Jämställdheten inom räckhåll

Sodexos nya vd Azita Shariati berättar om vägen mot ett jämställt ledarskikt.

Ledarskap | HR | ARTIKEL | MARS 2014

Azita Shariati, vd Sodexo

Azita Shariati, vd Sodexo

Företaget Sodexo har satt som mål att uppnå jämställdhet på ledande chefspositioner senast 2015. Målet är redan inom räckhåll - i dagsläget innehas 46 procent av de ledande positionerna i företaget av kvinnor.
"Förändringen har inte kommit av sig själv. Man måste vara konkret och arbeta mot ett tydligt mål", säger Sodexos nytillträdda vd Azita Shariati.

Azita Shariati tillträdde som vd för Service Management-företaget Sodexo i början av mars. Hon har arbetat inom företaget sedan 1998, då hon kom in som ambulerande restaurantchef. Sedan dess har hon haft ett flertal ledande positioner inom organisationen. Nu är hon alltså vd, och hoppas att hennes egen karriärresa ska inspirera andra medarbetare.

- Det är viktigt att det finns tydliga karriärmöjligheter. Vi brukar säga till våra medarbetare att "det är ni som sätter gränserna". Vi jobbar med service, så mångfalden finns i vårt DNA; Sodexo startade som ett enmansföretaget, idag är vi världens 18:e största arbetsgivare. Anledningen till att vi har lyckats är att vi har tagit vara på all kompetens, säger Azita Shariati.

Mångfalden har alltså alltid varit viktig för företaget. Men för fem år sedan bestämde man sig för att en sådan inställning också måste avspeglas i bolagets ledande skikt.

Satsningen på jämställdhet och mångfald hade påbörjats redan tidigare i USA, men 2009 gjordes den global. Det skapades ett nätverk bestående av 25 ledande kvinnor inom företaget som fick i uppdrag att diskutera hur man kunde undanröja hinder och öka jämställdheten i bolaget. Azita Shariati ingår själv i gruppen sedan 2011.

Ny rekryteringspolicy

Ett mål sattes upp - Sodexo ska ha en helt jämställd könsfördelning på ledande chefspositioner senast 2015. Satsningen har varit framgångsrik. På svenska Sodexo har andelen kvinnor i ledande positioner ökat från 35 procent till 46 procent på två år.

Motivation.se

Från stressad chef till inspirerande ledare!

Känner du dig överväldigad i din ledarroll? I så fall är du inte ensam. Med onlineutbildningen Leda mig själv, går du från stress och reaktivitet till självledarskap, fokus och starka teamresultat.

Kolla in vårt specialerbjudande på denna kraftfulla 1-timmesutbildning.

Transformera ditt ledarskap nu!

- Vi har gjort ett tillägg i vår rekryteringspolicy; bland tre slutkandidater måste minst en tillhöra det underrepresenterade könet. Det är en policy som gäller på alla nivåer, säger Azita Shariati.

Många skyller på att det inte finns några kompetenta kvinnor att rekrytera. Men Sodexos vd har själv erfarit hur fel det påståendet är. Däremot kan den negativa inställningen leda till att man blir blind för den kompetens som faktiskt finns.

- Jag minns när jag skulle anställa en person och hade en diskussion med kvinnan som skulle sköta rekryteringen åt oss. När jag sade att vi ville ha minst en kvinnlig kandidat svarade hon att det var omöjligt. Men jag stod på mig och sade att det var ett krav. Då blev rekryteraren tvungen att vidga perspektivet, och i slutändan kom hon faktiskt med två kvinnor och en man som slutkandidater, berättar Azita Shariati.

Tillvarata talangerna

En annan viktig del i jämställdhetsarbetet är att identifiera talanger som redan finns inom bolaget, säger Sodexos vd.

- Varje år går vi igenom alla medarbetare och gör upp en handlingsplan för arbetet med talanger av båda könen. Sedan gör vi även en separat lista med bara kvinnliga talanger som har stor potential  Vi har också nyligen startat ett mentorprogram. Det är viktigt att det finns tydliga karriärvägar och att de anställda känner till dessa. Sådana frågor tar vi upp i våra utvecklingssamtal med medarbetarna. Man får inte glömma bort individen, säger Azita Shariati.

För att få kvinnor att vilja ta chefsjobb är det också viktigt att arbetsgivaren erbjuder goda möjligheter att kombinera karriären med familjelivet. Det finns studier som tyder på att balansen mellan arbete och privatliv är viktigare för kvinnor än för män.

- Det här är en utmaning för samhället, och det finns många aktörer som kan bidra till att man hittar bra lösningar. Kvinnor tar ofta ett större ansvar i hemmet än vad männen gör. Vi arbetsgivare kan underlätta för dem på olika sätt, men det kan även politikerna göra. Jag tror exempelvis att Rut-avdraget är någonting som har hjälpt många, säger Shariati.

Arbeta mot ett mål

Sodexo ligger nära sitt jämställdhetsmål, och vd:n tycker att resan dit har varit alltigenom positiv. På frågan om hon ser någon risk att företaget fokuserar för ensidigt på könsfördelningen svarar hon bestämt nej.

- Det är kompetensen som är avgörande när vi rekryterar. Men jag är övertygad om att kvinnor är lika kompetenta som män. Det är ju till exempel fler kvinnor än män som väljer att utbilda sig idag. Det handlar om att ta vara på den kompetens som finns.

Hennes bästa råd till företag som vill satsa på jämställdheten är att ledningen måste vara engagerad och att man måste se den affärsnytta som finns i mångfald - olikheter skapar dynamik i gruppen.

Men framför allt vill hon understryka vikten av att sätta upp ett tydligt mål.

- Det har varit A och O för oss. Förändringen har inte kommit av sig själv. Man måste vara konkret och arbeta mot ett tydligt mål, säger Azita Shariati.

Einar Wiman

Frilansjournalist

  • Följ skribent

Einar Wiman är frilansjournalist och reporter på Motivation.se. Han är utbildad journalist vid Lunds universitet och har en bakgrund som allmänreporter, sportjournalist och Italiensvensk. Fotbollsmässigt föredrar Einar den italienska stilen - filmningar, finlir och primadonnor.

Kontakt: einar@motivation.se

Denna artikel:

  • Betygsätt

Följ ämne:

  • Ledarskap
  • HR

Einar Wiman

Följ skribent:

  • Följ skribent

Denna artikel:

  • Betygsätt

Följ ämne:

  • Ledarskap
  • HR

Andra har också läst

Vill du bli en framgångsrik ledare?

  • Fri tillgång till hela vår kunskapsbank
  • Kostnadseffektivt
  • Tillgång när du vill, var du vill