Kört fast? Så får du kreativiteten att lossna
Kreativitetsblockering drabbar alla - men det finns knep för att ta sig runt problemet.
Så förändras hjärnan vid utbrändhet
Alla skapande människor vet nog hur det känns att köra fast i arbetet - kalla det idétorka, skrivkramp eller kreativitetsblockering. Det är en frustrerande känsla, men också ett gyllene tillfälle att ifrågasätta gamla vanor och hitta nya arbetssätt. Med hjälp av några enkla knep kan du få kreativiteten att lossna - till den grad att slutresultatet rent av kan bli bättre än det hade blivit om du inte hade kört fast.
Vi har sagt det förr: Alla människor bär på en enorm kreativ potential. Kreativitet är inte en medfödd talang som man antingen har eller inte har, utan en färdighet som vem som helst kan träna upp.
Kreativitet är också en färskvara. Du kommer aldrig att bli kreativ "en gång för alla" - din skaparkraft är precis som dina muskler, den behöver aktiveras regelbundet för att inte tappa sin styrka.
Skillnaden är att en muskel sällan blir klen över en natt. Kreativiteten, däremot, kan slockna lika plötsligt som en utbrunnen glödlampa.
Drabbar alla
De möjliga orsakerna till att en kreativ människa kör fast i sitt skapande är nog oändligt många. Det kan handla om att du har sovit dåligt, slarvat med kosten - eller drabbats av depression. Mer långsiktig kreativitetsblockering kan vara ett tecken på att du har blivit mer sluten som människa - du är inte längre öppen för nya idéer och intryck. Du sitter fast i gamla vanor och rutiner, och har blivit mer rädd och försiktig än tidigare.
Bristande motivation kan förstås också leda till stopp i maskineriet. Men oavsett vad idétorkan beror på så är det viktigt att veta att den drabbar alla. Även Nobelpristagare i litteratur har suttit och stirrat på det vita pappret i timmar, dagar eller år. Även de kreativa genierna på Google, Apple och Microsoft har någon gång känt att idéerna är slut. Du bör därför inte dra den förhastade slutsatsen att du saknar talang bara för att du har kört fast.
Från stressad chef till inspirerande ledare!
Känner du dig överväldigad i din ledarroll? I så fall är du inte ensam. Med onlineutbildningen Leda mig själv, går du från stress och reaktivitet till självledarskap, fokus och starka teamresultat.
Kolla in vårt specialerbjudande på denna kraftfulla 1-timmesutbildning.
Vad kan man göra då? Hur tar man sig ur eländet?
Låt oss titta på några av de enklaste knepen. Om du använder dessa metoder kan det hända att slutresultatet rent av blir bättre än det hade blivit om du inte hade kört fast.
Bryt ner arbetet
En vanlig orsak till att vi inte kommer vidare med en idé är att hjärnan vill hålla fast vid vad den redan känner till. Detta leder till att det kan bli svårt att frigöra sig från en ursprunglig plan eller skiss. Om du redan har en idé om hur det nya kontoret ska se ut, eller vad texten du skriver på ska innehålla, eller vilken design du vill ha på hemsidan - så kan det kännas omöjligt att byta ut den befintliga skissen mot en annan.
Nättidningen Lifehacker föreslår att man ska lösa det här problemet genom att bryta ner projektet i mindre delar. Pröva att ändra en liten detalj i taget, så får du till slut någonting helt nytt. När man fokuserar på detaljerna så känns det inte längre lika uppenbart hur de ska se ut, vilket gör att det blir lättare att testa sig fram. Undersök vad som händer om du gör om en detalj helt och hållet, eller tar bort den, eller låter två delar byta plats med varandra.
Avgränsa - och associera
När vi tänker på kreativitet så tänker vi sällan på avgränsningar, regler och mallar. En kreativ människa ska väl öppna alla sina sinnen och låta tankarna sväva lika fritt som ett höstlöv i virvelvinden?
Absolut. Men när det fria tänkandet väl ska konkretiseras så måste vi faktiskt välja en tydlig avgränsning - annars blir alternativen helt enkelt för många. Faktum är att skapandet i vissa fall kan bli mer lyckat ju skarpare avgränsning vi gör.
Testa att skriva en dikt på helt fri vers, inga regler och inga rim alls. Ganska svårt, eller hur? Såvida du inte är en rutinerad skald så är risken stor att du börjar rimma i alla fall, kanske utan att själv märka det. Det beror på att hjärnan söker en avgränsning, rimmen gör det lättare att associera.
Pröva sedan att skriva en ny dikt med en rejäl avgränsning, till exempel att alla orden i första raden måste börja på A, orden i andra raden måste börja på B, och så vidare - tills du tagit dig igenom hela alfabetet. Visst blir resultatet oväntat och originellt?
Det här knepet kan fungera oavsett vad det är för projekt du jobbar med. Gör en ordentlig avgränsning, bara som ett experiment - chansen är stor att denna metod ger dig associationer som du aldrig skulle ha fått annars.
Lista alternativen
Kreativitet handlar i stor utsträckning om att kunna se många olika alternativ. Ett bra sätt att få fart på skapandet kan därför vara att göra en lista över alla lösningar du över huvud taget kan tänka dig. Fyll på listan utan att stanna upp och utvärdera alternativen, det kan du göra i efterhand.
En specialvariant av denna övning, som Lifehacker tipsar om, är att fylla i olika alternativ på en skala som sträcker sig från "standardlösning" till "galen lösning". Även om du i slutändan kanske ratar de galna lösningarna så kommer de förmodligen att påverka även standardalternativen.
Om inget av dessa knep fungerar så är det kanske läge att gå utanför själva skapelseprocessen och fundera på om det är någonting annat som stör dig i arbetet. Tänk tillbaka på de senaste gångerna du har drabbats av kreativitetsblockering - finns det något mönster? Inträffar idétorkan varje gång du försöker jobba på kvällen? Eller har den en tendens att slå till framåt slutet av veckan, när du är trött och längtar efter helgen?
Oavsett vilket så finns det alltid en lösning. Du är en skapande människa, och om någonting står i vägen för ditt skapande så bör du göra någonting åt det. Livet är för kort för att inte ägnas åt kreativitet.
Einar Wiman är frilansjournalist och reporter på Motivation.se. Han är utbildad journalist vid Lunds universitet och har en bakgrund som allmänreporter, sportjournalist och Italiensvensk. Fotbollsmässigt föredrar Einar den italienska stilen - filmningar, finlir och primadonnor.
Kontakt: einar@motivation.se
Denna artikel:
- Betygsätt
Följ ämne:
- HR