Hur tränar toppolitikerna?

Ett hälsoporträtt av Karin Enström - ordförande i Utrikesutskottet.

Hälsa | ARTIKEL | OKT 2011

Hur tränar toppolitikerna?

Hur tränar toppolitikerna?

Som anställd tjänsteman i Riksdagen har man en timme fri träning i veckan, ett strategiskt sätt att få en lönsamhet i friskvårdsatsningarna.Men om man subventionerar friskvård, bör man också ställa krav på statistik på närvaron på gymmen. Eller? Jag undrade hur våra svenska toppolitiker får ihop vardagen med sin livsbalans. Jag fick förmånen att träffa en av våra kvinnliga topppolitiker - Karin Enström, en doldis med full fart.

Karin Enström, 45 år, är riksdagsledamot, medlem i Moderata samlingspartiet och ordförande i både utrikesutskottet och  kommunfullmäktige. Jag fick förmånen att träffa henne i caféet i Riksdagshuset i centrala Stockholm. Här har man fina sallader och framförallt så sitter alla lugnt och samtalar. Det är som en oas för att ladda batterierna. Här har man tänkt till kring hälsosam livsstil i en lugn miljö. Bra mat och sköna fåtöljer. Och rökrummet är borttaget.

Hon kommer inspringande från en fotografering som hon precis deltagit i. Karin är alltid på gång med något, men samtidigt  alltid samlad och fokuserad på sitt ämne.

Karin, vad är det som gör att du jobbar med det du gör?

- Jag brinner för att människor ska få bestämma själva över sina liv. En fredligare värld där kvinnor och män har samma villkor.

Karin berättar att hon är en aktiv tjej som ser varje minut som en utmaning. Hon är alltid positiv och målinriktad och lugn.

Men hur kan du hålla ett sådant lugn?

- Jag försöker fokusera på en sak i taget. Trots att jag alltid måste vara tillgänglig, så försöker jag koppla bort jobbet när jag är på hemmaplan eller tränar. Jag tycker att mitt jobb är otroligt roligt!

Vad tycker du om friskvård på arbetsplatsen?

- Det är viktigt av flera skäl. Ur arbetsgivarsynpunkter får man friska och hälsosamma medarbetare. Man presterar bättre och det ger ett betydligt bättre klimat på arbetsplatsen. Det yttersta ansvaret har man nog själv, men också stat kommun och landsting. Arbetet tar din största tid i dag i livet, därför tycker jag att arbetsgivaren ska påverka sina medarbetare. Detta är både en bra kanal och en investering - både på kort och lång sikt.

Karin säger också att en god arbetsmiljö, friskvård och integrerat hälsoarbete dessutom är en konkurrensfördel för arbetsgivaren. Den yngre generationen kräver detta ännu mera, menar hon.

Unknown photo imported from Drupal
Motivation.se

Från stressad chef till inspirerande ledare!

Känner du dig överväldigad i din ledarroll? I så fall är du inte ensam. Med onlineutbildningen Leda mig själv, går du från stress och reaktivitet till självledarskap, fokus och starka teamresultat.

Kolla in vårt specialerbjudande på denna kraftfulla 1-timmesutbildning.

Transformera ditt ledarskap nu!

Hur ser en dag ut på jobbet för dig?

- En dag på jobbet kan vara en resa för att träffa andra kollegor i inom EU.

Får du in någon fysisk aktivitet dessa dagar?

- Jag tittar på programmet som jag har och lägger in ett pass på morgonen eller efter mötena, till exempel på gymmet på hotellet, eller så blir det en promenad.

Det är väldigt mycket stillasittande säger Karin, så hon går till mötena och går alltid till bussen. Hon har ingen bil. Jag konstaterar att Karin är en klimatsmart kvinna. Tar alltid bussen till jobbet. Annars försöker Karin att träna två dagar i veckan.

Vad gör du då?

- Jag går på träningpass/crossfit och kör aerobics, varierad träning. Ibland blir det ett löppass eller skidåkning. Emellanåt cyklar jag till jobbet.

Du bor i Vaxholm?

- Ja, tidsskillnaden är inte så stor jämfört med att cykla, det tar 1,20 tim, enkel resa.

Ligger kostymen nerpackad i cykelväskan?

- Jo, visst kräver det lite planering?  Ibland har jag tagit kläderna till jobbet.

Jag inser ganska snabbt att Karin har rätt i det hon säger, det blir faktiskt bara 20 minuter extra om man cyklar.

Karin, du har tre barn, är mitt i karriären som kommunalpolitiker, hur hinner du med ?

- Min man är ett stort stöd och support. Och svärmor emellanåt. Det är en tillgång, man måste hjälpas åt.

Lagar du mat?

- Nej inte så ofta, det blir min man Anders som gör det, han  är kock, säger Karin och ser förtjust ut.

När alla i familjen är lediga cyklar de tillsammans, tar alltid promenader, tränar ihop eller åker skidor. Familjen Enström har med andra ord ett aktivt liv på fritiden. Semestern tillbringade de i Val d'Isère i Frankrike, där cyklade hela familjen mountainbike i pisterna.

Hur ser du på framtiden när det gäller ledarskap och hälsa?

- Det här är ingen ”quick fix”. Att hitta en långsiktig livsstil är att avsätta tid  det måste man göra. Det ska vara en naturlig del av vardagen,inget tvång och det ska göras lustfyllt och med glädje. Det ska ju hålla på hela livet, ett livsprojekt.

Karins tips är att hitta på saker tillsammans med familjen, till exempel en utomhusaktivitet. Börja redan när barnen är små.

Karin tittar på klockan och måste rusa in till budgetmötet. 24 minuter fick vi träffa henne på Motivation.se och hon ser redan fram mot sitt nästa motionspass. Men hon vet aldrig när det blir nästa gång.

Som medarbetare vid Sveriges Riksdag har man tillgång till ett bra gym, bassäng, bastu, fria handdukar samt gruppträning. Marianne Keller är friskvårdsansvarig och här kan man få sömnråd, kostråd och träffa en ergonom om man vill. Väldigt bra hälsovård, helt enkelt.

Man kanske skulle söka jobb på Riksdagen?

Denna artikel:

  • Betygsätt

Följ ämne:

  • Hälsa

Vill du bli en framgångsrik ledare?

  • Fri tillgång till hela vår kunskapsbank
  • Kostnadseffektivt
  • Tillgång när du vill, var du vill