Har du tråkigt?
Vissa arbetsuppgifter är dötrista - men det finns knep för att göra dem roligare.
Har du tråkigt?
Även det mest stimulerande av arbeten kan ibland vara... tråkigt. Vissa arbetsuppgifter är helt enkelt så monotona och trista att man bara vill slita sitt hår i ren frustration. Men lugn - så farligt behöver det inte vara. Med fantasins och kreativitetens hjälp kan du göra de mest outhärdliga av sysslor roliga och lekfulla. Eller åtminstone lite mer uthärdliga.
En arbetsuppgift kan vara tråkig av så många olika anledningar. Den kan vara för monoton, för enkel eller för ensam. Det första du behöver göra för att övervinna tråkigheten är att identifiera den bakomliggande orsaken till att uppgiften känns tråkig. När du väl har gjort det finns det en rad olika åtgärder du kan vidta för att göra arbetet lite roligare.
Tidningen Psychology Today har satt ihop en lista över vetenskapligt belagda knep som gör det lättare att orka sig igenom en arbetsuppgift som känns dödstrist.
Träna din nyfikenhet
Om du är uttråkad för att uppgiften känns för enkel så kan det vara en bra idé att göra den svårare, till exempel genom att försöka hitta utmaningar och förbättringsmöjligheter som du inte hade tänkt på tidigare. Om inte annat så kan du alltid tvinga dig själv att jobba snabbare och på så vis fånga koncentrationen.
Ett annat sätt att göra sysslan intressantare är att väcka liv i din nyfikenhet. Kan du hitta någonting nytt och överraskande i denna till synes så tråkiga uppgift? Vad finns egentligen under ytan? Se det som en möjlighet att träna din nyfikenhet och din kreativitet.
Spelifiera mera
Om du fortfarande inte tycker att jobbet är spännande nog, kanske det är dags att du börjar leka dig igenom det.
Från stressad chef till inspirerande ledare!
Känner du dig överväldigad i din ledarroll? I så fall är du inte ensam. Med onlineutbildningen Leda mig själv, går du från stress och reaktivitet till självledarskap, fokus och starka teamresultat.
Kolla in vårt specialerbjudande på denna kraftfulla 1-timmesutbildning.
Att se arbetsuppgiften som ett spel eller en tävling kan vara extra effektivt om det rör sig om en monoton och repetitiv uppgift. Att göra om verkligheten till ett spel ("Gamification") är en strategi som förekommer i många olika varianter på internet. Ett exempel är appen HabitRPG, där de "tävlande" får belöningar eller bestraffningar utifrån hur de har skött sina vanor och åtaganden - alltifrån jobb till träning och kost.
På samma sätt kan man "spelifiera" en tråkig arbetsuppgift. Hur många poäng måste du samla ihop för att förtjäna en fikarast?
Psychology Today konstaterar också att allting inte behöver ske online - varför inte göra en egen spelplan med penna och papper, och flytta fram ett steg varje gång du har klarat av ett delmål i din dödstrista kontorssyssla?
Vem hjälper du?
Huruvida en arbetsuppgift känns meningsfull eller inte beror naturligtvis också på hur vi beskriver den för oss själva. Frågan du ska ställa dig är inte vad uppgiften går ut på, utan vilken nytta den gör. Vem hjälper du? På vilket sätt har du eller någon annan glädje av att det här blir gjort?
Det är ytterst sällan man tvingas genomföra arbetsuppgifter som ingen har nytta av. Visst är det tråkigt att ta hand om disken - men tänk på din partner, som slipper skrubba kastruller tack vare dina ansträngningar. Då blir den där monotona vardagssysslan plötsligt väldigt romantisk. Och om din partner har något sånär folkvett så blir det kanske du som slipper diska nästa gång.
Jobba i grupp
Monotona arbetsuppgifter kännetecknas av sin brist på variation. Det hindrar emellertid inte att du maximerar variationen i din arbetsmiljö.
Om du har suttit still i samma stol i flera timmar - varför inte testa att stå upp och arbeta? Kanske sätta på lite musik? Eller ta med dig datorn ut och sätta dig på ett café eller i en park? Se till att din arbetsmiljö ger hjärnan den variation och de överraskningsmoment som arbetsuppgiften uppenbarligen inte kan erbjuda.
Ett klockrent sätt att göra det tråkiga arbetet roligare är annars att göra det i grupp. Jobba två och två eller i små grupper, och tillåt er att ta en paus för småprat efter varje 45-minuterspass. Vem vet, det kanske blir riktigt kul?
Einar Wiman är frilansjournalist och reporter på Motivation.se. Han är utbildad journalist vid Lunds universitet och har en bakgrund som allmänreporter, sportjournalist och Italiensvensk. Fotbollsmässigt föredrar Einar den italienska stilen - filmningar, finlir och primadonnor.
Kontakt: einar@motivation.se
Denna artikel:
- Betygsätt
Följ ämne:
- Motivera