"Järnkanslern" ska visa vägen

Fyra år till med Angela Merkel. Vad betyder det för Tyskland - och Europa?

Ledarskap | ARTIKEL | OKT 2013

Tyskland är bäst i klassen. Men den nyligen omvalda "Järnkanslern" Angela Merkel verkar ändå inte vara intresserad av att bli den ledande röst som Europa så länge har saknat. Trots det sätter den krisande kontinenten stort hopp till den tyska landsmodern - vars ledarskap präglas av försiktighet, stabilitet och förtroende.

Det går bra för Tyskland. Landets ekonomi är långt mycket stabilare än övriga stora EU-länders, och arbetslösheten ligger på rekordlåg nivå. Att kristdemokraten och "järnkanslern" Angela Merkel skulle bli omvald som regeringschef var därför ingen högoddsare. Med det enkla budskapet - att det går bra för Tyskland - lyckades CDU och bayerska systerpartiet CSU tillsammans skrapa ihop 42 procent av rösterna.

Framgångarna har också gjort Tyskland - och Merkel - till Europas självklara ledare, i takt med att andra stora EU-länder som Frankrike och Storbritanien har halkat efter. Den tyska järnkanslern har över hela kontinenten blivit en (positiv eller negativ) symbol för åtstramningar och budgetdisciplin i tider av eurokris. Men ledarrollen är allt annat än frivillig.

Europas ledare?

Den internationellt prestigefulla tidningen The Economist har varit kritisk mot Angela Merkels kärva åtstramningspolitik. Men inför valet i Tyskland uppmanade tidningen ändå tyskarna att välja Merkel. Med sitt ledarskap har den tyska förbundskanslern lyckats hålla samman Europa, Grekland har blivit kvar i euron och länder som Spanien och Italien har börjat genomföra nödvändiga reformer och politiska förändringar. Angela Merkel har fortfarande möjlighet att bli "den stora ledare som Tyskland och Europa så desperat behöver", skriver The Economist.

Men om Angela Merkel är Europas ledare så är det ofrivilligt. Den svenska nyhetstidningen Fokus konstaterar att både Merkel och hela Tyskland skyr ledarrollen i Europa - av rent historiska skäl. Medvetenheten om historien, och om vikten av att vara ödmjuk inför makt och ledarskap, är så stor att det nästan liknar en fobi.

Enligt Fokus har Merkel vid flera tillfällen uttalat att hon känner sig "helt främmande" inför att vara Europas informella ledare. Icke desto mindre har övriga Europa höga förväntningar på Tysklands landsmoder - det är hon som ska visa vägen ut ur krisen. Vem annars?

Motivation.se

Från stressad chef till inspirerande ledare!

Känner du dig överväldigad i din ledarroll? I så fall är du inte ensam. Med onlineutbildningen Leda mig själv, går du från stress och reaktivitet till självledarskap, fokus och starka teamresultat.

Kolla in vårt specialerbjudande på denna kraftfulla 1-timmesutbildning.

Transformera ditt ledarskap nu!

Stabilitet och förtroende

Angela Merkels politiska ledarskap handlar i grund och botten om en enda sak: Förtroende.

Hon har kritiserats för att hon saknar hjärtefrågor och passion. Istället riktar hon in sig på stabilitet och ekonomiskt ansvarstagande. "Keine Experimente", inga experiment, var en paroll för CDU redan på EU-fadern Konrad Adenauers tid, och är det någon som lever upp till den så är det Merkel.

"Duktiga Tyskland" får mycket beröm för sin stabila ekonomi och låga arbetslöshet. Men tar man en ordentlig titt på hur allt hänger samman så ser man att Merkel inte kan ta på sig hela äran för landets framgångar. Den låga arbetslösheten beror till stor del på de omfattande arbetsmarknadsreformer som genomfördes under socialdemokraten Gerhard Schröders regeringstid i början av 2000-talet. 

Men Tyskland kommer att behöva nya reformer, och många har varit kritiska mot Merkels ibland överdrivna försiktighet. Faktum är att ingen OECD-medlem sedan 2007 har genomfört färre tillväxtreformer än Tyskland. 

"Europas sjuke man" må ha blivit kontinentens friskaste patient - men utmaningar inför framtiden saknas inte. Bristen på arbetskraft börjar bli stor, vilket innebär att fler invandrare måste välkomnas, fler äldre måste arbeta längre och fler kvinnor måste arbeta mer.

Angela Merkel, världens mäktigaste kvinnliga politiker, har fått tyskarnas förtroende att ta tag i dessa problem. Jämte detta förtroende kommer en förväntan om att "järnkanslern" ska bli den ledande röst som Europa så länge saknat.

Einar Wiman

Frilansjournalist

  • Följ skribent

Einar Wiman är frilansjournalist och reporter på Motivation.se. Han är utbildad journalist vid Lunds universitet och har en bakgrund som allmänreporter, sportjournalist och Italiensvensk. Fotbollsmässigt föredrar Einar den italienska stilen - filmningar, finlir och primadonnor.

Kontakt: einar@motivation.se

Denna artikel:

  • Betygsätt

Följ ämne:

  • Ledarskap

Einar Wiman

Följ skribent:

  • Följ skribent

Denna artikel:

  • Betygsätt

Följ ämne:

  • Ledarskap

Vill du bli en framgångsrik ledare?

  • Fri tillgång till hela vår kunskapsbank
  • Kostnadseffektivt
  • Tillgång när du vill, var du vill