Lär av skönlitteraturen
Komplettera dina handböcker i ledarskap med annan bra läsning.
Ledarskap | ARTIKEL | MAJ 2011
Lär av skönlitteraturen
Det finns oändligt många böcker om att vara ledare och chef. Handböcker alltså, och de fyller sin funktion. Men glöm inte bort den oändliga flora av skönlitteratur som finns att läsa, lära och utvecklas av. Att skönlitteraturen utvecklar vår förmåga till inkännande, empati, är känt sedan länge. Göran Hägg, docent i litteraturvetenskap, har sagt: ”Man blir kanske inte en bättre människa av att läsa skönlitteratur, men man blir mer människa”.
Idag på många läkarutbildningar får studenterna en lista på skönlitteratur de ska ha läst innan utbildningen börjar. Romaner om att vara sjuk, vara läkare, om empati och annat nyttigt en blivande läkare behöver ha i bagaget. Hur skulle en sådan lista se ut för en nykläckt chef? Kanske så här?
Boktips för ledare och alla andra som vill läsa en god bok och bli mera människa:
Vi börjar med tre klassiska svenska författare. Tre böcker som innehåller allt från frågor om moral, etik till en spännande inblick i människors psyken och själar. Till nytta för den som i sitt dagliga arbete möter andra människor.
-
Hemsöborna – August Strindberg. Har du inte läste den förr är det dags nu. Det där höganäskruset han har runt halsen, det känner vi till, men vad händer sen? Följ Carlssons resa från dräng till husbonde.
-
Herr Arnes penningar - Selma Lagerlöf. Sagor och sanningar, Selma skriver som en gud och moralfrågorna är många. Hur skulle du ha gjort?
- Den allvarsamma leken – Hjalmar Söderberg. Hjalmar- så melankolisk, underbar och bäst. Stockholmsskildrare dessutom. En bok om kärlek och allt annat där emellan.
Tre klassiker till:
-
Fursten- Macchiavelli- en klassiker om makt och moral. Håller du med Macchiavelli hur man ska förhålla sig till sina undersåtar, förlåt medarbetare? Är distans bra?
-
Flugornas herre – William Golding. Den här boken nämndes när Robinson började sändas på teve. Men boken är bättre än vilket mobbingteveprogram som helst. En bok som visar på hur en grupp utvecklas och om ledarskap. Har vi något att lära av hur de här barnen grupperar sig? Är vi vuxna bättre? Klarar man sig utan chef?
- Julius Ceasar – William Shakespeare. Här läser du en hel kurs i retorik genom att bara läsa en pjäs. Känner du ett motstånd? Men tänk vad bildande det är, och dina föredrag kommer kanske bli intressantare i framtiden.
Tre lite modernare:
-
Bridget Jones dagbok- Helen Fielding. Flamsig chicklit kan man tro, men väcker också frågorna, är det så här att jobba på kontor? Som assistent? Vill alla kvinnor bara träffa en kille? Avskyr de flesta sina jobb? Hur undviker man det? Och ska chefen ha ihop det med en medarbetare? Läs den på engelska.
-
Enders Game- Orson Scott Card. Science fiction från 1985. En bok som sägs vara obligatorisk läsning inom amerikanska militären. Hur det är med den saken är osäkert, men boken är spännande, och kanske ger några tips om strategier och hur man får folk att göra det man vill. Om man nu vill det?
- Stjärneborg- Alexandra Coelho Ahndoril- om Tycho Brahe, om makt, om avundsjuka och om konflikten mellan en mans besatthet med sitt arbete och hans kärlek till familjen. Rena rama livspusslet fast på 1500-talet.
Denna artikel:
- Betygsätt
Följ ämne:
- Ledarskap