Hårt arbete slår talang

Åtta hemligheter för framgång, del 2: Hårt arbete.

Ledarskap | Motivera | ARTIKEL | AUG 2014

Hårt jobb, Motivation

Hårt jobb, Motivation

Talang är överskattat. Visst kan medfödd begåvning vara en fördel på vägen mot framgång - men den är ändå inte värd någonting utan hårt arbete och träget slit. Del 2 i vår artikelserie om framgång handlar om varför du inte kommer undan att jobba - hårt, mycket och länge. Vi försöker också ta reda på om det finns något sätt att träna upp sin arbetsmoral.

När Michael Jordan började spela basket blev det tidigt uppenbart att han var en spelare utöver det vanliga. Av någon anledning hade han redan från början väldigt lätt för spelet, som om det var förutbestämt att han skulle bli en stjärna. Han hade talang, helt enkelt - vilket omgivningen ofta och gärna upplyste honom om.

Problemet var att Jordan började bli bekväm med allt beröm och prat om talang. Han lutade sig tillbaka och såg ingen anledning att jobba hårt - han var ju redan bäst.

Men en dag fick Michael Jordan ett besked som chockade honom djupt: Han hade blivit petad ur high school-laget. De andra spelarna hade blivit bättre än honom genom att träna medan han själv latade sig, trygg i vetskapen om att han var bäst.

Talang överskattat

Petningen från high school-laget blev en livsavgörande väckarklocka för Jordan. Dagen efter började han jobba stenhårt för att förbättra sitt spel. Han blev snart den hårdast arbetande spelaren i hela basketvärlden, vilket ledde till att han så småningom också blev världens bästa basketspelare genom alla tider.

Hur många talanger som har gått till spillo för att de har lutat sig nöjt tillbaka, som Michael Jordan gjorde, går inte att uppskatta. Men en sak är säker: Hårt arbete slår talang. I vårt samhälle tenderar vi att underskatta arbete och överskatta talang.

Motivation.se

Från stressad chef till inspirerande ledare!

Känner du dig överväldigad i din ledarroll? I så fall är du inte ensam. Med onlineutbildningen Leda mig själv, går du från stress och reaktivitet till självledarskap, fokus och starka teamresultat.

Kolla in vårt specialerbjudande på denna kraftfulla 1-timmesutbildning.

Transformera ditt ledarskap nu!

På Richard St. Johns lista över de 8 hemligheterna för framgång står "hårt arbete" som nummer 2, efter passion. I sin föreläsning berättar St. John att vi inte bara överskattar talang, utan också intelligens och smarthet. Alla framgångsrika människor är inte exceptionellt smarta eller ovanligt talangfulla - men i stort sett alla vittnar om att hårt arbete har varit en absolut grundförutsättning för deras framgångar. Samtidigt understryker de att de tycker om att arbeta mycket, eftersom de har valt ett jobb de älskar.

Inga genier

Thomas J. Stanley, författare till boken The Millionarie Mind, har forskat om vad som verkligen särskiljer människor som har lyckats bli miljonärer. Han konstaterar att dessa personer inte är så kallade "A-studenter" i high school eller collage - många hade snarare C i genomsnittsbetyg. Deras lärare i skolan trodde inte att de skulle lyckas, och de hade heller inte fått särskilt höga poäng på intelligenstester och liknande. Det som särskilde dem från andra var istället att de arbetade väldigt hårt.

Det här är naturligtvis goda nyheter för alla oss som saknar exceptionell begåvning och talang - om vi bara lär oss att arbeta hårt kan vi rent av lyckas bättre än de hyperintelligenta supertalangerna.

Richard St. Johns slutsats är således: "Vare sig du är smart eller inte, vare sig du har talang eller inte - just keep working!"

Det leder oss till nästa fråga: Går det att träna upp sin arbetsmoral?

Arbetsmoral som vana

Nättidningen Lifehack skriver att arbetsmoral är baserat på vanor. De viktigaste vanorna är uthållighet och fokus, samt att göra saker nu och att göra dem rätt.

Är verkligen uthållighet och envishet (persistence) en vana som går att träna in? Självklart. Ingen ifrågasätter ju att den som har tränat hela året har större möjlighet att orka sig igenom ett Marathonlopp än den som har legat hemma i soffan. Detsamma gäller alla former av hårt arbete. Det handlar om att långsamt och stegvis vänja sig vid att uthärda allt större ansträngningar. Kom dock ihåg att det är minst lika viktigt att jobba effektivt.

