Health for wealth: 348: Håll när du är den som stöttar
LJUDKLIPP | JAN 2025
Hur man stöttar en person som inte mår bra och samtidigt tar hand om sig själv
Många av oss befinner oss någon gång i livet i en situation där vi har en anhörig, en vän eller en nära kollega som inte mår bra. I det här avsnittet har jag med mig Pernilla Aspe, terapeut och ledarskapskonsult, delar i detta poddavsnitt med sig av sina erfarenheter och verktyg för hur man kan navigera i denna ibland svåra roll.
De vanligaste utmaningarna för anhöriga
Enligt Pernilla är skuld en av de mest frekventa känslorna som drabbar personer som är anhöriga till någon som mår dåligt. Skulden kan vara dubbel:
- Skuld gentemot personen som mår dåligt, eftersom man kanske inte känner att man räcker till eller gör tillräckligt.
- Skuld gentemot andra delar av sitt liv, som jobb, andra relationer och barn som kanske inte får lika mycket uppmärksamhet.
Denna skuld skapar en “klämsits” som gör att många känner sig otillräckliga på flera fronter samtidigt. Samtidigt kan det finnas en känsla av skam för att erkänna att man inte klarar av situationen.
Från stressad chef till inspirerande ledare!
Känner du dig överväldigad i din ledarroll? I så fall är du inte ensam. Med onlineutbildningen Leda mig själv, går du från stress och reaktivitet till självledarskap, fokus och starka teamresultat.
Kolla in vårt specialerbjudande på denna kraftfulla 1-timmesutbildning.
Hur man navigerar känslan av att inte räcka till
Pernilla poängterar att det är avgörande att kartlägga sina resurser och energinivåer. Hon föreslår en proaktiv strategi för att identifiera:
- Vad tar energi?
- Vad ger energi?
- Vad är nödvändigt att prioritera?
Tillåt dig att säga: ”Jag är trött”
Ett av de viktigaste stegen för att hantera situationen är att kunna erkänna sina egna begränsningar och behov. Pernilla beskriver hur svårt det kan vara för många att tillåta sig själva att uttrycka saker som:
- ”Det här är jobbigt.”
- ”Jag är trött och orkar inte mer.”
Att erkänna detta innebär inte att man är en dålig förälder, partner eller kollega – det är snarare ett sätt att möta verkligheten och börja skapa lösningar. Pernilla menar att det är avgörande att söka trygga rum där man kan ventilera dessa känslor utan att bli dömd.
Återhämtning och glädje – vad längtar du efter?
För att orka stötta någon annan måste man själv fylla på energi. Men vad är återhämtning? Pernilla poängterar att det ser olika ut för olika individer och att det inte alltid är enkelt att veta vad man behöver. Hon föreslår frågor som:
- Vad längtar du efter?
- Hur kan du skapa utrymme för återhämtning?
Att fånga det positiva – utan att ignorera det jobbiga
Pernilla betonar vikten av att kunna hitta de små positiva stunderna i en annars tuff vardag. Detta handlar inte om ”toxic positivity” eller att förneka svårigheter, utan om att låta både det jobbiga och det positiva existera sida vid sida.
- Reflektera över vad som gick bra idag
- Tillåt dig att känna glädje
- Sätt gränser och våga be om hjälp
- Säg nej utan skuld
- Be om hjälp
- Stötta på arbetsplatsen – rollen som chef och kollega
Chefers roll
- Skapa en tillåtande kultur
- Hjälp till med prioriteringar
- Ha täta avstämningar
Kollegors roll
- Lyssna utan att döma
- Fråga hur du kan stötta
- Dela glädje med fingertoppskänsla
Pernillas råd är en påminnelse om att vi alla är människor med begränsade resurser. Att ta hand om sig själv är inte egoistiskt – det är nödvändigt. Sköt om dig!
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.