”Innanförskap handlar om att alla människor ska få ha en plats och bli lyssnade till”

Ulrika Sedell om sin bok "Vägar till innanförskap".

Ledarskap | ARTIKEL | MAJ 2017

Ulrika Sedell är ledarskapsutvecklaren som agerar för att bidra till integration av de som upplever utanförskap i dagens Sverige. Hon är frustrerad över bristen på flexibilitet, saknar en idédiskussion och hoppas kunna inspirera till förmåga att sätta målet främst.

- Innanförskap för mig är känslan av att höra till, att min röst är viktig. Att tillåtas bidra, säger Ulrika Sedell.

Hon sitter med ryggen mot stora glasfönster på ett café vid Centralstationen i Stockholm. Bakom henne pågår ett dramatiskt väder med ömsom strålande sol och ömsom stora, virvlande snöflingor som landar på marken i brutal hastighet. Hon har en mjuk, melodisk röst och nära till ett vackert skratt som bubblar upp emellanåt. Håret är klippt i en kort, asymmetrisk frisyr som letar sig fram över kinderna.

Tonfallet i Ulrikas röst blir mer allvarligt när hon berättar om en upplevelse hon var med om hösten 2015. Hon är i Malmö och ska kliva på tåget mot Stockholm. En ung man i artonårsåldern ombeds av tågvärden att visa sin biljett när han ska gå ombord. Ulrika frågar förvånat om man behöver visa sin biljett innan man går på, vanligtvis brukar biljettkontroll ske när tåget är i rullning. Hon får till svar att det bara är att kliva på. Det enda som skiljer den unge mannen från Ulrika är hudfärgen, han är mörkhyad och Ulrika är ljus. När hon ändå visar sin biljett får hon ett förvånat svar från tågvärden, det var inte nödvändigt att visa biljetten. Det är uppenbart att den unga mannen särbehandlats på grund av sitt utseende. Känslan av orättvisa, frustration och att behöva göra någonting växte sig stark hos Ulrika.

- Blond, blåögd akademiker från Södermalm. Vad har jag för mandat att tala om integration? Inte mycket, dessutom är det ett ämne jag inte behärskar. Jag kan ledarskap, säger Ulrika.

Men tack vare en tidigare erfarenhet av att skriva en bok baserad på intervjuporträtt landade hennes drivkraft i att göra en plattform för berättelser. Berättelser om människor som har lett verksamheter till framgångsrika resultat inom innanförskap och integration.

Motivation.se

Från stressad chef till inspirerande ledare!

Känner du dig överväldigad i din ledarroll? I så fall är du inte ensam. Med onlineutbildningen Leda mig själv, går du från stress och reaktivitet till självledarskap, fokus och starka teamresultat.

Kolla in vårt specialerbjudande på denna kraftfulla 1-timmesutbildning.

Transformera ditt ledarskap nu!

Med en tunn fönsterruta som osynlig skiljevägg mellan caféet och gatan passerar storstadens invånare och besökare bakom Ulrikas rygg. Korta, långa, mörka, ljusa, unga och gamla människor. Fönstret stänger ute ljud och språk, men släpper igenom universella kroppsrörelser, hastigheter och ansiktsuttryck som är desamma var i världen man än är.

-  I min familj pratade vi mycket om mänskliga rättigheter. Det fanns fackligt, politiskt och ideellt engagemang. Själv har jag jobbat med kvinnojourer, i storasysterprojekt och med barn som varit i utanförskap.

För Ulrika har klasskillnader alltid handlat om kontakter, språket och de som tar sig fram i Sverige genom att veta vilka beslutspositioner som behöver hanteras för att få fram sitt budskap. Människor som inte med självklarhet får det de har rätt till hamnar i utanförskap och blir utestängda från beslutsprocesser, oavsett om det är i verksamhet eller livet i stort.

Soffan Ulrika sitter i är strikt i sin raka form, till färgen både diskret grå och utstickande orange. En blandning av pondus och lekfullhet inte helt olik Ulrikas utstrålning och klädsel, en svart kavaj med ett långt iögonfallande halsband i vackra färger.

Hur har processen med boken påverkat dig som person?

- Mer övertygad om att ledarskap är en av de absolut viktigaste faktorerna för att utveckla vårt land, oavsett om vi pratar politiskt ledarskap, i näringslivet eller i skolan. Vi glömmer att gå tillbaka till syftet, vilket mål vi ska åstadkomma. Jag har också blivit argare. Medlet har blivit målet eftersom Sverige fostrats i byråkrati, ordning och reda. Oförmåga att ha svängrum och flexibilitet är väldigt sorgligt, människor far illa av det. Det kan göra mig jättefrustrerad.

