Konsten att tina upp ett kallprat
Det sociala spelet, del 1: Trött på att prata om vädret? Våga vara personlig.
Kommunicera | Karriär | ARTIKEL | OKT 2015
Konsten att tina upp ett kallprat
Få människor älskar att kallprata. Vad finns kvar att säga när man väl har intygat att allt är bra men att vädret är ruskigt?
Men ibland måste man ju trots allt prata med folk som man inte känner. Frågan är då hur man undviker att konversationen låser sig i en stel, trist och själsligt utmattande artighet. Annorlunda uttryckt: Hur tinar man upp ett kallprat?
Kallprat är en del av vardagen för alla människor som över huvud taget går utanför dörren. Vi kallpratar med grannarna i hissen, med kollegorna på jobbet och med främlingar på pendeltåget. Och ytterst sällan tycker vi att det är roligt.
Det är emellertid en viss skillnad mellan kallprat och småprat. Medan kallpratet suger musten ur oss utan att ge någonting tillbaka, kan småprat vara ett utmärkt sätt att skapa känslor av gemenskap på exempelvis en arbetsplats. Forskning har till och med visat att småprat gör oss smartare, skriver tidningen Forbes.
Som tur är finns det sätt att tina upp kallpratet och göra det till ett ljummet eller rent av varmt småprat. Allt som krävs är att du vågar sänka garden och bjuda lite på dig själv – visa dig sårbar. Du måste alltså utsätta dig för den relativt försumbara risken att den du pratar med uppfattar dig som påflugen eller lite konstig.
Worst case scenario: Din samtalspartner rodnar, ursäktar sig harklande och går sin väg.
Men detta kommer förmodligen inte att hända. Det som däremot kommer att hända om du sänker garden och exponerar ditt sanna jag är att nästan alla dina ”kallprat” blir meningsfulla, ibland till den grad att högst oväntade vänskapsband uppstår (hur vanligt är det egentligen att man är vän med sin granne? Eller med sin frisör?). Kan det vara värt risken, tro?
Våga vara personlig
Om dina ”kallprat” ska omvandlas till meningsfulla konversationer måste du således våga vara personlig, och naturligtvis finns det flera olika nivåer av personligt utlämnande. Första steget är att sluta agera återvändsgränd:
Från stressad chef till inspirerande ledare!
Känner du dig överväldigad i din ledarroll? I så fall är du inte ensam. Med onlineutbildningen Leda mig själv, går du från stress och reaktivitet till självledarskap, fokus och starka teamresultat.
Kolla in vårt specialerbjudande på denna kraftfulla 1-timmesutbildning.
– Har helgen varit bra?
– Ja, tack. Själv då?
Det här är hopplöst. Till att börja med bör frågan vara öppen och uppmuntra till ett mer uttömmande svar än ”ja/nej”, skriver tidningen Inc.
Och du som besvarar frågan ska komma ihåg att det alltid finns en mer personlig version, en berättelse i miniformat. Vad har du egentligen gjort i helgen? En av de viktigaste nycklarna för att få igång en konversation är att bjuda på detaljer ur sitt eget liv;
– Jaha, hur har helgen varit?
– Jo tack, bra. Jag har hjälpt min dotter att flytta. Vi var lite oroliga att det skulle bli regn, men vi hade verkligen tur med vädret.
Det här är lite bättre. Du ger din samtalspartner en liten inblick i ditt liv, vilket också öppnar upp för följdfrågor som kan bli personliga. Men det är fortfarande kallprat – du hänvisar fortfarande till väderleksrapporten. Kom ihåg att det finns en personlig berättelse i det mesta vi gör. Sänk garden lite till:
– Jaha, hur har helgen varit?
– Jo tack, bra. Jag har hjälpt min dotter att flytta till sin första lägenhet. Jag har varit lite orolig för henne, det är ju så svårt för unga idag att ordna boende och jobb, och som förälder kan man känna sig lite maktlös. Men nu verkar det ordna upp sig.
Här håller du fortfarande en artig småprats-nivå, och ingen kan anklaga dig för att vara för personlig eller påflugen. Men du öppnar ändå upp dörren för ett mer personligt samtal. Din samtalspartner kan nu själv välja hur samtalet ska fortsätta; ni kan diskutera ungdomars villkor på bostads- och arbetsmarknaden – eller föräldraskapet och den naturliga oro det medför. Kort sagt öppnar du upp för två samtalsämnen som är både intressanta och personliga: åsikter och känslor. Det är just bristen på dessa två ingredienser som gör kallprat så plågsamt. När du däremot öppnar upp för åsikter och känslor så förvandlas kallprat till småprat, och ibland till större och djupare samtal.
Men om din samtalspartner mot förmodan tycker att det blir för personligt så finns det alltid en utväg: ”Jaha, men ni slapp regn i alla fall?”
Utöver åsikter och känslor så finns det faktiskt en tredje ingrediens i en lyckad konversation – humor. Det ska vi titta närmare på i del 2 av artikelserien Det sociala spelet. Häng med!
Einar Wiman är frilansjournalist och reporter på Motivation.se. Han är utbildad journalist vid Lunds universitet och har en bakgrund som allmänreporter, sportjournalist och Italiensvensk. Fotbollsmässigt föredrar Einar den italienska stilen - filmningar, finlir och primadonnor.
Kontakt: einar@motivation.se
Denna artikel:
- Betygsätt
Följ ämne:
- Kommunicera
- Karriär