Låt inte ditt förflutna hålla dig tillbaka

Din historia finns alltid med dig – men du är inte dömd att vara samma person hela livet.

Motivera | Karriär | ARTIKEL | OKT 2016

Låt inte ditt förflutna hålla dig tillbaka

Låt inte ditt förflutna hålla dig tillbaka

Historien är alltid närvarande i en människas liv. Vi har alla ett förflutet som vi bär omkring på, en ryggsäck fylld av minnen, erfarenheter, relationer, framgångar och misslyckanden. Att då och då kasta en blick i backspegeln är helt naturligt – men ibland kan vi bli fast i minnet av den människa vi en gång var. Gamla ”sanningar” om vilka vi är, om hur bra eller dåliga vi egentligen är, riskerar att hålla oss tillbaka i vår strävan efter att leva i nuet med sikte mot framtiden.

Ränderna går aldrig ur. Åtminstone är det vad vi ofta intalar oss. Föreställningen om att människor aldrig förändras, att du alltid kommer att vara den du alltid har varit, är djupt rotad i många människors medvetande. Kanske även i ditt – och i så fall finns det en överhängande risk att det synsättet håller dig tillbaka i livet.

Det förflutna påverkar och formar oss på många olika sätt. Du minns fortfarande, åtminstone i ditt undermedvetna, vad dina föräldrar, syskon, lärare och kompisar hade att säga om dig när du var barn; att du var begåvad men lat, snäll men blyg, bra på fotboll men ”inte lika intresserad av att räkna matte”.

Kort sagt; under barndomen, tonåren och i tidig vuxen ålder får du lära dig vem du är. Och då, så länge du är ung, framstår ”skapandet av din person” som en pågående process. Sedan fixeras plötsligt bilden; en gång lat, alltid lat. En gång duktig, alltid duktig. Och så vidare.

Den fastkedjade elefanten

Föreställningen om att du ”är den du alltid har varit”, att ditt förflutna bestämmer vem du är idag, riskerar att hålla dig tillbaka i din personliga utveckling. Minnet av gamla misslyckanden kan göra att du inte vågar försöka igen. Omdömen som tidigare har fällts om din person riskerar att avskräcka dig från att ta det där steget som du borde ta:

”Nej, jag kan inte skriva in mig på universitetet, för jag har inget läshuvud.”

Motivation.se

Från stressad chef till inspirerande ledare!

Känner du dig överväldigad i din ledarroll? I så fall är du inte ensam. Med onlineutbildningen Leda mig själv, går du från stress och reaktivitet till självledarskap, fokus och starka teamresultat.

Kolla in vårt specialerbjudande på denna kraftfulla 1-timmesutbildning.

Transformera ditt ledarskap nu!

”Jag kan inte jobba med ekonomi, för min lärare i skolan sade att jag är dålig på att räkna.”

”Jag har alltid varit blyg, det är ingen idé att jag försöker ändra på det.”

Tidningen Psychology Today gör liknelsen med en elefant på cirkus som har haft ett av sina ben fastkedjat i en stolpe ända sedan den var en liten unge. Elefanter är gigantiska djur – varför sliter den sig inte loss från stolpen?

Förklaringen är, enligt tidningen, att elefanten lärde sig som liten unge att fastkedjad fot = kan inte gå. Det är alltså inte kedjan i sig som håller elefanten tillbaka, utan djurets inlärda föreställning från det förflutna om vad kedjan runt foten innebär.

Growth mindset – och metacognition

På samma sätt kan vi människor hållas tillbaka av föreställningar som härrör från vårt eget förflutna, precis som vi har sett i exemplen ovan. Vi riskerar att hållas tillbaka av tidigare misslyckanden och dåliga omdömen som vi mottagit. Men även våra tidigare framgångar och det beröm vi har fått i det förflutna kan hålla oss tillbaka. Varför tror du att popsångare som var stora på 80-talet fortfarande ser ut som att de lever i 80-talet, trots att det årtiondet tog slut för över två decennier sedan?

Frågan är då vad man kan göra för att undvika att fastna i det förflutna. En lösning hittar vi i begreppet growth mindset, som innebär att vem som helst kan öka sin kompetens betydligt i vilket område som helst, så länge man faktiskt vågar tro på att det mesta faktiskt går att lära sig. Enligt denna teori så kan du, genom att tro på människans enorma inlärningsförmåga, bli enormt mycket bättre på saker som du alltid fått höra att du inte kan.

En lösning som Psychology Today föreslår är så kallad metacognition. Det innebär att du helt enkelt observerar och medvetandegör dina tankar och känslor. Genom att påpeka skeendet för dig själv – ”nu låter jag det förflutna bestämma vem jag är idag, vill jag ha det så?” – blir det lättare att förhålla sig till fenomenet på ett förnuftigt sätt.

Kom ihåg: Din historia kommer alltid att finnas med dig, men det betyder inte att den avgör vem du ska vara idag och i framtiden. Den du var när du var 10, 15 och 20 är inte ”ditt enda riktiga jag”. Det är bara en tidigare version av dig. Kanske är det dags att den uppdateras?

Einar Wiman

Frilansjournalist

  • Följ skribent

Einar Wiman är frilansjournalist och reporter på Motivation.se. Han är utbildad journalist vid Lunds universitet och har en bakgrund som allmänreporter, sportjournalist och Italiensvensk. Fotbollsmässigt föredrar Einar den italienska stilen - filmningar, finlir och primadonnor.

Kontakt: einar@motivation.se

Denna artikel:

  • Betygsätt

Följ ämne:

  • Motivera
  • Karriär

Einar Wiman

Följ skribent:

  • Följ skribent

Denna artikel:

  • Betygsätt

Följ ämne:

  • Motivera
  • Karriär

Vill du bli en framgångsrik ledare?

  • Fri tillgång till hela vår kunskapsbank
  • Kostnadseffektivt
  • Tillgång när du vill, var du vill