Här har vi vår quick fix...

… för både prestation och välmående…

Hälsa | ARTIKEL | MAJ 2013

Hur lång tid tar det att säga God Morgon och le mot kollegorna? Hur lång tid tar det att börja varje dag med att bestämma de 2-3 viktigaste sakerna att åstadkomma idag och sedan hålla sig till det? Hur lång tid tar det att uppmärksamma tre andetag? Svar: det går väldigt quickt! Vad fixar det? Svar: Prestationshöjande dopamin och hushållning av hjärnans arbetsminne. Det är quick fix i allra högsta grad.

Vi som jobbar med personlig utveckling i form av coaching, mindfulness och liknande är ofta rörande eniga om att det inte finns något ”Quick Fix” för att åstadkomma utveckling och förändring. Jag har själv ivrigt och ofta bedyrat detta. Det är ju inte gjort i en handvändning att lära sig nya förhållningssätt, ändra sitt beteende, förstå sina värderingar, stressa mindre, skapa balans i livet etc. Det är vi nog alla överens om.

Men jag har insett att en del av de verktyg jag presenterar under Mental Ergonomi-flaggan faktisk går både kvickt och lätt att göra och att de ger snabba och kraftfulla resultat. För hur lång tid tar det att le ett varmt och äkta leende mot en kollega på morgonen? Ingen tid alls skulle jag vilja påstå. Men det ger massor – nämligen en rejäl dopamindusch både till givaren och till mottagaren. Så här skriver Holone om leendet (nr 1/2012): ”Håll dig och dina medarbetare i positiv affekt, använd humor, musik och glädjeyttringar. Le. Små handlingar har stora effekter på hjärnan.”

Vi vet genom modern hjärnforskning idag att glädje är avgörande för tänket. Hjärnan presterar bättre i både beslutsfattande och problemlösning när vi är i ett positivt sinnestillstånd. Tänk att så enkelt kunna lägga grunden för så viktiga bitar både hos kollegorna och hos sig själv!

Ett annat oerhört verksamt och lättillgängligt ”verktyg” inom Mental Ergonomi är planeringen. Den relevanta, som pekar på de 2-3 viktigaste sakerna att göra under arbetsdagen. Jag har tidigare skrivit om att pannloberna älskar planering och att planeringen är ett sätt att hushålla med arbetsminnet som är resurssvagt. Jag får ofta återkoppling efter både coaching och föreläsningar om att just denna punkt varit avgörande för många som verkligen tagit informationen till sig och börjat öva.

Väldigt många vittnar om att de upplever att de hinner med mycket mer, känner sig oerhört effektiva, har lättare att välja bort störningsmoment (till exempel att säga nej till sådant som inte hänger ihop med dagsplaneringen) och känner sig mycket mer nöjda med arbetsdagen. Det ökar självkänslan. Då är det lättare att le. När vi ler påverkar vi klimatet runt omkring oss…

Motivation.se

Från stressad chef till inspirerande ledare!

Känner du dig överväldigad i din ledarroll? I så fall är du inte ensam. Med onlineutbildningen Leda mig själv, går du från stress och reaktivitet till självledarskap, fokus och starka teamresultat.

Kolla in vårt specialerbjudande på denna kraftfulla 1-timmesutbildning.

Transformera ditt ledarskap nu!

Så pass enkelt kan en positiv spiral skapas som i allra högsta grad bidrar både till ökad prestation och till ökat välmående. Vi behöver våga tro på att det finns enkla åtgärder som ger stor effekt. Våra hjärnor är oerhört komplicerade men, som tur är, är de ofta ganska lätta att påverka. Det gäller att ha modet att våga gå emot strömmen. Det är kanske en ännu tuffare utmaning än tiden för många, tänker jag.

Sen säger kanske vän av ordning att leenden och planering inte löser allt. Och naturligtvis är det så. Men varje resa börjar som bekant med det första steget. Även långa och slingriga resor med stora, komplicerade och viktiga mål. Som att skapa bättre prestationsklimat på en arbetsplats och ge medarbetarna bättre förutsättningar att skapa balans i sina liv. Om det första steget är svårt att ta ökar risken markant för att vi aldrig tar det.

Det gäller också att ha målet i sikte. Är det långt borta försvinner det i dimmorna och de små stegen verkar irrelevanta. Men om målet med just den här dagen är att känna sig mer effektiv och nöjd, som ett delmål, är det mycket lättare att ta till sig relevansen i planeringen och leendet.

Så, varsågoda, här har ni er quick fix! Och jag med för den delen. 

 

Anneli Godman.

Anneli Godman

Vår expert på hjärna, stress och prestation

  • Följ skribent

Anneli Godman utbildar i och skriver om Mental Ergonomi i onlinekurser, artiklar och böcker. 
Mental Ergonomi går ut på att skapa en hållbar vardag där vi samverka respektfullt och skapar förutsättningar för att prestera på en nivå vi mår bra av. I Annelis onlinekurser ges tillfälle att, i små steg, öva på att skapa en mer mentalt hållbar vardag. Kurserna bygger på kunskap grundad i erfarenhet och vetenskap.

Denna artikel:

  • Betygsätt

Följ ämne:

  • Hälsa

Anneli Godman.

Anneli Godman

Följ skribent:

  • Följ skribent

Denna artikel:

  • Betygsätt

Följ ämne:

  • Hälsa

Webbkurs i ämnet

Planera utifrån hur hjärnan vill ha det - 3 veckor

Andra har också läst

Vill du bli en framgångsrik ledare?

  • Fri tillgång till hela vår kunskapsbank
  • Kostnadseffektivt
  • Tillgång när du vill, var du vill