Hur hoppas du att boken ska påverka läsarna?

- Jag skulle så gärna vilja att den bidrog till att debatten inte bara handlar om kostnader, kriminalitet och hypermaskulinitet när det gäller människor som kommer hit. Jag tror att det är ett väldigt farligt Sverige som vi håller på att skapa med den debatten, den är driven av rädslor. Det jag vill ha är en debatt där vi pratar om lösningar och hur vi skapar ett medmänskligt land. Att ha en idédiskussion, i förlängningen pratar vi produktivitet och innovationstakt för en förändring som måste ske oavsett om det kommer människor hit eller inte. Vi är här en ganska kort tid, vad är det vi vill lämna efter oss till våra unga och vilket ledarskap kommer att krävas?

Bada i medmänsklighet

Enligt Ulrika är ledarskapet som framträder i boken ett som man har mycket att lära av. Visionära, omtänksamma personer med civilkurage. Långt ifrån det konventionella ledarskapet med linjär ordning där det handlar om att kontrollera verksamheten, utan istället ledare som involverar och inspirerar till att göra saker tillsammans.

- För mig handlar det ledarskapet om att bada i medmänsklighet. Mötet med medmänsklighet kan medföra att utanförskap leder till innanförskap. Kärlek till människan och till en värld där vi alla har en plats. Det handlar mycket om mod att stå upp för de som inte har någon känsla av egen makt och att inge en känsla av att jag har rätt att kräva och rätt att ta ansvar.

Passion och kreativitet är drag som hon tycker sig se tydligt hos ledarna i boken. Att tro passionerat på sin idé eller sin vilja att förändra skapar uthållighet. Det kreativa visar sig genom att många av ledarna går emot normer och regler för att de tycker att de är undermåliga.

- De ifrågasätter, vilket jag älskar! utbrister Ulrika.

Hur utvecklar man sin egen förmåga att bidra till innanförskap?

- Jag har tre råd. Ta reda på vad din värdegrund är, vad vill du åstadkomma och bidra med i stort. Det gör att du får förmågan att bli inifrånstyrd istället för utifrånstyrd. Råd nummer två är att fundera ut själv vad det bästa sättet att nå målet är. Tro inte att bara för att andra gör på ett sätt så är det rätt. Och till sist, nätverka, det är jättecentralt. Leta upp personer som har helt andra bakgrunder och erfarenheter än du själv. Det skapar nya perspektiv, idéutveckling och lösningar som du inte skulle se annars.

Lotta Strindberg, Motivation.se

Lotta Strindberg - Motivation.se

Innehållsansvarig Motivation.se, redaktör & skribent

  • Följ skribent

Lotta Strindberg är innehållsansvarig och redaktör hos Motivation.se.

Hon syresätter individer, team & organisationer genom kommunikation & organisationsutveckling.

Kontakt: lotta@motivation.se

Denna artikel:

  • Betygsätt

Följ ämne:

  • Ledarskap

Lotta Strindberg, Motivation.se

Lotta Strindberg - Motivation.se

Följ skribent:

  • Följ skribent

Denna artikel:

  • Betygsätt

Följ ämne:

  • Ledarskap

Ulrika Sedell

Gör: Har lång erfarenhet av att leda och utveckla ledarskap. Bland annat som vd för Ledarinstitutet där hon skräddarsytt ledarskapsprogram för stora idéburna organisationer. Hon sitter i styrelsen för FATTA samt Drömmen om det goda och driver idag Sedell&Friends där hon skräddarsyr ledarskapsprogram, ger chefshandledning och föreläser. 2015 gav hon ut boken Bortom glastaket (Liber).

Kommande boklansering: Har tillsammans med Eva von Wernstedt skrivit boken ”Vägar till innanförskap” som utkommer den 4 maj 2017.

Om ordet innanförskap: Kommer från Sofia Strömberg, en av eldsjälarna bakom Open Up!, ett nätverk i Örebro som främjar kontakter och möten mellan etablerade svenskar och eldsjälar i invandrargrupper.

Framtidsdrömmar: Lever just nu sin dröm och har kämpat hårt för att nå dit! Nya mål är under utformning.

Andra har också läst

Vill du bli en framgångsrik ledare?

  • Fri tillgång till hela vår kunskapsbank
  • Kostnadseffektivt
  • Tillgång när du vill, var du vill