentalt hållbar vardag. Kurserna bygger på kunskap grundad i erfarenhet och vetenskap.

Denna artikel:

  • Betygsätt

Följ ämne:

  • Hälsa

Anneli Godman.

Anneli Godman

Följ skribent:

  • Följ skribent

Denna artikel:

  • Betygsätt

Följ ämne:

  • Hälsa

Andra har också läst

Vill du bli en framgångsrik ledare?

  • Fri tillgång till hela vår kunskapsbank
  • Kostnadseffektivt
  • Tillgång när du vill, var du vill