Lär dig genom att förklara för någon annan

Feynman-tekniken: Därför ska du låtsas att du är lärare.

Utbildning | ARTIKEL | AUG 2024

Om du vill förstå någonting, förklara det för någon annan.

Om du vill förstå någonting, förklara det för någon annan.

Livslångt lärande är en viktig nyckel till framtidens arbetsliv. Men hur lär man sig nya ämnen och koncept på ett effektivt sätt? Det finns en metod som kallas för Feynman-tekniken. Den bygger på idén att man kan lära sig ett ämne genom att agera som om man lärde ut det till någon annan.

Vi har tidigare skrivit om livslångt lärande och varför det blir ett allt viktigare koncept i arbetslivet, i takt med att vi jobbar längre och kraven förändras i allt snabbare takt.

Det kräver en kärlek till kunskap, men det kräver också att man behärskar konsten att lära sig nya ämnen och koncept.

Feynman-tekniken är döpt efter den Nobelprisvinnande fysikern Richard Feynman.

Han var känd för sin forskning inom svåra ämnesområden som kvantmekanik och partikelfysik.

Men han var också en omvittnat skicklig lärare och en person som brann för att lära in och lära ut.

Richard Feynman ansåg att sann kunskap kännetecknas av enkelhet. Den som verkligen förstår ett ämne behöver inte gömma sig bakom svåra facktermer och yrkes- eller forskarjargong, utan kan förklara komplexa ämnen på ett sådant sätt att även barn kan förstå dem.

Det är just det som är kärnan i Feynman-tekniken.

Motivation.se

Från stressad chef till inspirerande ledare!

Känner du dig överväldigad i din ledarroll? I så fall är du inte ensam. Med onlineutbildningen Leda mig själv, går du från stress och reaktivitet till självledarskap, fokus och starka teamresultat.

Kolla in vårt specialerbjudande på denna kraftfulla 1-timmesutbildning.

Transformera ditt ledarskap nu!

Förklara ämnet i enkla ord

Steg 1 i Feynman-tekniken är att välja ett ämne och skriva ämnets namn som rubrik högst upp på ett papper. Det bör vara ett avgränsat ämne eller koncept som går att förklara på en eller ett par sidor.

Steg 2 är att förklara ämnet som om man lärde ut det till någon annan. Det kräver alltså att man använder så enkla ord som möjligt när man skriver. Tekniska termer måste göras om till enkla koncept som vem som helst kan förstå.

Om du inte kan förklara ämnet för någon annan, utan att använda svåra ord och koncept, så tyder det på att du ännu inte förstår ämnet fullt ut.

Att lära ut någonting är därför det ultimata sättet att testa om du själv förstår ämnet. Även om du inte har möjlighet att lära ut det till någon annan på riktigt, kan du låtsas som om du gjorde det. Då blir det uppenbart om du själv förstår ämnet eller inte.

Identifiera luckor i din presentation

Steg 3 i Feynman-tekniken är att identifiera luckor i din förklaring eller presentation. Finns det saker som du inte riktigt lyckas förklara på ett enkelt sätt? Gömmer du dig bakom tekniska termer för att du saknar en grundlig förståelse för vad de egentligen betyder?

Man kan höja kravnivån på sig själv genom att föreställa sig att man lär ut ämnet till ett barn, låt säga en 12-åring. Kom ihåg Feynmans ord: ”Simplicity is the hallmark of understanding.”

I steg 3 går du också tillbaka till ditt källmaterial för att fylla igen de kunskapsluckor som du lyckats identifiera.

Steg 4 handlar om att förenkla ytterligare och förbättra din presentation, utifrån de luckor du har identifierat i föregående steg. Alla svåra termer och koncept ska tas bort och ersättas med enklare förklaringar. Använd dig gärna av liknelser och exempel för att göra förklaringen ännu mer pedagogisk.

Barn ställer grundläggande frågor

Grundprincipen är alltså att man ska agera som om man vore en lärare med uppdrag att lära ut ämnet till någon annan.

Det bästa är förstås om man kan lära ut ämnet i verkligheten också. Förklara det för en kollega eller för ett barn, och se vilken reaktion du får. Lyckas du lära ut ämnet, eller möts du av en tom och frågande blick?

Att lära ut till ett barn är extra lärorikt, eftersom barn ofta ställer de svåraste och jobbigaste frågorna. De nöjer sig inte med att veta att någonting fungerar. De vill veta varför det fungerar. De ställer de allra mest grundläggande frågorna som vuxna drar sig för att ställa.

Man kan med fördel använda sig av Feynman-tekniken inom en lång rad olika ämnen, och därmed utöka sin kunskap och försäkra sig om att man verkligen förstår saker i grunden.

Det är först när man försöker lära ut någonting som man förstår att kunskap ofta handlar om förmågan att förenkla och koka ned det som är komplicerat. Feynman-tekniken kräver övning, och var och en bör kanske utveckla sin egen variant av den. Men grundprincipen är enkel och värd att bära med sig:

Om du vill förstå någonting, förklara det för någon annan!

Einar Wiman

Frilansjournalist

  • Följ skribent

Einar Wiman är frilansjournalist och reporter på Motivation.se. Han är utbildad journalist vid Lunds universitet och har en bakgrund som allmänreporter, sportjournalist och Italiensvensk. Fotbollsmässigt föredrar Einar den italienska stilen - filmningar, finlir och primadonnor.

Kontakt: einar@motivation.se

Denna artikel:

  • Betygsätt

Följ ämne:

  • Utbildning

Einar Wiman

Följ skribent:

  • Följ skribent

Denna artikel:

  • Betygsätt

Följ ämne:

  • Utbildning

Dela:

Vill du bli en framgångsrik ledare?

  • Fri tillgång till hela vår kunskapsbank
  • Kostnadseffektivt
  • Tillgång när du vill, var du vill