Humor – en mäktig isbrytare
Det sociala spelet, del 2: Humor ökar kreativiteten och produktiviteten i teamet.
Kommunicera | Ledarskap | HR | ARTIKEL | NOV 2015
Vågar du vara rolig på jobbet? Frågan är viktigare än man tror – inte bara för att humor skapar god stämning på arbetsplatsen, utan också för att det ökar öppenheten och i förlängningen också produktiviteten och det kreativa tänkandet. Humor är dessutom bra för hälsan och en utmärkt medicin mot stress.
Humor är en bristvara på många arbetsplatser, vilket i sig kanske inte är så förvånande. Att skämta och skoja kan kännas riskabelt och utlämnande – tänk om de inte skrattar? Tänk om någon rent av tar illa upp? Bättre då att ta det säkra före det osäkra och hålla sina kvickheter för sig själv.
Å andra sidan kan graden av humor på en arbetsplats ses som ett mått på hur pass öppen företagskulturen är. Människor skämtar och skrattar mer i icke-hierarkiska och innovativa organisationer där man uppmuntras att vara sig själv, skriver tidningen Forbes.
Det finns också mer konkreta, forskningsbaserade bevis för att humor faktiskt behövs i arbetslivet.
Ökar produktiviteten
Forskarna Nale Lehmann-Willenbrock och Joseph Allen har studerat ett antal videofilmade team-möten vid två tyska företag (syftet med videoinspelningen var från början att registrera arbetsprocessen). Studien visade att skämt oftast (men inte alltid…) leder till skratt, som i sin tur leder till nya skämt – humorn smittar av sig och isen bryts. Men det mest intressanta, enligt psykologibloggen Research Digest, var det som hände när skrattet väl hade lagt sig och det ”seriösa” arbetet återupptogs. I dessa lägen blev medarbetarna i teamet mer benägna att anamma ett öppet, produktivt beteende – exempelvis genom att komma med nya idéer, ställa frågor och ge varandra feedback. Studien tyder alltså på att humor får människor att öppna upp och därför bli mer kreativa och samarbetsvilliga i teamwork.
Värt att notera från studien är också att humorn tenderar att ”sätta sig i väggarna” när den väl har introducerats. Den som är först med att våga släppa lite på allvarsmasken och säga någonting roligt gör alltså hela teamet en stor tjänst.
Hjälper mot stress
Humor är också bra för hälsan och välmåendet på arbetsplatsen. Det är bland annat en väldigt bra medicin mot stress, skriver Forbes. Det finns åtminstone tre fördelar med att bemöta stress med humor; för det första den kognitiva fördelen i att se stressfaktorerna ur ett helt nytt (humoristiskt) perspektiv, för det andra den emotionella responsen och för det tredje den fysiska avslappningen som du känner när du skrattar.
Från stressad chef till inspirerande ledare!
Känner du dig överväldigad i din ledarroll? I så fall är du inte ensam. Med onlineutbildningen Leda mig själv, går du från stress och reaktivitet till självledarskap, fokus och starka teamresultat.
Kolla in vårt specialerbjudande på denna kraftfulla 1-timmesutbildning.
Det finns alltså gott om stöd i forskningen för att humor är bra för hälsan och hjälper mot stress. Men framför allt är det bra för kreativiteten på arbetsplatsen. ”Ha+ha=aha!”, som Forbes skriver. Humor skapar lekfullhet och öppenhet, bland annat för att skämt och uppsluppenhet tystar din inre kritiker samt öppnar upp för nya tankesätt och hjälper dig att se samband som du inte sett tidigare.
Så nästa gång du går på ett möte, ta med dig någonting roligt – om inte en pruttkudde så åtminstone ditt bästa Bellmanskämt. Eller bara ett kvickt och finurligt sätt att tänka och en smågalen syn på livet.
Läs också del 1 av artikelserien "Det sociala spelet":
Einar Wiman är frilansjournalist och reporter på Motivation.se. Han är utbildad journalist vid Lunds universitet och har en bakgrund som allmänreporter, sportjournalist och Italiensvensk. Fotbollsmässigt föredrar Einar den italienska stilen - filmningar, finlir och primadonnor.
Kontakt: einar@motivation.se
Denna artikel:
- Betygsätt
Följ ämne:
- Kommunicera
- Ledarskap
- HR
Följ skribent:
- Följ skribent
Denna artikel:
- Betygsätt
Följ ämne:
- Kommunicera
- Ledarskap
- HR