"Inom hästflocken är ledaren den lugna och modiga"

Grundaren av Metro - Monica Lindstedt - har lärt sig mycket om ledarskap från hästvärlden.

Ledarskap | ARTIKEL | MARS 2014

Monica Lindstedt

Monica Lindstedt

Ledarskap handlar om att se individer och att få kollegor att våga och vilja ta ansvar. Som chef är det en ovärderlig gåva att kunna tyda de subtila signalerna som finns på en arbetsplats, något som Monica Lindstedt har fått lära sig tack vare hästarna – som också lärt henne att målinriktat arbete lönar sig.

Monica Lindstedt grundade tidningen Metro och är styrelseordförande i intresseorganisationen Företagarna. År 1996 startade hon Hemfrid som idag omsätter 350 miljoner kronor. Det skulle ta sex år innan det blev lönsamt och elva år innan politikerna gjorde hemarbete till en löneförmån. Kanske hade hon inte startat städföretaget om hon visste hur lång tid det skulle ta, men hennes ihärdiga arbete lönade sig till slut.

Lindstedt utbildade sig till civilekonom och forskade inom organisation och ledarskap. Genom ett forskningsprojekt fick hon se hur spännande det var att se vad som händer med människor i företagen. Hon insåg att hon ville lämna universitetet och träda in i näringslivet som ledare.

- Jag ville vara aktiv och inte bara stå vid sidan av och titta på, säger hon när jag frågar varför hon inte fortsatte med forskningen.

Med tanke på att hon, förutom alla roller inom näringslivet, dessutom driver en hästgård är det förståeligt att Lindstedt inte är personen som bara står vid sidan av. Hästmänniskor är inte kända för att passivt studera eller vara rädda för att ta i.

Började rida tidigt

Ridkarriären började i tidig ålder. När hon var i åttaårsåldern red hon på ridskola i Sundsvall. När familjen bodde i Tyskland letade Monica upp en ponny i grannskapet som hon fick rida barbacka på. Under universitetstiden fortsatte Monica med ridskoleridning men köpte sin första egna häst 1989.

Motivation.se

Från stressad chef till inspirerande ledare!

Känner du dig överväldigad i din ledarroll? I så fall är du inte ensam. Med onlineutbildningen Leda mig själv, går du från stress och reaktivitet till självledarskap, fokus och starka teamresultat.

Kolla in vårt specialerbjudande på denna kraftfulla 1-timmesutbildning.

Transformera ditt ledarskap nu!

I mitten av 1990-talet startade familjen Lindstedt hästverksamheten på Stjärnbro Gård utanför Nyköping i Södermanland. Från två ridhästar har hon nu fler än 20 avels- och tävlingshästar.

Det låter motsägelsefullt att ha tid med en stor hästverksamhet samtidigt som Lindstedt startade den karriär hon gjorde. Hur har hon tid med egna hästar samtidigt som hon har företag och en stor familj? Men hon säger att hon alltid har haft ridningen som en motvikt till jobbet.

- Att rida är att vara här och nu, säger Monica. Alla som har utbildat hästar till svår klass-nivå vet att det tar tid att få fram kvalitet. Den stora utmaningen inom företagsvärlden är att folk vill att det ska gå fort. Ting tar tid, så även i näringslivet. Politiker vill till exempel ta bort arbetslösheten på fyra år, men det krävs en förändring i "mindset". Många underskattar den tid det tar, menar Lindstedt.

Synen på ledarskapet

Lindstedt har fött upp hästar i flock sedan år 2000. Att studera hästar i flock har gett henne en bred syn på ledarskap. Vissa individer är naturliga ledare som inte behöver slåss för sin höga rang och sen finns det de som bråkar. I en grupp finns även de som är enstöringar och de som bestämmer var flocken ska ströva. Men för att släppa in en ny häst krävs eftertanke.

- Det enklaste sättet är att ta ut en häst ur flocken och para ihop den med den nya innan den får komma in, förklarar Monica för mig.

Om du släpper in en ny ensam individ i en redan fungerande flock blir det ofta oro. Hästen riskerar att bli utfryst vilken kan påverka den negativt. Att välja ut en häst som tillfälligt får gå i en separat hage tillsammans med den nya individen blir ett sätt att fasa in den i flocken. Det blir som ett mentorskap eller kamratskap för hästarna att lära sig signalerna och reglerna i den nya gruppen.

På liknande sätt är det även för människor. När det kommer en ny medarbetare till arbetsplatsen så har det gamla teamet en kritiskt och ifrågasättande förhållningsätt till den nya kollegans position. Även människor måste förvärva sitt mandat.

- Min man brukar säga att jag förmänskligar djuren, men jag säger att jag fördjurligar människor, säger Lindstedt skämtsamt.

Hästar är känsliga för förändringar och de läser av varandras kroppsspråk för att varna för faror. En människa som är rädd och stressad sänder ut varningssignaler till hästarna. Uppdragna axlar och spända muskler i ansiktet uppmärksammar hästarna. Samma princip gäller även för människor. Det svåra är bara att känna igen signalerna.

Som hästmänniska är det bra att vara lyhörd för de subtila signalerna vi ger. Eftersom vi har språket och kan ljuga genom att säga att allt är lugnt är det ändå kroppsspråket och beteendet som avslöjar den verkliga situationen. Inom hästflocken är ledaren den lugna och modiga. På arbetsplatsen är det en god förmåga att kunna tyda de signalerna som sänds ut utan ord. Att upptäcka oro eller en vilja att utvecklas uppskattas som ledare.

Avslutningsvis berättar Monica att när hon anställer ny personal ligger hästmänniskor bra till.

- Att vara ryttare kräver att du är väldigt lyhörd. Du ska kunna kommunicera utan ord och känslig för det som sker utanför talet. Och att hästmänniskor inte är rädda för att hugga i, säger hon.

Denna artikel:

  • Betygsätt

Följ ämne:

  • Ledarskap

Vill du bli en framgångsrik ledare?

  • Fri tillgång till hela vår kunskapsbank
  • Kostnadseffektivt
  • Tillgång när du vill, var du vill