Men ibland måste man jobba både hårt och länge, och det finns ett par knep för att bli bättre på det. Ett sätt är att mäta tiden för att ta reda på hur länge du kan jobba effektivt innan du måste vila. Sedan kan du använda dig av mätningen dels för att utmana dig själv till förbättringar, dels för att planera ditt arbete på ett smartare sätt.

Ett annat knep är att utsätta dig själv för en "Burnout Day" - bestäm dig för att jobba riktigt hårt under en dag, sedan kan du ta det lugnare dagen efter. Detta är ett bra sätt att öva upp sin uthållighet - ta en "Burnout Day" någon gång ibland, så blir du så småningom mer uthållig även på normala arbetsdagar.

Du kan också försöka med 20 procent-metoden. Om du till exempel vet att du ofta ger upp efter 3 timmars intensivt arbete - pröva då att lägga på 20 procent, alltså 40 minuter extra.

Lär dig att fokusera

För att kunna arbeta hårt måste du också lära dig att fokusera, vilket kan vara svårt eftersom det är så energikrävande - det är ju egentligen kravet på fokusering som gör det så svårt att jobba mycket och länge.

Men även här har Lifehack några tips; ge dig själv en begränsad tidsperiod, exempelvis 60-90 minuter, då du måste ägna dig åt den specifika uppgiften. Under denna tid får du inte vila eller på något sätt ägna dig åt annat än jobbet. Börja med att ägna en stund - kanske tio minuter - åt att accelerera in i fokusläge och bygga upp koncentration. Se då till att bli medveten om distraktioner i form av tankar i ditt eget huvud, så att du kan välja bort dessa tankar för stunden. Räkna ner från 20 och bestäm att tankarna ska vara borta när du kommer till 0.

Glöm inte heller att stänga ner alla externa distraktioner.

Gör det nu - och gör det rätt

En hög arbetsmoral omfattar också vanan att göra saker nu och att göra dem rätt. Devisen "Gör det nu!" bör finnas med som ett mantra i ditt bakhuvud hela tiden. Om du behöver jobba, tillåt inte dig själv att göra någonting annat än att jobba. För att göra den här attityden till en vana kan du exempelvis pröva den i 30 dagar.

Under denna period måste du planera in vilka tidsperioder under dagen som ska ägnas åt arbete - och då slaviskt upprepa och följa ditt mantra tills du blivit "positivt hjärntvättad" av budskapet.

Slutligen, en viktig del av arbetsmoralen är att göra jobbet rätt. Det innebär att du måste utveckla vanor för att undvika slarv och halvdant jobb. Ett bra tips är att särskilja skapandet och kritiken - om du är alltför självkritisk medan du skapar löper du en stor risk att köra fast. Sätt upp två deadlines - en första då själva jobbet ska vara klart och en andra då den kritiska granskningen och omarbetningen ska vara klar.

Dagens lärdom är således att alla, oavsett begåvning och talang, kan bli framgångsrika - om de är beredda att jobba riktigt hårt. Den goda nyheten är att alla också kan träna upp sin arbetsmoral genom att lägga sig till med rätt vanor. Det betyder att det inte finns några ursäkter längre - vill du bli framgångsrik eller är du nöjd med livet som det är?

Valet är ditt.
 

Första delen i artikelserien - Passion är nyckeln till allt - hittar du här!

 

Einar Wiman

Frilansjournalist

  • Följ skribent

Einar Wiman är frilansjournalist och reporter på Motivation.se. Han är utbildad journalist vid Lunds universitet och har en bakgrund som allmänreporter, sportjournalist och Italiensvensk. Fotbollsmässigt föredrar Einar den italienska stilen - filmningar, finlir och primadonnor.

Kontakt: einar@motivation.se

Denna artikel:

  • Betygsätt

Följ ämne:

  • Ledarskap
  • Motivera

Einar Wiman

Följ skribent:

  • Följ skribent

Denna artikel:

  • Betygsätt

Följ ämne:

  • Ledarskap
  • Motivera

Vill du bli en framgångsrik ledare?

  • Fri tillgång till hela vår kunskapsbank
  • Kostnadseffektivt
  • Tillgång när du vill, var du vill